Mogu li ‘modri’ izbjeći prošlogodišnji europski debakl: Kakav je put Dinama do Lige prvaka?

Foto: fah

Nogometaši Dinama pobjedom u derbiju na Poljudu praktički su osigurali naslov prvaka. Poraz Hajduka bio je okidač za divljanje u Splitu, navijači su napali igrače, uništavali klupske iskaznice… Prvi puta se ne govori puno o suđenju, ali zato skandala ne manjka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedom protiv Hajduka 2:1 Dinamo je stekao prednost od osam bodova, što je realno gledajući nedostižno te se budući prvak može posvetiti i razmišljanjima o predstojećoj europskoj sezoni te pokušaju da ”opere” prošlogodišnji debakl u Europi kada plavi nisu uspjeli izboriti ni grupnu fazu Europske lige. Naravno, prije toga preostalo je i veliko finale Kupa Hrvatske u Vinkovcima, također će se susresti stari rivali Dinamo i Hajduk.

Dinamo je ove sezone pokazao brojne oscilacije, no, prije svega uspio je iskoristiti slabosti aktualnog prvaka Rijeke, koja je ostala bez nekoliko važnih igrača te se trenutno nalazi na 3. mjestu ljestvice s bodom manje od Hajduka i čak devet manje od Dinama.  Može li takav Dinamo, bez pojačanja, ozbiljnih prinova, ponovno izboriti europsku jesen te osigurati natjecanje u europskim kupovima barem do zime? Nitko više ne govori o famoznom proljeću u Europi, koje plavi nisu dočekali desetljećima.

Kako piše portal goal.com/hr čelnici UEFA-e predstavili su novi sustav natjecanja za Ligu prvaka te Europsku ligu. U grupnu fazu najjače klupske nogometne lige na svijetu sada će se izravno plasirati 26 klubova, dok će preostalih šest (među kojima će biti i Dinamo) plasman u Ligu prvaka tražiti kroz kvalifikacije.  Bit će u tom segmentu kao i do sada, u dva dijela kvalifikacija, četiri će kluba do grupne faze stići kao prvaci svojih država, još dva će biti “neprvaci” svojih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski prvak, a to bi mogao biti Dinamo, u kvalifikacije će se uključiti u 2. pretkolu. U tom će se pretkolu natjecati isključivo prvaci svojih država, uz prvaka Hrvatske uključuju se i prvaci Austrije i Rumunjske, te 17 pobjednika iz 1. pretkola Lige prvaka. U drugom pretkolu dobit ćemo 10 parova, pobjednici će otići u 3. pretkolo. I dok će Dinamo vjerojatno biti nositelj drugom u trećem pretkolu Lige prvaka neće, tada se uključuju prvaci Nizozemske i Grčke. Zaista težak put do grupne faze, tim prije što on još vodi preko playoffa. U tom dijelu se  uključuju se prvaci Švicarske i Češke…

Dobra je stvar u svemu tome činjenica da je UEFA novim sustavom omogućila prvacima takozvanu dvostruku šansu ne bi li se plasiral u grupnu fazu europskih natjecanja. Drugim riječima, svi klubovi iz kvalifikacija za Ligu prvaka, bez obzira kada ispali, put će nastaviti u kvalifikacijama za Europsku ligu. Dakle, Dinamo ima dvostruku šansu za europsku jesen.

Podsjetimo, vodeći klub HNL-a trenutno ima koeficijent 17.500 te se nalazi na 77. mjestu Uefine ljestvice te bi trebao biti nositelj u 2. pretkolu, u kojem će se naći  po 10 nositelja i nenositelja.  Iako u 2. pretkolu  bolje koeficijente od Dinama imaju Salzburg (Austrija) i Steaua (Rumunjska), naravno, ako budu prvaci svojih zemalja. Bolje koeficijente od Dinama imaju i neki klubovi koji će zaigrati i u 1. pretkolu, poput  Astane, Qarabaga, BATE Borisova, Ludogoreca, Celtica, Legije ili APOEL-a. Međutim, i oni svoje sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka moraju potvrditi kroz domaća prvenstva, pa tek onda biti pobjednici u prvom pretkolu, što sigurno neće uspjeti svi, neki bi mogli zapeti i već u domaćem prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.