Mamićeva struja srušila kvorum, Barišić najavio izradu novog statuta

Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

U hotelu Sheraton u Zagrebu održana je danas iznimno burna skupština Dinama. Nakon dva sata prepucavanja i kaosa struja vjerna Zdravku Mamiću srušila je kvorum i klub je do daljnjega ostao u vlasti predsjednika Mirka Barišića i postojeće uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči redovite skupštine Bad Blue Boysi su uspjeli učlaniti mnogo novih članova i prikupiti sedam povjerenika, koji su dali potporu Barišiću, koji je tako imao na raspolaganju 36 glasova. No oko njihovih ovlasti i prava glasovanja cijelo vrijeme se vodila žestoka rasprava.

Jučer je Dario Šimić potvrđen kao novi član Uprave, a njegov je uvjet za dulji ostanak u klubu bio da odu svi koji su povezani s Mamićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ove skupštine čini se da u “ratu za Dinamo” nema konačnog pobjednika, iako je predsjednik kluba Mirko Barišić najavio da se kreće u izradu novog statuta “kako se više nikad ne bi dogodila ovakva situacija”.

Okupljanje Bad Blue Boysa

Ispred hotela Sheraton okupili su se Bad Blue Boysi, koji očekuju ishod skupštine kluba.

Kako se odvija skupština?

Skupština tek što je počela, a Jure Zovko odmah je prekinuo Mirka Barišića i prozvao ga za povredu poslovnika. Traži da se izabere radno predsjedništvo, a Barišić odgovara: – Nasilno ste došli. Ne radi se o povredi poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Barišić najavio je da će biti predloženi novi povjerenici, no odmah ga je prekinuo Zorić. Barišić mu je zaprijetio izbacivanjem iz skupštine.
Damir Zorić stoji ispred stola za kojim sjedi Mirko Barišić i tvrdi da se ovako skupština ne može održati. Čini se da je Mamićeva struja odlučila sabotirati održavanje skupštine.
Barišić je prije nego što se išta uspjelo dogoditi predložio desetominutnu stanku.

– Ovo je opstrukcija, reda mora biti, rekao je Barišić nakon što je nastavljena skupština.

– Ovo se pretvara u kaos. Bit će gore od sramote od prošle skupštine. Predsjedniče, odstranite one koji ometaju rad skupštine, oglasio se Ognjen Naglić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Damir Zorić traži da se izjasne o sastavu tročlanog radnog predsjedništa:

– Molim vas sve koji ste razumni i koji razumijete hrvatski jezik da se držimo poslovnika, da poštujemo da predsjednik kluba predloži dva člana skupštine u predsjedništvo i da oni sjednu popred njega, rekao je Zorić.

Vladimir Bogdanoić predlaže da u radno predsjedništvo uđu Zorić i Mladen Alpeza, ali i Mirko Barišić, te da se o tome glasa, no Ognjen Naglić odgovara da se ne može o tome glasati dok se ne verificiraju osmorica skupštinara iz navijačkih redova.

– Povjerenici se verificiraju u drugoj točki, a ovo je prva točka, uzvraća član Mamićeve struje Damir Zorić.

Izabrano radno predsjedništvo, Barišić predlaže novu pauzu

– Predsjedniče, vi vodite ovu skupštinu. Dnevni red na koji se oni pozivaju nije dnevni red, nego on mora biti izglasan. Da bi se o njemu glasalo moraju sudjelovati i povjerenici, rekao je Ognjen Naglić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz trenutačna 62 člana, skupštinarima bi trebalo pribrojiti osam povjerenika, dakle ukupno će biti 70 zastupnika

Mirko Barišić predlaže radno predsjedništvo:

– Vladimir Gašparović, Mirko Barišić i Vlatka Peras. Tko je za?, pitao je Barišić i nakon glasanja utvrdio da je za predloženo predsjedništvo glasalo 36 skupštinara. Barišić je dopustio da glasa i osam novih povjerenika, čemu se protivi Mamićeva struja, koja smatra da oni nisu verificirani i inzistira da se verifikacija može dogoditi tek u točki 2 dnevnog reda.

Mamićeva struja se glasno buni, “tko je brojao glasove?, viče jedan član skupštine, a Barišić traži novu 15-minutnu pauzu.

Povjerenici iz redova BBB-a odbili prijedlog da izađu

Jedan od novih povjerenika, Bošković, pripadnik Mamićeve struje, javio se i rekao kako smatra da ne može odlučivati jer nije verificiran te je pozvao i sedam pripadnika iz redova Boysa da izađu iz dvorane.

– Ja sam Domagoj Novosel iz redova povjerenika i nas sedam će sigurno ostati sjediti ovdje. Gospodin Zorić je rekao da ćemo sigurno biti verificirani, pa nas onda možete samo iznijeti van, odgovorio je je jedna od sedmorice iz redova navijača Dinama.

– S povjerenicima mi imamo većinu i to je shvatio Zorić. Sad žele provesti svoju volju, ali o povjerenicima se ne glasa, oni su automatski kao pobjednici utrke automatski punopravni članovi Skupštine, ustvrdio je Ognjen Naglić.

Rukovodstvo zna da nema dovoljno ruku. Zato se žele verificirati novi povjerenici. Mi ovdje gubimo obraz, kaže Duško Ljuština i dodaje:

– Strašno me zanima što će o tome pisati novinari i što će o tome reći gradski ured koji je poništio povjerenike sa zadnje skupštine kad smo mi to radili na isti način kao štp se radi sad.

– Statut kluba razlikuje izbor članova skupštine i verificiranje članova skupštine iz redova povjerenika. To su dvije bitno različite kategorije. Verificirati znači samo potvrditi istinitost neke činjenice. o tome se ne može glasovati. Ostaje tehničko pitanje što znači verifikacija i kako se to čini, odgovorio je odvjetnik Damir Linta, piše HRT.

Barišić pročitao imena osam novih skupštinara, Mamićeva struja se ne slaže

Barišić je pročitao imena novih osam povjerenika koji su članovi skupštine. Mamićeva struja se ne slaže, tvrdi da to mora utvrditi verifikacijsko povjerenstvo, dok odvjetnik Linta objašnjava da po Statutu povjerenici sudjeluju u glasanju i o verifikacijskom povjerenstvu.

– Mi još ne znamo kvorum, ne znamo broj glasova, ništa ne znamo. I ta fama da je prikupljeno toliko i toliko članova je kontaminirana. Tko je to brojio? Na temelju prijedloga posebnog povjerenstva? Tko je to povjerenstvo i da li ono u klubu postoji? Tko će nam posvjedočiti da su njih osmorica s pravom ovdje? Nema Nadzornog odbora koji je raspušten, nema niti članova uprave, gdje su Antolić, Peterne, gdje je Dario Šimić?, zapitao je Damir Zorić. Predložio je da se izabere predsjedništvo i rekao:

– Tjerate nas da radimo iste stvari zbog kojih je prošla skupština poništena.

Ponovno je održano glasanje za radno predsjedništvo i verifikacijsku komisiju.

Opet je “za” bilo 36 skupštinara, a Mamićeva struja ponovno se buni:

– Novi povjerenici ne mogu glasati!, tvrdi još jednom Zovko, koji traži da se skupština vrati na 62 člana, bez osmorice novih povjerenika.

– Oni koji su glasovali nemaju pravo glasa. To nije moje mišljenje nego bukvalna interpretacija, rekao je Vladimir Bogdanić.

Rasprava se vodi oko ključne stvari, imaju li osam novih povjerenika pravo glasa. Barišić smatra da imaju, podupire ga odvjetnik Linta i s njima ima predsjednik lluba pod kontrolom točno 36 glasova.

Mamićeva struja napustila skupštinu

-Jesmo li mi šugava kasta koju treba maknuti? Vi imate 29 glasova, a ne 36, tvrdi Damir Zorić, a Mamićeva struja napušta skupštinu, zbog čega će biti upitan kvorum. Barišić daje pet minuta stanke.

Mirko Barišić nastavio je skupštinu u kojoj nema pripadnika Mamićeve struje. Zatražio je prebrojavanje skupštinara.
Ostalo je u dvorani 37 skupštinara, a za kvorum je potreban 41, dakle nema kvoruma.

S obzirom da nema kvoruma, preostale točke dnevnog reda ostat će na čekanju. Predsjednik Mirko Barišić kaže da do daljnjega klubom upravljaju predsjednik i uprava:

– Dok se ne izabere nova skupština klub vodi uprava i predsjednik kluba. Vi mi trebate, moramo zajednički raditi i do Nove godine konsolidirati stvari. Klub zasad die dalje bez Izvršnog i Nadzornig odbora, rekao je Barišić.

Obraća se Željko Marković:

– Naša uprava su ovog trenutka gospođa Peras i izabrani član uprave Dario Šimić. Da bi uprava što bolje funkcionirala, molim članove izvršnog odbora da pomognemo da se uprava popuni u ova dva dana jer izvršni odbor ima ovlasti do 11. ožujka, tada mu prestaje mandat.

Gregurić je predložio predsjedniku Barišiću i Vlatki Peras da izađe pred BBB-e. Kaže i da “treba nastaviti razgovor s drugom strujom, treba pružiti ruku, ali izbjeći ovakav bezobrazluk kakav je viđen danas”.

– Od sutra krećemo u izradu novog statuta, kako se više nikad ne bi dogodila ovakva situacija. Stvorit ćemo radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici navijača i stručnjaci kako bismo ga što prije promijenili, najavio je Mirko Barišić, nakon čega je skupština završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.