Mlada hrvatska skijašica Eva Goluža: Cilj mi je s ponosom predstavljati svoju domovinu na Zimskim Paraolimpijskim Igrama

Foto: fah

Mlada hrvatska skijašica u konkurenciji osoba s invaliditetom Eva Goluža predstavljat će našu zemlju na Svjetskom prvenstvu koje će se od 23. do 31. siječnja održati u talijanskom Tarvisiu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ove sezone počela sam nastupati na utrkama Europa kupa gdje sam osvojila i prve bodove te sam trenutno peta u ukupnom poretku Europa kupa. Najveći uspjeh ostvarila sam prošlog vikenda u švicarkom Veysonnazu gdje sam u utrci veleslalolma osvojila drugo mjesto, a u utrci slaloma prvo mjesto. Posebno me veseli nastup na Svjetskom prvenstvu u Tarvisiu , ali moj je glavni cilj nastup na sljedećim Zimskim Paraolimpijskim Igrama u Pyeong Changu u Južnoj Koreji gdje ću s neizmjernim ponosom ću prestavljati svoju domovinu”, kazala je za Hinu 16-godišnja odlična učenica drugog razreda zagrebačke opće gimnazije Tituš Brezovački Eva Goluža koja se natječe u kategoriji slijepih i slabovidnih skijašica.

Foto: fah

“Od rođenja sam slabovidna jer imam genetski poremećaj zvan Achromatopsia. Moja vidna oštrina kreće se oko pet posto normalnog vida, a osim znatno smanjene vidne oštrine, ne raspoznajem ni boje. Patim od jake fotofobije pa su mi oči jako osjetljive na svjetlo jer u mrežnici mojih očiju nema ili se nisu dovoljno razvile stanice koje su receptori za boje, svjetlo i vidnu oštrinu”, objasnila je Eva svoje zdravstveno stanje .

“Još kao mala djevojčica pred televizorom sam se divila uspjesima naše Janice, potom i Ivice te sam se potajno nadala da bih jednog dana i ja mogla tako juriti bijelim stazama što je zbog mog ograničenja s vidom bilo vrlo malo vjerojatno. Tek sam se u petom razredu osnovne škole odvažila reći profesoru tjelesne kulture da bih rado išla sa školskom grupom za vrijeme školskih praznika na skijanje koje je škola organizirala. Profesor je mojim roditeljima objasnio da ne može preuzeti odgovornost za mene na skijanju obzirom da je grupa velika, a samo za mene bi trebao jedan učitelj. Ja sam tu odluku prihvatila i mislila sam da će skijanje ostati moj neostvareni san. Međutim, profesor Štokić se potrudio i povezao me s kolegom Katunarom iz Hrvatskog Paraolimpijskog Odbora i već sljedećeg vikenda sam na našem Sljemenu prvi puta u svom životu stala na skije. Rodila se velika ljubav i tako je sve krenulo”, opisala je Eva svoje skijaške početke prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Moj matični klub je Skijaški klub za osobe s invaliditetom Sljeme, a članica sam i Hrvatske skijaške reprezentacije za osobe s invaliditetom. Skijaške treninge odrađujemo uglavnom na austrijskom glečeru Molltaler i na Sljemenu. Također, redovito odrađujemo i kondicijske treninge. Moj dugogodišnji trener je Luka Debeljak, a vodič Ana Žigman. S Anom skijam već dvije godine i jako smo se dobro uskladile. Dok skijamo povezane smo bluetooth vezom (svaka od nas na kacigi ima mikrofon i slušalicu). Ana skija ispred mene i daje mi upute o situaciji na stazi, promjenama terena i tempa i eventualnim preprekama, a ja se trudim slijediti ju što bolje mogu sa što manje grešaka”, kazala je Goluža kojoj je međunarodnom kategorizacijom procijenjena podkategorija B2 (vidna oštrina 3-5 posto).

Nakon teške ozljede našeg najboljeg paraolimpijca skijaša Dine Sokolovića Eva Goluža i Damir Mizdrak bit će jedini hrvatski predstavnici na SP u Travisiu na kojem će nastupiti u slalomu i veleslalomu, a slalomu bi trebali nastupiti i na noćnim utrkama Europskog kupa u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom koji će se 15. I 16. veljače održati na Sljemenu. Očekuje se da bi se do zagrebačkih utrka Europskog kupa mogao oporaviti i vodeći slalomaš svijeta u konkurenciji osoba s invaliditetom Dino Sokolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.