Kijev, Moskva i EU pregovarat će o plinu 21. listopada u Berlinu

plinovod
Foto: fah

Ukrajina, Rusija i Europska unija sudjelovat će 21. listopada u Berlinu na novim pregovorima na kojima bi prije zime trebali riješiti svoj spor zbog plina, pošto je Moskva u petak pristala sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ruska strana je prihvatila nadnevak trilateralnih pregovora koji bi trebali zajamčiti sigurnost tranzita plina preko ukrajinskog teritorija u formatu Rusija-Ukrajina-EU. Novi krug pregovora održat će se 21. listopada u Berlinu”, navodi rusko ministarstvo energetike u priopćenju.

Europska unija je u četvrtak predložila Ukrajini i Rusiji da novi susret organiziraju 21. listopada u Berlinu.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da taj nadnevak odgovara Kijevu. Trebalo je samo dobiti pristanak Rusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je bio planiran prošlog tjedna u Bruxellesu kako bi se utvrdile potankosti dogovora koji je na ranijem susretu u Berlinu 26. rujna europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger predložio Kijevu i Moskvi, ali je na kraju odgođen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak u Berlinu da je “umjereni optimist” glede mogućnosti postizanja dogovora u plinskom sporu Kijeva i Moskve, ocijenivši da je stanje na istoku Ukrajine, gdje traje krvavi sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga, i dalje “osjetljivo”.

Kijev i Moskva su se sukobili kada je Gazprom nakon dolaska prozapadnih vlasti u Ukrajini povećao cijenu ruskog plina do razine neviđene u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prijedlogu koji se nudi u pregovorima, Kijev bi trebao platiti Gazpromu dug od 3,1 milijardu dolara, od čega dvije milijarde do kraja listopada.

Gazprom se zauzvrat obvezuje da će Ukrajini nastaviti isporučivati plin koji je obustavio u lipnju, uz minimalnu isporuku od 5 milijarda prostornih metara po cijeni od 385 dolara za 1000 prostornih metara.

“Zaziremo” od takva prijedloga, rekao je Prodan u četvrtak, dodajući da Rusija iz političkih razloga u bilo kojem trenutku može povući prijedlog o smanjenju cijene plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tome je problem. Jeste li doista spremni dati novac a da nemate jamstva da ćete tu količinu i dobiti? Mi na to nismo spremni”, obrazložio je.

Ukrajina traži da se potpiše novi ugovor.

Cijena bi se trebala odrediti na “tržišnim načelima” i na temelju “trgovinskog dogovora s unošenjem amandmana u sadašnji ugovor ili zaključivanjem novog ugovora”, istaknuo je Jurij Prodan koncem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.