Mnoštvo zanimljivosti uoči Svjetskog rukometnog prvenstva u Francuskoj: Trofejni kapetan Slavko Goluža!

Foto: fah

Danas utakmicom između Francuske i Brazila u Francuskoj počinje Svjetsko rukometno prvenstvo, utakmica se igra od 20:45 minuta, u istom terminu, samo dva dana kasnije, Hrvatska igra svoju prvu utakmicu na SP-u i to protiv Saudijske Arabije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko zanimljivosti uoči početka Svjetskog prvenstva kada je u pitanju hrvatska rukometna reprezentacija. Naime, rukomet, a posebno reprezentativni, kada govorimo o momčadskim sportovima, najtrofejiniji je hrvatski sport s tri olimpijske medalje, od toga čak dva zlata, davne 1996. u Atlanti, bila je to ujedno i prva zlatna olimpijska medalja za Hrvatsku, te 2004. godine u Ateni. Olimpijsku broncu je hrvatska rukometna reprezentacija osvojila u Londonu 2012. godine, tada je izbornik bio Slavko Goluža.

Na ovom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj kapetan hrvatske rukometne reprezentacije bit će i najbolji hrvatski rukometaš danas i jedan od najboljih rukometaša svijeta – Domagoj Duvnjak, on je ujedno sedmi kapetan hrvatske rukometne reprezentacije, a na tom je mjestu zamijenio Marka Kopljara, koji je kao kapetan Hrvatsku vodio na dva velika natjecanja, na Europskom prvenstvu u Poljskoj prije godinu dana, na kojem je Hrvatska osvojila brončanu medalju, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije šest mjeseci, tada je Hrvatska, nažalost, ispala već u četvrfinalu od Poljske.  Spomenimo kako je Kopljar postao kapetan kada je Željko Babić preuzeo izborničku palicu od Slavka Goluže.

Spomenuli smo Golužu? S razlogom, radi se o najtrofejnijem hrvatskom rukometnom kapetanu, Goluža je kapetansku vrpcu nosio od 2001. do 2006. godine, Hrvatska je u tom razdoblju, pod vodstvom izbornika Line Červara, osvojila čak dvije zlatne medalje, svjetsko zlato u Portugalu 2003. i olimpijsko zlato godinu dana kasnije u kolijevki olimpizma – Ateni. Goluža je kao kapetan hrvatske rukometne reprezentacije osvojio srebro 2005. godine na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Kad bi u Francuskoj današnja generacija hrvatske rukometne reprezentacija osvojila srebro uvjereni smo da nitko ne bi bio nezadovoljan, naprotiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo isto tako kako dvije medalje kao kapetan hrvatske reprezentacije ima Alvaro Načinović – svjetsko srebro 1995. i europsku broncu 1994. godine. Spomenuti rukometaš imao bi čak i tri medalje, dakle, još i zlato, da mu je izbornik Velimir Kljaić-Kljun više vjerovao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Napomenimo na kraju, u Atlanti je medalju, ali srebro, osvojila i hrvatska vaterpolo reprezentacija, koja u svojim vitrinama ima također tri olimpijske medalje, dva srebra i jedno zlato.

.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.