Kruno Jurčić o Vatrenima i hrvatskom nogometu: Nemamo široku bazu

Foto: wikipedia

U emisije Sportske minute gostovao je nogometni trener Krunoslav Jurčić, a koji je u posljednje vrijeme malo prisutan u hrvatskim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, glavna je tema sutrašnji ogled između Latvije i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo iduće godine u Njemačkoj.

– Sad smo u posljednje vrijeme malo razmazili naciju, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima, finale Lige nacija, samim time se postavlja ljestvica na veći nivo. Nadam se da će naša reprezentacija uspjeti izgurati plasman na Europsko prvenstvo, a kad dođemo na takva velika natjecanja, sve je moguće, poručio je Jurčić.

I u ovim kvalifikacijama, kao i u brojnim prošlim, Vatreni se dosta muče da bi izborili plasman na velikom natjecanju, a onda na tim istim natjecanjima postižu zapažene rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrnuo se na situaciju u skupini uoči posljednja dva kola.

– Mi kad imamo laganu poziciju, kao da namjerno napravimo kompleksnijim, tako da imamo problema. Međutim, ja sam optimist, prije svega jer smatram da Wales ne može dobiti tri jake utakmice u nizu, a najbitnije je da mi obavimo svoj dio posla i u tom smislu sam optimist. Walesu igraju samo dvije pobjede, ali mislim da nema taj kapacitet, posebno što Wales, kad treba igrati i stvoriti dominaciju, to teže radi, nego kao kad se treba zatvoriti protiv jače reprezentacije i igrati na kontranapad.

Izbornik Zlatko Dalić stalno ističe da se ništa značajno ne događa u reprezentaciji te da su listopadski porazi “loših sedam dana”.

– Uvijek je u nogometu, kao i životu, sve kompleksnije. Bilo je to slabijih sedam dana. Međutim, možemo uzeti u obzir više faktora koji su utjecali na to. Imali smo jako uspješan ciklus i lagodnu situaciju, u tom periodu između uspješnog i neuspješnog ciklusa, dogodilo se niz povreda vrlo bitnih igrača. Mi smo reprezentacija koja posjeduje kvalitetu, ali nemamo široku bazu kako bismo lako nadoknadili izostanak jako bitnih igrača. Treća stvar koja se mora uzeti u obzir, a to je da je ovo reprezentacija koja dugi niz godina igra skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li aktualni reprezentativci “gladni uspjeha” nakon srebra i bronce na SP-u?

– Osvojila je sve, ali trebamo vjerovati ovim momcima jer ovi rezultati možda nisu objektivni što se tiče hrvatskog nogometa. Naravno da se u mikro periodima dogode odstupanja i dolazi do opuštanja, a svako opuštanje dovodi da toga da nemamo maksimalnu kvalitetu te ako nisi maksimalno spreman u smislu koncentracije, uz nedostatak kvalitete, nije lako pobijediti reprezentacije kao što su Wales i Turska.

Optimist je, kaže da se nada da će ekipa odraditi svoje te da suparnici nisu top razina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nadam se da će osvojiti šest bodova u dvije utakmice i da će to biti dovoljno za izravni plasman.

Što se tiče klupskog nogometa u Hrvatskoj kaže da nije preveliki optimist.

– Nemate više djecu na igralištima i ulicama. Ljudi vani su to već davno shvatili. Napravili su kampove i akademije, “otimaju” ih od drugih sportova. Vode ih kroz proces koji je prije bio puno prirodniji.

Dodaje da nije zadovoljan kvalitetom izvedbe prvoligaškog nogometa u SuperSport HNL-u.

– Na ljudima koji vode nogomet jest da organiziraju uvjete, da oni budu na što višem nivou. Imamo talentirane momke, potrebno je to pretočiti u vrhunsku kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poručio je, govoreći o utrci za naslov prvaka u HNL-u da nije pitanje tko će biti prvak, nego što nakon toga.

– Neka Hajduk bude prvak, a što dalje? Vi morate u kvalifikacije za Ligu prvaka, suočiti s jakim klubovima. Mislim da stranci koji igraju za Hajduk, nemaju kvalitetu da dovedu da dovedu neko ozbiljno europsko natjecanje. Ako gledamo samo HNL, mislim da smo na krivom tragu. Kada pogledate kvalifikacije za europska natjecanja, to su loši rezultati. A ti su rezultati nažalost postignuti u konkurenciji s ne tako jakim europskim ekipama. Mene drži optimističnim primjerice Rijeka i ono što sam vidio protiv Lillea.

Osvrnuo se i na Dinamo kojemu je bio trener. Kaže da je zabrinut.

– Zabrinut sam za Dinamo, ne vidim jasnu strategiju. To bi bila početna stanica koja bi definirala puno stvari za budućnost. Sve ovo što se događa su posljedice, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.