‘Modrić doživljava nepravdu, no, njega ne mogu slomiti’: Hoće li suđenje Mamiću u Osijeku umanjiti šanse Vatrenima za odlazak na SP?

Foto: fah

Je li suđenje Zdravku Mamiću, kako tvrde neki mediji, podijelilo hrvatsku naciju ili nacija ima jednostavno puno važnijih problema od bivšeg čelnika bivšeg hrvatskog prvaka – Dinama? Nema dvojbe, oni koji prate suđenje braći Mamić u slavonskoj metropoli žestoko suprotstavljaju svoja razmišljanja, nerijetko se radi o raspravama na portalima i društvenim mrežama koje su na rubu incidenta. U svakom slučaju prelaze mjeru dobrog ukusa, no, i iznervirani Mamić također je u Osijeku tijekom suđenja blago rečeno pretjerao kad se sukobio s vlastitim odvjetnicima nezadovoljan načinom na koji su ga zastupali posljednjih dana, pa i tjedana, zbog čega je i suđenje prekinuto i nastavlja se početkom rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno pitanje ipak treba postaviti, hoće li hrvatski nogomet ispaštati zbog suđenja u Osijeku, odnosno, hoće li to suđenje umanjiti šanse hrvatskoj reprezentaciji za plasman na Svjetsko prvenstvo u kontekstu činjenice da su Hrvati posljednjih sati zgroženi načinom na koji dio medija vodi pravu, totalitarnu kampanju protiv kapetana Vatrenih i najboljeg nogometaša ove hrvatske generacije – Luke Modrića? Iako pitanje nije bez osnova nema nikakve dvojbe, Vatreni, s obzirom na imena, nemaju pravo na ništa manje od plasmana na Svjetsko prvenstvo, eventualni kiks, a Modrić i ekipa više nemaju pravo na kiks s obzirom na bolan poraz na Islandu, bio bi ravan sportskoj tragediji. Drugim riječima, suđenje Mamiću u Osijeku, na kojem kao svjedoci sudjeluju Modrić i Dejan Lovren, ne smije biti nikakav alibi. Hrvatska bi trebala ”pojesti” protivnike u svojoj skupini, kao Bandić snijeg, s obzirom na kvalitetu bez obzira što se događalo izvan travnjaka.

Nema se pravo na alibi

U pravu je bivši igrač Dinama i Hajduka, danas sukomentator HRT-a, Joško Jeličić, kada tvrdi da se Hrvatska mora plasirati na SP u Rusiji i tamo igrati važnu ulogu. Drugim riječima, navijači imaju pravo tražiti čak i četvrtfinale, realno, Hrvatska toliko sigurno vrijedi, iako nitko ne može ultimativno tražiti četvrtfinale u slučaju da u osmini finala Vatreni nalete na Brazil, Njemačku ili Argentinu. Teško je biti favorit protiv ovakvih nogometnih velesila, iako ni one nisu nepobjedive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije bilo kakvih kalkulacija Hrvatska mora izboriti Rusiju, na SP ide samo prva momčad skupine. Vatreni, podsjetimo, prvu sljedeću utakmicu igraju 2. rujna u Zagrebu s nešto lakšim protivnikom – Kosovom, samo tri dana kasnije u Eskisehiru s Turskom. Dvije utakmice koje bi trebali dobiti, protiv Turske, ako ništa drugo, nikako izgubiti.

Dejan Lovren, pišu Sportske novosti, dan prije utakmice protiv Kosova mora svjedočiti u Osijeku i to zato što zbog prekinutog suđenja nije obavio prije nekoliko dana.  Hoće li se suđenje odraziti na hrvatske nogometne zvijezde, ponajprije na zvijezdu Liverpoola, s obzirom na činjenicu da se suđenje i utakmica s Kosovom gotovo podudaraju?

Lovren i Modrić bit će spremni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Vrbanović, izvršni direktor Saveza, u razgovoru za Sportske novosti tvrdi da neće biti nikakvih problema. Uostalom, zar nije Lovren profesionalac koji bi se morao znati nositi s pritiskom bilo koje vrste?

“Razgovarao sam s Lovrenom, on ne osjeća nikakav pritisak, bio je spreman već jučer svjedočiti. Kazao je sucu da se osjeća potpuno spremnim doći 1. rujna na tih 20 minuta ili pola sata u Osijek, dati izjavu i vratiti se natrag u Zagreb. Što se tiče Modrića, za njega je to sigurno psihički pritisak, taj dečko zbog izjave koju je dao doživljava nepravdu da ga se na određenim portalima diskreditira. Čovjek je samo rekao istinu, koja se nekima sviđa, nekima ne sviđa, ali to je potpuno nebitno. U pitanju je bio njegov novac i Modrićeva je privatna stvar kome ga je dao. Nije pošteno ni korektno da ga se tako napada. No Luka je iznimno jaka i stabilna ličnost, postojan je i na njega se ne može utjecati niti ga se može slomiti, tako da će to sve biti u redu. Ne trebamo se bojati za reprezentaciju. Ali reakcija je pojedinih ljudi prema Modriću ispod svakog nivoa. To je jasno navijačima Hrvatske, ali, eto, svatko ima pravo na svoje mišljenje i tu priča završava…“, rekao je Vrbanović.

Podsjetimo, prošle godine uoči utakmice protiv Turske, i to baš u rujnu, reprezentativci su davali iskaze USKOK-u, Hrvatska tada nije pobijedila na praznom Maksimiru, ali su Vatreni odigrali jednu odličnu utakmicu i stvorili veliki broj šansi, nažalost, zakazala je realizacija, to se više ne bi smjelo ponavljati s obzirom na činjenicu da su do kraja kvalifikacija preostale tek četiri utakmice i niti jedna se ne bi smjela izgubiti. Ako i sada bude isto valjda će koja lopta završiti iza leđa golmana Kosova i Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Suđenje Dinamu u Osijeku…”

Vrbanovć je za Sportske ponešto rekao i o sebi i  svom procesu s obzirom kako se i sam nalazi na na optuženičkoj klupi.

“Ovo je mučna tema jer se, zapravo, radi o suđenju Dinamu i cjelokupnom poslovanju u Hrvatskoj kada su u pitanju odnosi klubova i igrača u zadnjih 10-12 godina. Što je radio Dinamo, sve su to isto činili i Hajduk, Rijeka, Osijek… Svi koji su imali transfere. Igrači su u svim tim klubovima potpisivali anekse, bilo je tu ispunjenja tražbina, novca koji se dijelio, prema tome praviti se i čuditi da je to sada prvi put samo zato što je u pitanju Luka Modrić krajnje je licemjerno. Pa i novinari jako dobro znaju, koliko smo puta čitali u tisku da je primjerice Hajduk dobio ponudu za nekog igrača, da 20 posto pripada igraču, 10 posto menadžeru i 70 posto klubu, tako nešto. To rade svi. Zašto sada praviti dramu oko toga, Luka je s 14 godina potpisao ugovor sa Zdravkom o praćenju njegove karijere i, na svu sreću, uspio je napraviti svjetske domete. I normalno je da sa svojim novcem može raditi što hoće, a odjednom su se našli lažni moralisti koji mu savjetuju što je trebao napraviti. A da je dao novac vama, meni ili nekome trećem, samo ne Zdravku, možda to ne bi nitko ni primijetio. Međutim, dao je Mamiću, to je problem…”, kazao je Vrbanović.

Protiv Finske u Gradskom vrtu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Vrbanović je najavio mogućnost da Vatreni u listopadu kvalifikacijsku utakmicu protiv Finske igraju u Osijeku. No, to je tek za sada mogućnost, još uvijek stidljiva.

Čitava ova mučna priča koja se posljednjih dana provlači kroz medije nikome, naravno, ne koristi, posebno ne hrvatskom sportu, nogometu.  Hrvatski nogometaši prepoznatljivi su diljem Starog kontinenta, no, neki od njih kad dođu u Hrvatsku kao da su došli na neprijateljski teritorij. Još jednom se potvrdila ona stara: ‘‘Nitko nije prorok u vlastitom selu…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.