Kvalifikacije za OI: Kako vratiti Grcima za poraz u Zagrebu?

Foto: fah

Hrvatska košarka u Torinu lovi posljednji vlak za Olimpijske igre, nažalost, karta za takav vlak vrlo je skupa i rijetki si mogu priuštiti takvo putovanje. Pogreške se skupo plaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je kao domaćin favorit, uz pomoć 15 000 navijača Talijani su slomili Hrvatsku u prvoj utakmici, međutim, Aleksandar Petrović i igrači nadaju se novoj prilici, revanšu, u finalu. Prije toga potrebno je pobijediti jednako neugodnu, kvalitetnu i ratničku reprezentaciju Grčke, iako izbornik tvrdi da je Hrvatska spremna za takvu borbu s Grcima.

Nažalost, Hrvatska je kartu za Olimpijske igre prokockala na Europskom prvenstvu kada su naši reprezentativci poraženi od ne baš jake Češke, što je izazvalo lančanu reakciju i neopravdano nezadovoljstvo kod nekih igrača, poput Ante Tomića, koji su odbili igrati za reprezentaciju te su i na taj način dali do znanja koliko im je zapravo stalo do nacionalnog dresa. Iako su naši košarkaši na Eurobasketu prošle godine igrali u najjačem sastavu nisu izborili minimalni cilj, odnosno plasman na OI.

Aco Petrović zadovoljan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaši su pobjedom nad Tunisom 72-52 izborili polufinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira koji se održava u Torinu, a izbornik Aleksandar Petrović ocijenio da je obrana presudila, te da će biti odlučujuća i protiv Grčke s kojom igraju u petak (16.30 sati) za mjesto u finalu.

“Ostvarili smo prvi cilj, jer od početka smo govorili da nam je Tunis obaveza koju moramo riješiti. Utakmica s Italijom uzela je svoj danak, emotivno i fizički. To je bilo vidljivo po nervozi u prvom poluvremenu, jer devet izgubljenih lopti sve govori. Ta nervoza je bila nepotrebna, ali je meni u potpunosti shvatljiva. Onog trenutka kada smo u drugom poluvremenu kvalitetno počeli dizati obranu u sedam minuta smo primili samo jedan koš. Poslije je to bilo samo odrađivanje posla”, rekao je Aleksandar Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to još jedna prilično siromašna predstava izabranika Aleksandra Petrovića, koji su i protiv Tunisa imali puno problema s realizacijom te su u prvom poluvremenu uspjeli ubaciti svega 29 koševa. Tunižani su na poluvremenu zaostajali svega pet poena (29-24). Hrvatski su košarkaši u trećoj dionici prvi put na utakmici uspjeli stvoriti dvoznamenkastu prednost te u posljednjih deset minuta donijeti 15 koševa viška, što je bilo dovoljno za mirnu završnicu.

“Sada imamo dovoljno vremena da se odmorimo, da se pripremimo za Grke i da se još jednom potučemo. Što se tiče Grčke, u zonskom presingu ne smijete banalno gubiti lopte i ako to iskontrolirate, da oni nemaju otvoreni teren, onda ste već napravili pola posla. Mislim da imamo šanse u toj utakmici, bez obzira što oni u izgledaju fizički impresivno. No, preduvjet je da nastavimo igrati obranu kao što je igramo u ove prve dvije utakmice”, istaknuo je izbornik.

Grčkoj treba vratiti za poraz u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je najbolji igrač Hrvatske bio Bojan Bogdanović koji je Tunižanima ubacio 25 koševa. Dario Šarić je uz 11 poena imao devet skokova. Još je uvijek zabrinjavajuće skroman učinak Mire Bilana koji je sva tri poena ubacio iz slobodnih bacanja.

“Najbitnije je da smo na kraju došli do zaslužene pobjede. Veći je problem kod nas to što se, osim Bogdanovića, nijedan igrač nije do kraja razigrao. Ako želimo otići na Olimpijske igre, sigurno ćemo trebati još minimalno dva, tri igrača. Grčka je u malo drukčijem izdanju, s NBA zvijezdom Giannisom Antetokounmpoom. Riječ je o vrhunskom igraču, pokazao je to protiv Meksika i u pripremnim utakmicama. Sigurno će ga biti teško zaustaviti, ali mislim da imamo lijeka. Mogu ga ja čuvati kao četvorka, a Bogdanović pogotovo. Tu je i Bourousis, koji je odigrao sjajnu sezonu. Treba se ‘pofajtati’ s njima i vratiti im za ono u Zagrebu kad su nas pobijedili u zadnjim sekundama”, rekao je krilni igrač reprezentacije Dario Šarić.

Hrvatska protiv Grčke igra u petak iza 16 sati, u slučaju pobjede izgledno finale bilo bi protiv Italije, samo pobjednik turnira ide na Olimpijske igre koje za mjesec dana počinju u Rio de Janeiru. Hrvatska košarka već 21 godinu uglavnom stagnira i čeka medalju.  Mnogi su, s obzirom na imena, vjerovali kako se napokon pojavila generacija koja može više, no, razočaravajućim nastupom na Eurobasketu puno je toga palo u vodu, otišao je izbornik, došao je novi.

I Janica Kostelić bodri košarkaše

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako je i pomoćnica ministra za sport u MZOS Janica Kostelić stigla u Torino dati podršku hrvatskim reprezentativcima na Kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Ako netko zna kako se osvajaju olimpijske medalje to je Janica, koja je pozdravila reprezentaciju i poželjela im sreću i Olimpijske igre.

Foto: hks
Foto: hks

“Bez obzira na moju poziciju ja sam prvenstveno sportaš i ako imam priliku uvijek ću podržati sportaše, pošto sam na ovoj poziciji mogu inzistirati na tome. Meni je to osobno bila želja i smatram da je ovo vrlo, vrlo važno kad sportaši još nisu osigurali Olimpijske igre da im barem tu mogu biti moralna podrška. Mislim da je na meni kao sportašici, da je moja dužnost da pokušam nekako njima biti moralna podrška, odnosno da oni pokušaju izvući još više od sebe”, rekla je legendarna hrvatska skijašica i najbolja hrvatska sportašica svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.