Kasparov uveličao jubilej sisačkog šaha

Foto: fah

Gostovanjem bivšeg svjetskog prvaka u šahu i potvrđenog prijatelja Hrvatske,Garryja Kasparova, te njegovom simultankom na 16 ploča sisački su šahisti u subotu na najbolji mogući način obilježili 110 godina postojanja Šahovskog kluba Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisački su Šahovski klub 3. listopada 1908. godine osnovali Makso Hrnjak i braća Majer, kao jedan od prvih klubova u zemlji. Klub je prolazio kroz različite natjecateljske faze, a dao je mnogo uglednih šahista. Ostali su zabilježeni Božo Arnold, Franjo Žuk, Boris Šegota, Ivo Tomljenović, Ivo Vrkljan, Ivo Andres, a kasnije Kruno Rajković, braća Balenović, Milan Brigljević, Milan Franić, Zorko Kostanjšek, i brojni drugi. Osnivanjem šahovske škole 2005. godine, klub ponovo u različitim kategorijama ostvaruje sve bolje rezultate, a danas su sisačke šahistice članice Prve šahovske lige.
Novoj popularizaciji šaha u Sisku svakako će doprinijeti gostovanje Garryja Kasparova, koji je na konferenciji za novinare rekao kako mu je drago što je dio šahovske povijesti.

“Moramo gledati u budućnost, ali se istodobno prisjećati i naše povijesti. Drago mi je ako je moja zaklada ‘Šah u škole’ doprinijela usponu šaha u Hrvatskoj. U odnosu na sve susjedne države, danas šah napreduje jedino u Hrvatskoj”, rekao je Kasparov.
Na pitanje novinara kako velemajstor, koji je u šahu ostvario sve što je moguće, još ima energije za odigravanje simultanki s početnicima, Kasparov je rekao kako se doprinos šahu ne može ograničiti samo odigranim partijama, već i njegovom popularizacijom među mladima.
Dobrodošlicu u povodu prvog gostovanja jednog šahovskog prvaka u Sisku uputila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je Kasparova označila kao velikog borcem za ljudska prava. Zahvaljujući na dobrodošlici, legendarni je šahist naglasio kako ovo sigurno neće biti njegov posljednji posjet Sisku.

Na konferenciji za novinare ujedno je prvi put predstavljena sisačka šahovska garnitura s povijesnim figurama u obliku Kelta i Rimljana, koji su obilježili sisačku stariju povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, treba spomenuti da u susretu sa sisačkim šahistima legendarni Garry Kasparov nije narušio tradiciju nepobjedivosti na simultankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.