Kup: Dinamo u finalu, uvjerljiv protiv Hajduka

Foto: fah

Nogometaši Dinama uvjerljivom su pobjedom 4-0 (2-0) i uzvratnoj utakmici polufinanala Hrvatskog kupa nadigrali splitski Hajduk te izborili plasman u finale, u kojem će se 10. svibnja u Osijeku boriti za Rabuzinovo “Sunce” protiv koprivničkog Slavena Belupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred oko 10.000 gledatelja na Maksimiru momčad hrvatskog prvaka je uzvratila Hajduku za nedavni prvenstveni poraz na Poljudu, gdje je u prvoj polufinalnoj utakmici, odigranoj 16. ožujka, Dinamo slavio s 2-0 i već tada gotovo osigurao plasman u finale. Znajući da će Burićeva momčad biti prisiljena napadati, Zoran Mamić je gostima prepustio posjed i koncentrirao se na prijetnje iz kontranapada te takvom taktikom već u drugoj minuti uništio nade igrača i navijača Hajduka.

Damir Šovšić je u brzom kontranapadu, započetom s ruba Dinamovog kaznenog prostora. dugo vukao loptu, a onda pravovremenim dodavanjem izbacio Josipa Brekala u čistu priliku. Dinamov junior je odlično primio loptu i mirno poslao loptu pokraj nemoćnog Lovre Kalinića za svoj prvi seniorski pogodak protiv Hajduka.

Brzo Dinamovo vodstvo nije donijelo nikakve promjene na terenu. Hajdukovi igrači su i dalje imali više loptu u svojim nogama, ali je Dinamo kompaktnom i čvrstom obranom otklanjao sve prijetnje te u brzim kontranapadima razotkrivao slabosti splitske obrane. Iz jednog takvog protuudara u 24. minuti proradila je Dinamova čileanska veza. Angelo Henriquez je gurnuo u priliku Juniora Fernandesa, koji je bez poteškoća prošao pokraj daleko istrčalog Kalinića i gurnuo loptu u nebranjenu mrežu za 2-0, što je bio i rezultat prvog poluvremena, u kojem Splićani nisu ozbiljnije ugrozili Dinamova vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Burić ni u nastavku nije pronašao rješenje za ubojite kontranapade domaće momčadi. Već u 50. minuti Junior Fernandes je po drugi put svladao Kalinića. Sjajnu mu je loptu dao Sigali, kojom je prebacio gostujuću obranu na desnoj strani. Fernandes se sjurio prema neodlučnom Hajdukovom vrataru i preciznim ga udarcem prebacio.

U 67. minuti Dinamo je došao i do četvrtog pogotka. Ponovno je Šovšić bio začetnik akcije u kojoj je sjajnim dodavanjem pronašao Henriqueza. Čileanski napadač je vidio bolje postavljenog Soudanija, koji je u 55. minuti zamijenio Brekala, a alžirski reprezentativac je preciznim udarcem i po četvrti put svladao Kalinića. Unatoč tome što je primio čak četiri pogotka, Hajdukov reprezentativni vratar bio je jedan od najzaslužnijih što Splićani na Maksimiru nisu pretrpjeli i teži poraz.

Bijeli su jedinu pravu priliku na utakmici imali u 76. minuti, kad je Nikola Vlašić pucao sa sedam metara, ali je Dinamov vratar Antonio Ježina zaustavio njegov udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je s ukunpnih 6-0 u dvije utakmice protiv Hajduka po 19. put izborio nastup u finalu Hrvatskog kupa, gdje ga 10. svibnja (17 sati) u Osijeku čeka Slaven Belupo, nakon što je momčad iz Koprivnice u utorak iznenađujuće izbacila Rijeku.

Bit će to repriza finala iz 2007. godine, kad je Dinamo s ukupnih 2-1 u dvije utakmice bio bolji od Koprivničana, kojima je to bio jedini dosadašnji nastup u završnici Hrvatskog kupa.

DINAMO – HAJDUK 4-0 (2-0)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion Maksimir. Gledatelja: 10.240. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka).

DINAMO: Ježina, Matel, Sigali, Taravel, Musa, Antolić (od 69. Ćorić), Šovšić (od 77. Rog), Machado, Brekalo (od 55. Soudani), Fernandes, Henriquez.

HAJDUK: Kalinić, Velazquez, Nižić (od 40. Bilij), Šimić, Milić (od 61. Vojković), Jefferson, Kalik, Maloku (od 46. Pejić), Vlašić, Tudor, Sušić.

STRIJELCI: 1-0 Brekalo (2), 2-0 Fernandes (24), 3-0 Fernandes (50), 4-0 Soudani (67)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.