Lino Červar: ‘Najbolji lijek za mladu ekipu željnu pobjede je skromnost, poniznost, vjera u sebe i odlučnost’

Zagreb, 20.12.2019. - Večer rukometa na kojoj su proglašeni najbolji rukometaš, rukometašica, trener i sudački par u 2019. godini. Na fotografiji najbolji trener Lino Červar. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju u siječnju očekuje nastup na Europskom prvenstvu koje zajednički organiziraju Švedska, Austrija i Norveška. S izbornikom Linom Červarom razgovarao je naš novinar Viki Ivanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će na Euru igrati u skupini A s Bjelorusijom, Crnom Gorom i Srbijom.

– Ako budemo baratali riječima ‘lakša skupina’, čuvajmo se, nadrljali smo. Baš obratno, ja mislim da imamo jednu vrlo zahtjevnu skupinu. Ne smijemo se mi nikoga bojati, ali moramo respektirati itekako. Ako ne bude dobar pristup, nećemo dobiti utakmicu. Moramo ići strategijom ‘utakmicu po utakmicu’, rekao je Červar u razgovoru za emisiju Stadion.

– Crna Gora je vrlo nezgodna, ona možda nema dugu klupu, ali ima nešto što čak ni treningom ne postižeš – imaju ponos, drskost, želju da pobijede, posebno susjeda. Veći motiv od nas ne postoji, ni za Srbiju niti za njih, a ni za Bjelorusiju. Moramo znati da ispred sebe imamo jednu mladu ekipu gladnu pobjede. A najbolji lijek za njih je skromnost, poniznost, vjera u sebe i odlučnost, dodao je hrvatski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaskom u drugi krug, u Beču bi nas čekali favoriti Eura, Španjolci i Nijemci.

– S Njemačkom smo odigrali dvije utakmice, to je moćna reprezentacija. Oni će nametnuti čvrstu zonu 6-0, ali mi uz pametnu igru u napadu i čvrstu obranu možemo im biti kompetitivni. Što se tiče Španjolske, oni su drugi tip ekipe. Oni su prvaci Europe, spoj iznimno iskusne ekipe i mladosti, imaju nekoliko mladih igrača, rekao je Červar.

U hrvatskim redovima ima zdravstvenih problema. Kakvo je stanje Željka Muse?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Musa ima istegnuće ligamenata, vijesti su kao pozitivne, da on trenira, trči i to je sve ok, ali utakmica je nešto drugo. Tu ćemo vidjeti kakvo je pravo stanje, želim misliti pozitivno, izjavio je Lino Červar.

O otkazu Manuela Štrleka…

– Štrleka sam uveo u reprezentaciju, zaista ga volim i jako mi je krivo što on ne igra. Na neki način smo hendikepirani, jer je on jedan od najboljih krila u Europi, fantastičan realizator, brzi kontraš i samo lud trener bi se njega odrekao. Ja sam s njim razgovarao, to je bila njegova odluka. Opet, ne bih želio da se pretvori u to da samo njega spominjem, a odabrao sam 28 igrača, jer onda ispada da je jedan čovjek važniji od tima. A ja sam rekao da nitko nije iznad tima. Već sam rekao ‘kad nemam ono što želim, ljubim ono što imam’. Uvjeren sam da će se Manuel Štrlek kad-tad vratiti u reprezentaciju, dodao je Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2020. je zahtjevna godina – Europsko prvenstvo, Olimpijske igre, kvalifikacije…

– Mi u Hrvatskoj gajimo kulturu pobjede. Mislim da je to negativno, to je klasičan primjer zemlje koja ima kompleks manje vrijednosti, a pobjedama želi kompenzirati svoje deficite. Naravno da ja želim sve pobijediti, nikad nisam ‘pucao’ nisko, uvijek idem prema Mjesecu, a ako omanem, ostajem među zvijezdama. Dakle, ja hoću pobjedu, u svakom slučaju, ali za mene je to neskromno. To nije ponizno, to je bahato i ja to neću. Ali naravno da želimo ići što više. Mi smo uvijek bili pri vrhu, što za razliku od nekih drugih reprezentacija koje su možda osvojile više medalja od nas, nisu uspjele. Po tom pitanju smo mi najuspješniji na svijetu i ja bih htio da se ta priča nastavi, zaključio je Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.