Koliko vrijedi hrvatsko zlato na Olimpijskim igrama u odnosu na druge zemlje?

Foto: HOO

Vlada Republike Hrvatske novčano će nagraditi sve hrvatske osvajače olimpijskih medalja. Za pojedinačno zlato u Riju predviđena je nagrada od 104 tisuće kuna, za srebro 65 tisuća, a za broncu 46 tisuća kuna, pri čemu će članovi tima svakog zlatnog pojedinca između sebe još podijeliti 208 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi triju momčadi koje će nas u Riju zastupati u ekipnim sportovima (vaterpolo, rukomet, košarka) mogu sanjariti o 85 tisuća kuna, koliko bi dobio svaki član zlatne vrste, ili o 46 odnosno 36 tisuća kuna koliko bi svakome pripalo u slučaju osvajanja srebra odnosno bronce. Izbornik bi dobio 85 tisuća kuna odnosno 46 ili 36 tisuća, ovisno o sjaju medalje, a djelatne stručne osobe podijelile bi 170 tisuća kuna.

Možda se ti iznosi običnom čovjeku čine veliki, ali nije baš tako. Oni su znatno manji nego da koliko bi dobio pojedinačni osvajač zlata u Pekingu 2008. da smo ga tada imali.

Osim toga, naši će sportaši biti puno manje nagrađeni u odnosu na kolege iz susjedstva. U Sloveniji će trofejni olimpijci dobiti 23.800 eura za zlato, 17.850 eura za srebro, a 11.900 eura za broncu. Srbi daju 45.000 eura, odnosno 40.000 eura u ekipnim sportovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše će dobiti onaj tko pobijedi u Riju pod zastavom Singapura (900.000 eura odnosno milijun dolara), a potom zlatni olimpijci iz Azerbajdžana (460.000 eura), potom slijede Tajland sa 280.000 eura, pa Kazahstan sa 225.000 eura…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.