Kako su sportska borilišta i legendarni stadioni pretvorena u prvu crtu obrane od koronavirusa?

Foto: fah

Pandemija koronavirusa više ili manje paralizirala je cijeli svijet. Odgođena su brojna sportska natjecanja, pa tako i dva najveća, Europsko nogometno prvenstvo te Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazni stadioni u vrijeme krize pretvaraju se u utvrde nečeg drugog, nečeg što na prvi pogled nema puno veze sa sportom, no, ipak ima, i sportaši postaju žrtve opasne pandemije.  Naime, jedan od najpoznatijih nogometnih stadiona na svijetu, legendarna brazilska Maracana, pretvorena je u bolnicu. Naravno, u njoj bi trebali biti smješteni pacijenti pozitivni na koronavirus.

Podsjetimo, na Maracani, u Rio de Janeiru, otvorene su i prošle Ljetne olimpijske igre, održane prije skoro četiri godine. Na stadionu Maracana odigrano je i finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine između Njemačke i Argentine, Njemačka je slavila je 1:0. Da sad ne nabrajamo u nedogled sve nezaboravne sportske spektakle održane na kultnoj Maracani.

Slična je situaciju u Hrvatskoj utoliko što su i hrvatske arene, u kojima su se održavala i brojna sportska natjecanja, pretvorene na neki način u bolnice, odnosno, trebale bi prihvatiti sve one pacijente koji u zaraženi koronavirusom, a koji imaju lakše simptome. Mislimo prije svega na Spaladium Arenu u Splitu te Arenu Zagreb na Laništu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se Brazilu i legendarnoj Maracani, koja može primiti oko 78 000 gledatelja. Sljedećih dana Maracana je dom Flamenga i samo je jedan od stadiona u Brazilu koji je prenamijenjen u bolnicu i opremljen krevetima. Naime, na isti su način postupili u mnogim drugim gradovima u Brazilu, pa su tako nogometni klubovi, poput Corinthiansa, Santosa, Sao Paula i Goiasa, pokrenuli prve takve poteze.

CNN je objavio i fotografije preuređene brazilske Maracane, pretvorene u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Brazil ima više od 1500 osoba pozitivnih na koronavirus, što, s obzirom na veličinu zemlje, nije toliko puno. No, nažalost, 25 osoba je preminulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.