Klasik Francuska-Njemačka u Marseilleu: Hoće li finale Eura zaista biti formalnost?

Foto: Twitter

U brojnim najavama polufinalne utakmice između Francuske i Njemačke označili smo ovaj susret finalom prije finala, što su na jednaki način okarakterizirali i drugi mediji, posve opravdano. S obzirom na format turnira na Euru nedostaje velikih, klasičnih utakmica. Vidjeli smo tek dvoboj Italije i Njemačke te prije toga Pobjedu Talijana protiv Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, danima prije Europskog prvenstva najave i predviđanja su išle za tim da je finale između svjetskih prvaka i domaćina turnira najvjerojatnije. Dakle, nije to nikakvo iznenađenje, još manje je Njemačka veliki favorit u ovoj utakmici kako neki tvrde obrazlažući svoje tvrdnje usporedbom između hrvatskog izbornika Ante Čačića i francuske nogometne legende,  aktualnog izbornika “Pijetlova” Didiera Deschampsa, inače bivšeg kapetana legendarne francuske reprezentacije iz 1998. godine. Pobjednik večerašnjeg finala u Marseilleu ide na Ronaldov Portugal u Parizu 10. srpnja. Ukratko, svi putevi vode u Pariz.  Rim će morati malo pričekati.

I dok neki smatraju da će se pitanje naslova Europskog prvaka rješavati večeras u Marseilleu mi ne bismo bili tako sigurni, Nijemci i Francuzi jesu igrači kvalitetniji od Portugalaca, bez obzira na Cristiana Ronalda, međutim, portugalski izbornik stvorio je pravi Berlinski zid ispred gola svoje momčadi koji će teško biti probiti, nije to uspjelo Hrvatskoj, jednom je uspjelo Poljskoj, dok Wales nije bio ni blizu. Reprezentaciju koja ima takvu obranu, koju tako prati sreća, teško će biti slomiti.

Koliko su sportski novinari spremni ići daleko u svojim irelevantnim zaključcima, koji se temelje na pukoj novinarskoj astrologiji, najbolje pokazuje činjenica da neki pišu kako je finale Eura tek obična formalnost i kako su fanfare već rezervirane za pobjednika večerašnje utakmice.  Puno je reprezentacija slavilo prije zadnjeg zvižduka suca i puno se njih prevarilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ima odličnu generaciju, najbolju još od one legendarne koju je aktualni francuski izbornik prije dvadesetak godina predvodio na terenu, no, mnogi smatraju da će ova francuska generacija do punog izražaja doći za dvije godine u Rusiji, na Svjetskom prvenstvu. Nažalost po Francuze kad su u pitanju susreti s Njemačkom tradicija im ne ide u prilog. Ni veliki Michael Platini nije uspio pobijediti Nijemce u službenoj utakmici, prije 30 godina velika francuska generacija, predvođena Platinijem i Tiganom, poražena je u polufinalu Svjetskog prvenstva, u Meksiku, od Njemačke sa 2:0, dakle, vrlo uvjerljivo. Te 1986. Platini je imao godina koliko Ronaldo danas, 31. Njemačka je Francusku zaustavila i na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine u Brazilu 1:0, pobjedom su Nijemci otišli prema vrhu svijeta, Francuzi, iako nisu igrali loš turnir, naprotiv, kući. Je li vrijeme za revanš?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednjoj tiskovnoj konferenciji uoči polufinalnog ogleda francuski nogometaš Moussa Sissoko je rekao: “Želimo to finale pod svaku cijenu, poraz u četvrtfinalu još nam je kost u grlu” , dodao je da su šanse 50:50, unatoč činjenici da je Njemačka svjetski prvak, koja se diže u igri kako turnir odmiče. Glavni aduti Francuske ipak su novi jastrebovi, u punom naletu, izuzetno motivirani, drski, Pogba, Griezmann i Payet, koji su obilježili Euro u Francuskoj, i koji će sasvim sigurno protiv Njemačke biti udarne igle reprezentacije koja ima fanatičnu potporu navijača. Iako izbornik Njemačke zapravo pokušava teret favorita gurnuti u ruku Nijemcima.  Radi li se o pili naopako, pita se ugledni L’Equipe?

“Njemačka je svjetski prvak i favorit je u polufinalu. Igraju zajedno godinama, bit će nam jako teško budući da Nijemci drže loptu u svom posjedu i to rade vrlo dobro. Ne želimo se braniti, već i zaprijetiti. Jednostavno, želimo ići do kraja”, kazao je Deschamps.  Koliko je zapravo veliko uzajamno poštovanje najbolje govore međusobne pohvale: “Francuska je odlična reprezentacija u kojoj igra mnogo majstora. Ona je pod velikim pritiskom, većim od nas, jer igra kod kuće, što nama odgovara. Mi se Francuza ne bojima i želimo igrati na isti način kao dosad. Imamo iskustvo i znamo da će odlučiti i najmanja pogreška”, rekao je Toni Kroos, sjajni nogometaš Reala, koji ovo prvenstvo briljira u dresu Njemačke. Kroos je njemački Luka Modrić.

I dok Francuzi žele finale, žele naslov kao domaćini, Nijemci žele puno više, spojiti dva trofeja zaredom, nakon svjetskog naslova u Brazilu prije dvije godine žele i europsku krunu. Nijemci su bez poraza na velikim natjecanjima već četiri godine, naime, tada ih je svladala Italija, i to baš u završnici. Kad dođu do završnice Nijemci postaju praktički nepobjedivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.