In memoriam: Ivan Đani Šverko (1941.-2014.)

Ivan Đani Šverko

Hrvatsku je automobilističku i oldtimersku scenu jučer šokirala vijest o neočekivanom odlasku jednog od nekoliko najvećih vozača utrka u našoj povijesti, nenadmašnog Đanija Šverka. Pri rođenju je u Buzetu dobio ime Ivan, no i za prijatelje i za sve ljubitelje auto utrka ostao je samo – Đani. U sjajnoj generaciji velikana utrka, s Palikovićem, Štrokom, Regvartom, Gluhakom, Langom i ostalima Đani je bio nedvojbeno najatraktivniji. Taktiziranje nije postojalo, vozio je uvijek na pobjedu, a automobile pripremao tako ‘da se motor raspadne u počasnom krugu’, kako je sam volio reći. Nastojao je povesti utrku i ondje ostati do cilja, što bi mu obično i uspjelo, ako bi automobil izdržao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je specijalist za Abarthe, kojima je često mrsio račune i natjecateljima u snažnijim, većim klasama. Neslužbeni je prvak Europe u klasi do 850 cm³ 1969., a domaćih naslova osvojio je pregršt, prvo u voljenim Abarthima, a kasnije i formulama V i Super V. Po završetku karijere posvetio se spašavanju trkaćih automobila kojima je njegova generacija nastupala, ali i zanimljivijih sportskih modela, te je prikupio najveću zbirku klasičnih automobila u Hrvatskoj. Nažalost, nije uspio realizirati ambiciju da ih sve restaurira i izloži u vlastitom muzeju, no nadamo se da će nasljednici ostvariti taj projekt. Uspomena na njega ostaje svim zaljubljenicima u domaći automobilizam.

Preuzeto sa: autoportal.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.