Legendarni Stanko Poklepovića kroz analizu igre Argentine dao recept za pobjedu: ‘Ne dopustiti Messiju da primi loptu, a to nije lako’

Foto: www.hajduk.hr

Veliku utakmicu hrvatske reprezentacije, kakva se od Vatrenih očekuje protiv Argentine, najavile su mnoge legende i mnogi poznati hrvatski treneri te igrači. Očekuje se jedna prava derbi utakmica između dvije najbolje reprezentacije skupine D. Hrvatska nakon prvog kola ima tri boda, dok je momčad predvođena Lionelom Messijem osvojila tek jedan bod protiv Islanda, pritom je Messi promašio jedanaesterac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojeću utakmicu Hrvatska – Argentina u Nižnji Novogorodu najavio je i legendarni bivši trener Hajduka, Stanko Poklepović Špaco, koji je Hajduk vodio i davne 1992. godine kroz prvo ratno prvenstvo Hrvatske do naslova,

”Svi znaju da ide lijevo, ali on ipak prolazi. Zato ga je bolje usmjeriti u jednu stranu, po meni, ako već znamo da ide u lijevo, onda u tu njegovu lijevu stranu, tako da se kompletna momčad može pripremiti na ono što je čeka”, rekao je za portal 24 sata Stanko Poklepović.

Špaco se osvrnuo i na način na koji igra Lionel Messi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”I mala djeca znaju da će Messi, kad primi loptu, uglavnom krenuti u lijevu stranu,” stiče Špaco, ali prema njegovu mišljenju nije Messi sve.

”Messi pa Messi! A šta ste se svi uhvatili Messija, kao da je on jedini igrač Argentine. Taktika nogometne igre je otišla toliko daleko da postoje načini kako neutralizirati velike igrače poput Messija. Po meni on nije jedina prijetnja i, ako se naši reprezentativci budu koncentrirali samo na njega, neće biti dobro…”

Vatrenima se nameće imperativ zaustaviti Messija jer prema svemu sudeći o njemu ovisi igra Argentine, iako Argentina ima vrlo kvalitetne pojedince, što ne treba nikako smetnuti s uma.  Kako zaustaviti najboljeg igrača današnjice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Osnovna zadaća je ne dozvoliti mu da dobije loptu. Treba ući u igru ispred njega i odsjeći ga od ostatka momčadi. To je, naravno, lakše reći nego napraviti jer ne bi Messi bio Messi da ga je lako čuvati”, tvrdi Špacu, uz dodatak kako je nogomet prije svega momčadski sport.

”Nogometna igra je toliko evoluirala da je sve teže pojedincima dominirati. Nogomet se ipak razvija u smjeru dominacije momčadske igre i taktike. Teško više jedan individualac može donijeti prevagu kao nekad, pa makar se radilo o izvanserijskom igraču poput Messija ili Ronalda. Momčadski nogomet je nogomet budućnosti.”

Podsjetimo, u mladosti je Poklepović trenirao Zlatka Dalića, danas izbornika Vatrenih. Dalić, prema vlastitom priznanju, trideset godina kasnije koristi neke metode na treninzima koje je naučio od legendarnog trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Danas je nogomet toliko evoluirao da se presing igra grupno. Po meni je to rješenje za utakmicu protiv Argentine, a ključno je po oduzetoj lopti što prije krenuti u kontranapad, ‘prepoloviti’ protivnika, da se brane s pet-šest igrača. Ne bojim se ja za Dalića, siguran sam da on to zna i da će pripremiti odgovarajuću taktiku”, poruka je Stanka Poklepovića petnaestak sati prije derbija s Argentinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.