Kasparov izrazio zadovoljstvo što je mogao pomoći u organizaciji turnira koji je doveo najbolje šahiste svijeta u Zagreb

Foto: fah

Na svečanosti otvaranja Croatia Grand Chess Toura u utorak u zagrebačkome Muzeju Mimara Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena, izrazio je zadovoljstvo što je mogao pomoći u organizaciji turnira koji je doveo najbolje šahiste svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drago mi je da ovdje vidim svoje kolege šahiste, predstavnike Vlade predvođene mojim dobrim prijateljem premijerom Plenkovićem. Već 26 godina zaredom ljeti dolazim u Hrvatsku, prvi puta bio sam 1993., a ovo mi je peta godina da dolazim kao ponosan građanin Hrvatske. Ne mogu zamisliti bolji način obilježavanja Dana državnosti od toga što sam pomogao u organizaciji najjačeg turnira u povijesti Balkana, turnira koji je doveo najbolje šahiste svijeta. Kad sam postao hrvatski državljanin htio sam da Hrvatska postane centar šahovskih aktivnosti u regiji i to se sada događa”, istaknuo je Gari Kasparov, svjetski prvak od 1985. do 2000. godine, a koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo.

Turnir će se će od 26. lipnja do 8. srpnja igrati u prostorijama Novinarskog doma. Na njemu će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista, a nagradni fond je 325.000 dolara. To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi puta u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen.

“Na hrvatskoj obali sam već prije bio, ali prvi puta sam u Zagrebu. Vrijeme je lijepo, ima puno lijepih zgrada i vrlo je mirno. Konkurencija je vrlo jaka, očekujem visoku kvalitetu šaha i bio bih vrlo sretan kada bih pobijedio”, kazao je Magnus Carlsen, te je dodao: “Što se tiče medijske pažnje i pritiska, mogu reći da mnogi koji mi prilaze vrlo su pozitivni, tako da ne osjećam nikakav teret ili pritisak. Uživam igrati šah, na to sam fokusiran, i velika je privilegija da od toga mogu živjeti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu će se natjecati i bivši svjetski prvak Indijac Viswanathan Anand (9. na FIDE listi), koji je bio apsolutni svjetski prvak od 2007. do 2013. godine, a naslov je izgubio od Carlsena. Treba istaknuti i Amerikanca Fabiana Caruanu (2. na FIDE listi), koji je lani bio izazivač Carlsenu, ali je izgubio meč za naslov prvaka u dodatnim partijama ubrzanim tempom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.