Najveći uspjesi hrvatskog sporta u 2023.: Srebro Vatrenih, Srbić, braća Sinković…

Foto: fah

Prema podacima Hrvatskog olimpijskog odbora, u rezultatski uspješnoj 2023. godini hrvatski sportaši osvojili su ukupno 161 medalju na svjetskim i europskim prvenstvima u tri dobna uzrasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodila se i borba za olimpijske vize pa za sada imamo 19 evidentnih kandidata za Igre u Parizu, a u 2024. godini očekuje se znatan rast tih brojeva.

Srebro Vatrenih u Ligi nacija

Nakon Rusije i Katara nova medalja s velikih natjecanja za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. U polufinalu Lige nacija Dalićevi momci bili su bolji od domaćina Nizozemske, no u finalu je nakon jedanaesteraca, inače sretnih za Hrvatsku, ovaj put slavila Španjolska.

Iako vjerujemo da je s vremenskim odmakom danas ipak zadovoljan, tada Zlatko Dalić nije krio razočarnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Žao mi je zbog poraza, žao mi je zbog naših starih igrača LukePerišićaVide da nismo uspjeli okruniti ovu sjajnu generaciju hrvatskog nogometa.

No, jesen je donijela rezultatsku krizu u kvalifikacijama za Euro koja je srećom brzo nadvladana, ali je dala dodatni razlog da u svakom novom uspjehu još više uživamo, pa tako i u važnoj pobjedi protiv Armenije koja je odvela Hrvatsku na sedmo europsko prvenstvo od samostalnosti.

Ždrijeb je Hrvatsku smjestio u grupu sa Španjolskom, Albanijom i Italijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– To je najteža grupa, igramo protiv aktualnog prvaka Europe, osvajača Lige nacija i mi kao treći na svijetu. Po tome je ovo najteža grupa, bit će zahtjevno i teško, i Albanija je igrala dobro u kvalifikacijama, rekao je izbornik nakon ždrijeba.

Iskustvo nas uči da svako novo veliko natjecanje i moćni protivnici u našima bude dodatne posebne motive, vještine i moći, pa s veseljem očekujemo i ovu europsku smotru uz prijenose u našem programu.

Cernogoraz svjetski prvak u trapu

A da je vješt, miran i precizan u najizazovnijim trenucima – ove je godine još jednom dokazao Giovanni Cernogoraz koji je objedinio svjetski i europski naslov u trapu, čime je olimpijskom zlatu iz Londona dodao sva najsjajnija odličja koja je moguće osvojiti. U svoj svojoj sportskoj veličini i dalje je nenametljiv i samozatajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Stvarno odlična godina, svjetsko zlato, ta medalja mi je nedostajala u mojoj kolekciji, sad mogu reći da sam sve osvojio, nakon mjesec dana i europsko zlato tako da stvarno sjajan osjećaj.

Srbić europski prvak i svjetski viceprvak 

I iza Tina Srbića još je jedna fantastična godina. Okitio se naslovom europskog prvaka na preči, dok je na Svjetskom prvenstvu osvojio srebro, ali i bez mnogo drame osigurao olimpijsku normu.

– To europsko zlato mi je bio cilj koji sam si postavio, ali do kraja karijere, ne baš u ovoj godini. Na ovom se Europskom nakon dugo godina posložilo sve, nisam imao ozljede, shvatili smo i trener i ja kakav koncept vježbe mi najbolje paše i baš se poklopilo sve da se osjećam dobro i da samouvjereno nastupam.

Europsko zlato i svjetsko srebro braće Sinković

Sve je već odavno rečeno o fenomenu Martina i Valenta Sinkovića koji su i ove godine u svoju bogatu kolekciju medalja dodali europsko zlato i svjetsko srebro. Ukupan zbroj odličja s velikih natjecanja sada se popeo na fascinantan broj 52 za neumornu veslačku braću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Stvarno je bilo sve fenomenalno, zdravi smo bili, dobro smo trenirali i veslali smo najbolje što je moguće, rekao je Valent Sinković.

Sjajni uspjesi hrvatskih predstavnika u borilačkim sportovima

Naši su predstavnici u borilačkim sportovima i ove godine svoje naporne treninge okrunili brojnim uspjesima među kojima se izdvaja taekwondo. Na Svjetskom prvenstvu u Bakuu osvojili su čak šest medalja od čega dva zlata, Lene Stojković i Marka Golubića.

Fantastična Lena tako je postala dvostruka uzastopna svjetska i europska prvakinja što je pothvat vrijedan divljenja. A okitila se i zlatom s Europskih igara.

– Drago mi je da sam uspjela povezati pet zlata na europskim i svjetskim natjecanjima. Na tome bi se voljela zahvaliti mom klubu, TKD klubu Marjan koji je uvijek uz mene, rekla je Stojković.

Džudašica Barbara Matić u godini na izmaku okitila se broncama sa svjetskog i europskog prvenstva.

Uspješni su bili i naši karatisti. U pojedinačnoj kategoriji Enes Garibović je osvojio europsko srebro, a Anđelo Kvesić europsku broncu, a uzeli su i onu momčadsku, dok se ženska karate reprezentacija ove godine okitila europskim srebrom u Guadalajari i svjetskom broncom u Budimpešti što im je i treću godinu zaredom osiguralo naslov najuspješnije sportske ekipe u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

– Zajedno dijelimo trenutke radosti i sreće, ali i trenutke koji nisu toliko sretni, ali uvijek iz njih izađemo s medaljom oko vrata, izjavila je Lucija Lesjak.

Posebno emotivan bio je nastup hrvača Filipa Šačića koji je velikim preokretom u odlučujućoj borbi osvojio brončano odličje pred domaćom publikom na Europskom prvenstvu u Zagrebu.

Jedriličarsko zlato Stipanovića, srebro Jurišića

I jedriličari su imali razloga za zadovoljstvo. Tonči Stipanović osvojio je zlato, a Filip Jurišić srebro na Europskom prvenstvu u klasi ILCA 7.

Dodig i Krajicek najbolji par svijeta, tračak optimizma u hrvatskoj košarci

Ivan Dodig i Austin Krajicek najbolji su teniski par svijeta uz istaknuto mjesto za pehar pobjednika Roland Garrosa, a rasplamsan je i tračak optimizma u hrvatskoj košarci.

– Obzirom da smo bili u predkvalifikacijama za kvalifikacije za Europsko prvenstvo i u pretkvalifikacijama za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre mislim da smo napravili lijep posao, napravili smo jezgru reprezentacije, skrenuli pozornost na sebe ovo ljeto s tim igrama i kvalifikacijama za Europsko i u Turskoj za OI. Imali smo dobro radno ljeto, rekao je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Josip Sesar.

Uspjesi hrvatskih parasportaša

Naši parasportaši također su nizali uspjehe. Na svjetskim su prvenstvima osvojili ukupno 29, a na europskim 43 medalje uz uspješan lov i na paraolimpijske vize.

Sve su to razlozi da s optimizmom uđemo u novu olimpijsku godinu, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.