Kakvu je poruku poslao legendarni bivši kapetan Manchester Uniteda Roy Keane? Što ćemo s plaćama svi onih koji doista posljednjih tjedana rade?

Foto: fah

Zbog pandemije koronavirus sportska natjecanja, pa tako i nogometna, privremeno su prekinuta. Iako se diljem Europe najavljuje ublažavanje mjera uvedenih kako bi se spriječilo širenje virusa, a neke su zemlje te mjere već djelomično i ublažile te se očekuje nastavak natjecanja i dalje traju polemike treba li smanjiti plaće nogometašima, koji, objektivno, u ovoj krizi ne rade gotovo ništa. Doslovno… Osim što se nalaze u svojim vilama, u karantenama i lagano treniraju. Kakvo je onda uopće to pitanje treba li ili ne smanjiti plaće nogometašima? Ako ne treba smanjiti nogometašima što ćemo s plaćama medicinskog osoblja, što ćemo s plaćama onih koji rade u trgovinama, ljekarnama, u policiji, s plaćama novinara, s plaćama svih onih koji doista rade i to više nego što su inače radili dok nogometne zvijezde se gotovo pa izležavaju i dalje im na račun dolaze stotine tisuća eura mjesečno? Naravno, ovdje govorimo isključivo o najbolje plaćenim nogometašima svijeta, ne o igračima koji i sami dijele u ovoj krizu sudbinu tzv. malog čovjeka. Dakako, nogomet je postao beskrupulozni biznis i gazde nogometnih klubova same su krive za činjenicu da se nogometašima za transfer isplaćuje stotine milijuna eura, no, to je u ovom trenutke neka druga tema. Sad smo tu gdje jesmo, korona kriza dobrim je dijelom spustila cijene nogometaša na koliko – toliko realne okvire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmimo za primjer bivšeg kapetana Manchester Uniteda Roy Keanea (48) koji je poručio je nogometašima u najjačim engleskim klubovima da se odupru pritisku da pristanu na rezanje plaća zbog pandemije koronavirusa:

“Kad smo pregovarali o ugovorima vlasnici klubova bi nam uvijek govorili da je to samo biznis. A sada vlasnici klubova, koji su milijarderi, pričaju igračima kako su u problemima i da bi trebalo smanjiti plaće. Mislim da bi se igrači iz velikih klubova trebali oduprijeti takvim pritiscima.

Neka vlasnici poštuju ugovore koje su potpisali sa igračima, pa to je samo biznis”, kazao je Roy Keane i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uzimajući u obzir vlastito iskustvo i okolnosti pod kojima sam morao otići iz Manchester Uniteda, nikad ne bih pristao na rezanje plaće, nema šanse”.

I kakvu je poruku želio time poslati Keane?

Podsjetimo, kako smo već pisali klubovi engleske Premier lige najprije su od igrača zatražili da prihvate smanjenje plaća od 30 posto. Neki su se klubovi, kao što su Southampton, West Ham, Sheffield United, Watford, već dogovorili s igračima o rezanju plaća, no, najbogatiji klubovi to nisu zasad uspjeli, samo je Arsenal uspio dogovoriti smanjenje igračkih plaća za tek 12,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.