Liverpool i Manchester United u borbi za Ligu prvaka

Ostavite po strani što su i jedni i drugi relativno daleko od prvog mjesta i utrke za naslovom prvaka, ovo je bio i ostat će najveći derbi na Otoku. Posljednji derbi dobio je Manchester United na svom Old Traffordu s 3:0, ali od tada Liverpool kao da se probudio te je zaigrao vrlo lijep i efikasan nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manchester United se pak kroz sezonu dosta muči. I dok je Brendan Rodgers pronašao ‘dobitnu formaciju’ u obliku 3-4-2-1, njegov kolega s druge strane, Louis van Gaal stalno rotira igrače (djelomično zbog ozljeda op.a.), ali i formaciju. Sjećamo se da je krenuo također s trojicom u zadnjoj liniji, no to nije dalo rezultate, pa se odlučio vratiti na igru s četvoricom u liniji.

BRITAIN SOCCER ENGLISH PREMIER LEAGUE
Liverpoolova snaga laži u agilnosti njegovih najubojitijih igrača, Raheema Sterlinga, Coutinha i napose Daniela Sturridgea. Čvrst blok u sredini terena drže Henderson (koji ponekad igra i sasvim desno ako je kapetan Gerrard u sastavu) i Allen, a zadnju trojku uglavnom su činili Emre Can, Skrtel i Sakho. Povremeno bi u sastav uskočio naš Dejan Lovren, no njega danas neće biti zbog ozljede.

Gary Neville, nekadašnji kapetan Manchester Uniteda izjavio je kako će danas biti vrlo važno za ‘Crvene vragove’ da izdrže pritisak domaćina u prvih 15-20 minuta. Nakon toga bit će puno lakše uspostaviti ravnotežu na terenu. Zna Neville što priča, odigrao je desetke derbija i jasno mu je koliku snagu Kop daje igračima Liverpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tih 15-20 minuta najvažniji je dio utakmice. Ako United izdrži pod naletima Liverpoola koji će jurišati nošen hukom s tribina, tada će kasnije biti dosta lakše igrati” – rekao je Neville za SkySports uoči derbija.

Louis van Gaal dobio je na efikasnosti vrativši Rooneyja u vrh napada. Njegov eksperiment s Rooneyjem u sredini veznog reda pokazao se kao promašaj, a o tome smo već ranije pisali na našem portalu. Korištenje Marouanea Fellainija kao ‘Sidruna’ koji spušta lopte za Rooneyja i ostale suigrače naišlo je na žestoke kritike kod igrača, ali treba reći kako visoki Fellaini dobro odrađuje svoj posao. Ako ga Nizozemac danas suprotstavi stoperu Canu, mogao bi to biti pun pogodak, jer je Can uvjerljivo najslabiji skakač u redovima ‘Redsa’.

BRITAIN SOCCER ENGLISH PREMIER LEAGUE
Krilne pozicije jedne i druge momčadi ključne su za ovaj susret. Sterling i Di Maria trebali bi biti glavni aduti svojih momčadi, onaj tko bolje zaustavi nekog od njih, napravit će veliku uslugu svojoj momčadi na putu do pobjede. A kad smo već kod ishoda derbija, treba reći kako je Liverpool izgubio samo jednom od Uniteda u posljednjih sedam susreta. Pet puta su slavili ‘Redsi’, a jednom je bilo neriješeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 18 ligaških susreta između ova dva velikana, samo je jedan susret završio bez pobjednika. Uvijek se ide po tri boda, a to možemo očekivati i u ovom susretu. Forma je na strani Liverpoola, koji je od prvog siječnja osvojio 26 od ukupno 30 mogućih bodova. Na Unitedovoj strani je to što ima taktičkog lisca za menadžera, a i slavili su u zadnjem derbiju.

Ozljede neće previše krojiti sastave za današnju utakmicu. U redovima domaćina neće biti Lucasa Leive koji se tek oporavio od ozljede, kao ni braniča Enriquea i Flanagana, veznjaka Ibea i vratara Jonesa. Van Gaal ne može računati na stopera Evansa, napadače Van Persieja i Wilsona, dok su bekovi Shaw i Rojo pod upitnikom.

Od zanimljivosti treba spomenuti kako je od 90-tih na ovamo bilo 15 crvenih kartona u ovom derbiju, ali i da je Wayne Rooney postigao samo jedan pogodak u zadnjih 10 gostovanja na Anfieldu. Možda se to danas promijeni jer je Rooney u strašnoj formi, postigavši pet pogodaka u posljednjih šest nastupa za United.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god bilo, velika tradicija, ispunjen Anfield i sjajni igrači s obje strane garancija su da ćemo uživati gledajući najveći derbi engleskog nogometa, danas od 14.30 sati.

Premiership, 30. kolo, Anfield:
Liverpool – Manchester United (14.30 h)

Liverpool: Mignolet, Can, Skrtel, Sakho, Allen, Henderson, Lallana, Moreno, Coutinho, Sterling, Sturridge

Manchester United: De Gea; Valencia, Jones, Smalling, Blind; Carrick, Herrera, Fellaini,Di Maria, Young; Rooney

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.