Mitrop kup: Pobjeda Hrvatske u šahu

Foto: Thinkstock

U 3. kolu šahosvkog Mitropa kupa na Balatonu reprezentacija Hrvatske postigla je drugu momčadsku pobjedu svladavši solidnu selekciju Austrije s 2,5:1,5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Junak meča ponovno je bio Riječanin Sven Tica, koji je hrabrom, ali i riskantnom igrom svladao međunarodnog majstora Christopha Menezesa i osigurao nam dva nova meč-boda. Naime, Davorin Kuljašević i Jadranko Plenča neobično brzo su remizirali, a Jurica Srbiš ni poslije maratonske borbe u završnici nije uspio slomiti otpor međunarodnog majstora Luca Kesslera. Bila je to treća uzastopna pobjeda Svena Tice, koji će ući u anale kao najuspješniji debitant u hrvatskoj državnoj reprezentaciji. Češka je deklasirala Njemačku s 3,5:0,5, a istim je rezultatom Mađarska svladala Sloveniju.
Rezultati 3. kola:
HRVATSKA – AUSTRIJA 2,5:1,5 (Kuljašević-Schreiner remi, Plenča-Kreissl remi, Srbiš-Kessler remi, Tica-Menezes 1:0), ČEŠKA – NJEMAČKA 3,5:0,5, ITALIJA – FRANCUSKA 2:2, SLOVENIJA – MAĐARSKA 0,5:3,5, SLOVAČKA – ŠVICARSKA 2:2.
Poredak poslije 3. kola:
Hrvatska 5 meč-bodova, Češka, Mađarska i Francuska po 4, Slovačka i Slovenija po 3, Italija, Švicarska i Austrija po 2, Njemačka 1 bod.

U 3. kolu Mitropa kupa ženska reprezentacija Hrvatske pretrpjela je prvi poraz. Poslije slabe igre izgubila je od skromne selekcije Austrije s 3:1. Opet je razočarala Ana Berke nesolidnom igrom u otvaranju i brzim porazom, a Ena Cvitan napravila je nevjerojatnu grešku. U elementarnoj pješačkoj završnici napravila je početnički propust i također izgubila. Ivona Purgar i Patricija Vujnović igrale su vrlo dobro, ali su im se protivnice spasile redukcijom materijala u završnici. Zanimljivo je da su i svi ostali susreti završeni istim rezultatom, a Francuska se pobjedom nad Italijom s 3:1 izdvojila na vrhu ljestvice.
Rezultati 3. kola:
HRVATSKA – AUSTRIJA 1:3 (Cvitan-Kopinits 0:1, Berke-Hapala 0:1, Purgar-Exler remi, Vujnović-Froewis remi), ČEŠKA – NJEMAČKA 3:1, ITALIJA – FRANCUSKA 1:3, SLOVENIJA – MAĐARSKA 1:3, SLOVAČKA – POLJSKA 1:3.
Poredak poslije 3. kola:
Francuska 6 meč-bodova, Mađarska, Češka i Hrvatska po 4, Slovenija, Poljska i Austrija po 3, Njemačka 2, Italija 1, Slovačka bez bodova.

Šah: Dan remija u Tbilisiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije dana odmora započeli su polufinalni mini-dvoboji Svjetskog šahovskog kupa u Tbilisiju.

Upravo taj dan odmora ukazuje na iznimnu važnost ovih mečeva jer će pobjednici ne samo izboriti plasman u finale Svjetskog kupa, nego i dobiti status kandidata za svjetskog prvaka. Armenac Levon Aronian u prvoj partiji nije uspio iskoristiti prednost početnog poteza protiv Francuza Maximea Vachier-Lagravea. Francuz se vrlo energično branio, u pravom trenutku je žrtvovao kvalitetu da bi se riješio opasnog slobodnog pješaka i jakim lovcem posve neutralizirao inicijativu protivnika. Prva partija između Amerikanca Wesleya Soa i Kineza Lirena Dinga protekla je u znaku lagane premoći Soa, koji je u jednom trenutku propustio izglednu žrtvu kvalitete i Kinez je uspio remizirati vječnim šahom.
Rezultati prvih polufinalnih partija:
Aronian – Vachier Lagrave remi, So-Ding remi.
Sutra se igraju uzvratne partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.