Morbidne izjave Ljupka Petrovića, trenera koji se fotografirao s Arkanom: ”Španjolci ne daju da im se raspadne država, dok smo mi to u tišini gledali”

Foto; Snimka zaslona

Pandemija koronavirusa ako ništa drugo razotkrila je detaljno ono što smo ionako znali. Dvostruki kriteriji u hrvatskim medijima postali su pravilo kojeg se mnogi drže i po kojima žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su u Hrvatskoj odjednom postali ”legendarni” treneri i sportaši koji su se fotografirali s ratnim zločincima, koji su veličali ratne zločince, poput Željka Ražnatovića Arkana,  Momčila Đujića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića

Primjerice, srpski košarkaš Darko Miličić sam je sebe prozvao četnikom, tetovirao je ratnog zločinca popa Momčila Đujića na svom tijelu i nisu ga hrvatski mediji proglasili fašistom, nacistom, već ‘‘zločestim dečkom srpske košarke…” Takvih je primjera jako puno…Sjećate li se što su ti isti ”hrvatski” mediji radili Josipu Šimuniću, zajedno, udruženi, sa srpskim medijima?

Ljupko Petrović bez sumnje veliki je trener, a za hrvatske medije, koji mu nikad ne spočitavaju Arkana, legendaran, prije 29 godina s Crvenom Zvezdom osvojio je Kup prvaka. Za Zvezdu je zapravo igrala momčad sastavljena od igrača iz svih republika tadašnje Jugoslavije, koja je već bila na umoru. Dok je Zvezda igrala finale u Bariju JNA je već haračila Hrvatskom.  Sjetimo se ”Krvavog Uskrsa”, sjetimo se masakra hrvatskih redarstvenika u Borovom selu i uloge JNA u svemu tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li vjerovati treneru koji se fotografirao s ratnim zločincem Arkanom kada govori o Šukeru i Jarniju?

Ljupko Petrović se tako prisjetio što se događalo 1991. godine, o puno toga je govorio, ali ne i o agresiji na Hrvatsku, iako je sjedio na klupi kluba čiji su navijači, zloglasne Delije, bili notorni fašisti predvođeni već spomenutim razbojnikom i ratnim zločincem, danas pokojnim, Arkanom. Navodno su tu Crvenu Zvezdu te 1991. trebala pojačati i dva Hrvata, što je zapravo malo vjerojatno jer je Dinamo te 1991. skupljao pojačanja, na korak su bili do dovođenja Alena Bokšića, kako bi parirali Zvezdi. Koliko god zvučalo nevjerojatno Dinamo je te 1991. imao više novaca od Crvene Zvezde, ne samo da su željeli Bokšića, već su prije toga željeli Jarnija, Asanovića… Dakle, male su šanse da bi Modri te 1991. pustili Davora Šukera u Beograd. Šuker je u Dinamo iz Osijeka došao 1989. godine, iste je godine u Maksimir stigao i Mladen Mladenović.

Godine 1991. za Zvezdu je igrao Hrvat Robert Prosinečki, koji je iz Dinama navodno protjeran od strane Ćire Blaževića 1987., a godinu prije toga Blažević se riješio i Bore Cvetkovića, koji je također, ”slučajno”, završio na Marakani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad, Tportal piše o ”ratu na području bivše Jugoslavije, pogotovo u Hrvatskoj i BiH”, a da pritom niti jednog trenutka ne spominju velikosrpsku agresiju, a onda pišu o treneru koji je sjedio na klupi kluba u kojem je Arkan dirigirao navijačima ubačen od strane režima Slobodana Miloševića. NIje Arkan slučajno postao vođa Crvene Zvezde, navodno je i prije toga taj razbojnik imao i bliske odnose s jugoslavenskom zločinačkom organizacijom UDB-om.

”Rat na području bivše Jugoslavije, pogotovo u Hrvatskoj i BiH, poremetio je planove čelnicima Zvezde koji su mladoj i moćnoj momčadi željeli dodati još dva Hrvata iz iste generacije, a to su Davor Šuker i Robert Jarni”, piše Tportal.

”Lukavi strateg Ljupko Petrović imao je viziju i kako je i sam potvrdio praktički je sve bilo dogovoreno s ova dva vrhunska igrača koji su bili članovi zlatne generacije i svjetskih juniorskih prvaka iz Čilea 1987. gdje je najboljim igračem prvenstva proglašen upravo Robert Prosinečki, a Davor Šuker bio je drugi strijelac prvenstva sa šest golova. Navodno je ‘pakleni plan Zvezde’ bio da dovedu i Zvonimira Bobana, uz Prosinečkog daleko najboljeg igrača te generacije, ali plan je preko noći propao…”, navodi nadalje Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Davor Šuker i Robert Jarni su igrači koje smo već zakaparili i koji su trebali u ljeto 1991. doći u Crvenu zvezdu”, kazao je 72-godišnji Petrović te je dodao:

”Pričali smo i sa Slavišom Jokanovićem i bili blizu dogovora. S onom momčadi, pojačanom sa ta tri igrača, garantiram vam da bismo bili momčad koja je nezadrživa u Europi”,  kazao je između ostalog Petrović, igračka i trenerska legenda Osijeka, za list Danas, prenosi Tportal.

”Imao je očito Petrović viziju kako da napravi istinski Dream Team koji bi po njemu obranio titulu prvaka Europe iz Barija kada su u finalu bili bolji nakon izvođenja jedanaesteraca od Marseillea za koji je tada igrao Dragan Stojković Piksi, bivši glavni igrač Zvezde”, nadalje prenosi Tportal.

”Isto tako vam jamčim da bismo ponovili uspjeh iz Barija, i to možda više puta. Međutim, izbio je rat i sve je to propalo. Žao mi je jer je Jugoslavija imala snagu da donese ne samo jednog već možda i više prvaka Evrope. Pogledajte kako Španjolci ne dozvoljavaju da im se raspadne država, dok smo mi to u tišini gledali”, zaključio je Petrović, ”legenda Osijeka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PONOVIMO: Pogledajte kako Španjolci ne dozvoljavaju da im se raspadne država dok smo mi to u tišini gledali”, kazao je Petrović i Tportal to prenosi i još takvog čovjeka naziva legendarnim!?

Zaboga JNA je sravnila Vukovar, razorila cijelu Slavoniju, pola Hrvatske, pokušala ubiti predsjednika Tuđmana… Toliko o ”gledanju u tišini”?

Pitanje za ”legendu Osijeka” je li mu teže pala činjenica da nije složio tzv. Dream Team od Crvene Zvezde ili su mu teže pale razne strahote kojima je Slavonija bila izložena od strane JNA, Delija, Arkana i ostalih terorista i zločinaca iz tog vremena?  Kad već nitko takvo pitanje ne postavlja ”legendarnom” Ljupku Petroviću.

Ljupko Petrović brzo je zaboravio Osijek, naime, nakon što je počela velikosrpska agresija na Hrvatsku Petrović nije bio u Hrvatskoj, svom Osijeku, koji je tada teško krvario pod danonoćnom kanonadom granata i raketa koje su stizale s okupiranih područja Hrvatske.

Podsjetimo…

Je li se trener kluba koji će s Osijekom igrati u kvalifikacijama za Europsku ligu fotografirao s ratnim zločincem Arkanom i pritom držao pušku?

Fotografija s Arkanom?

Foto: Snimka zaslona

Je li doista Petrović bio na fotografiji?

”Savjest mi je čista, Arkan je tada bio jak. Nisam imao ništa sa ratom u BiH”,  kazao je Petrović te tako komentirao fotografiju s Araknom, a valja spomenuti kako je na fotografiji držao i automatsko oružje.

Iako Petrović nikada nije demantirao autentičnost fotografije pojavile su se i informacije kako se radi o fotomontaži.

Nakon što su zbog sporne fotografije odbili angažirati Petrovića iz Sarajeva su izdali priopćenje u kojem stoji kako je sudski vještak Edin Kundalić dao “preliminarno mišljenje” da se radi o fotomontaži.

Sarajevo je izdalo priopćenje:

“Fudbalski klub Sarajevo zaprimio je vještačenje fotografije, na kojoj se navodno nalazi Ljupko Petrović u društvu ratnog zločinca Željka Ražnatovića ‘Arkana’, od strane Edina Kundalića, vještaka kriminalističke struke, u kojem se potvrđuje prvobitna inicijalna sumnja da se radi o digitalnoj montaži uz pomoć programa za obradu slike, odnosno modifikacije neke skenirane fotografije.”

Hajrudin Kapetanović, član uprave Sarajeva, zaprijetio je kako će na osnovu nalaza vještaka, pravnici kluba “predložiti Upravnom odboru FK Sarajevo da zauzme stav u vezi pokretanja postupaka za naknadu materijalne i nematerijalne štete nanesene Fudbalskom klubu Sarajevo. Također, advokatski tim FK Sarajevo ponudio je pro bono zastupanje Ljupku Petroviću u postupcima za naknadu štete, ukoliko on to bude htio prihvatiti”.

No, ima i onih koji tvrde drugačije…

No, s druge strane, neki tvrde, a koji dosta toga znaju o računalnoj tehnologiji, pa i fotografiji, kako je snimka o kojoj je riječ nastala početkom devedesetih negdje na ratištima, na okupiranim područjima neke od država nastalih raspadom Jugoslavije. Takve fotografije, ako su snimljene analognim fotoaparatom te potom skenirane, nemaju u pozadini filea pozadinske slike. Navedeni podaci, čak i ako i kada postoje nestaju prilikom postavljanje fotografije na društvene mreže. Je li to sudski vještak, koji je to morao znati, previdio?

Priča sa spornom fotografijom pojavila se u travnju 2014., a fotografija (fotomontaža !?) objavljena je na društvenim mrežama.

Ova fotografija niže definitivno nije fotomontaža, iako je snimka zaslona.

Foto; Snimka zaslona

”Ja sam se vratio 1994. godine u Crvenu zvezdu gdje sam osvojio duplu krunu, a Arkan je tada još bio alfa i omega kada je u pitanju klub. Čovjek se za sve pitao, od igračkog kadra, pojačanja, jednostavno svega. Znao je našamarati ljude u svojoj blizini i to pred cijelom ekipom. Zamislite što bi se dogodilo tada vodećim ljudima u Zvezdi koji bi se odbili možda da se slikaju sa njim ili nekim iz njegovog miljea”,  rekao je Petrović svojedobno za bosansko – hercegovačke medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.