Nekad su Dinamo i Hajduk igrali derbi, danas je to derbi samo na papiru

Odavno je dvoboj Dinama i Hajduka u hrvatskom prvenstvu izgubio epitet derbija, makar javnost i navijači po navici utakmicu ovih ipak najboljih hrvatskih klubova upravo tako nazivaju. Nije tajna zašto je to tako, dočim je Dinamo postajao neprikosnoven u hrvatskom nogometnom prvenstvu Hajduk s suočavao s dubokom financijskom krizom iz koje se danas polako izvlači. U međuvremenu Rijeka je stasala, ojačaka nakon privatizacije i ona postaje glavni suparnik Dinamu, no dvoboj Dinama i Hajduka u hrvatskom prvenstvu kojem ćemo svjedočiti u subotu (15 sati) ipak je najveća hrvatska utakmica…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad se utakmice Dnama i Hajduka gledalo pred punim tribinama, pred šesdesetak tisuća navijača, danas su druga vremena. Ako ih se skupi desetak tisuća to se već smatra uspjehom. Zapravo, spomenuta činjenica dovoljno sve govori.

Uoči utakmice trenere Dinama Zoran Mamić govori:

– Dinamo je bez poraza u prvenstvu. Protiv Hajduka idemo nastaviti taj niz i pobjedom izaći iz lošeg perioda koji je iza nas. Napunili smo akumulatore u ovih dva tjedna reprezentativne stanke. Dinamo je uistinu igrački bolji od Hajduka i nisu u pravu oni koji govore da sam ja koban po Igora Tudora, trenera Hajduka. Nema tu neke tajne. Primjerice, da ne zvučimo glupo, da je Tudor na klupi Dinama, a ja na klupi Hajduka, on bi mene pobjeđivao. Dinamo je jednostavno bolji i tu leži sva mudrost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjoj utakmici u Splitu DinMo je pobijediom s 3-2 iako je desetk minuta prije kraja gubioo s 0-2. Sjećanja Zorana Mamića na taj preokret su svježa.

– Hajduk je, bez obzira u kakvom bodovnom zaostatku bio, uvijek Hajduk, ali mi smo bolji i pokazat ćemo to na terenu. Što se tiče one utakmice u Splitu, ne bih imao ništa protiv da rezultat bude isti, ali s boljom igrom.

U svakoj priči u hrvatskom nogometu neizbježni su navijači, i to ne oni dobri, već oni koji na stadionu čine incidente. I prije ovog derbija u spominje se eventuani prekid iniciran od strane navijača. Zoran Mamić tu sliježe ramenima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kad da mi na to možemo utjecati. Volio bih da se više priča o nogometu, a ne o neredima. Siguran sam da bismo svi puno bolje igrali da se koncentriramo samo za nogomet.

S druge strane trener Hajduka Igor Tudor koji je sa svojom momčadi zadnji poraz doživio baš protiv Dinama vedar i optimističan kreće u Zagreb.

– Da, u zadnje vrijeme igramo dobro, naravno da želimo nastaviti taj niz. Ipak, svaka utakmica je posebna. Svi pričaju da je Dinamo zapao u krizu, ma to nema nikakve veze za ovu utakmicu. Morate znati, u derbiju, ili važnim utakmicama kakve su ove, forma je manje važna. Motivacija i njima i Dinamu je velika, iako to možda s njihove strane ne bi trebalo biti jer su u zadnjih 10 godina superiorni. Ali Hajduk je veliko ime, oni uđu jače i snažnije protiv nas nego protiv drugih protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk ove godine i zbog kazni od HNS-a i zbog promjene travnjaka rijetko nastupa na svom travnjaku, na poljudskom stadionu. Stoga, trener Hajduka Igor Tudor veli:

– Prerijetko smo na svom stadionu, pa od dvoboja s Dinamom nismo igrali tamo. To je nezapamćeno u prvenstvima. Očito Hajduk treba igrati stalno u gostima. Kad se rade analize, to nikoga ne zanima, ali to nije tako. U mojoj kalkulaciji to je bitno. A kod nas je dosta često pamćenje vrlo kratko, odnosno dugo onoliko koliko hoćeš da je dugo. Da se razumijemo. Dinamo je apsolutni favorit, sve osim Dinamove pobjede bilo bi iznenađenje. Dinamo desetak godina igra svoju ligu, a o Dinamovim milijunima da i ne pričam. Sad će im se možda Rijeka približiti jer ulaže novac, a mi imamo svoju priču i svoj put. Mi se borimo sa svojim problemima, a stalno se priča o derbiju jer je Hajduk veliki klub i to tako treba biti, kazao je Igor Tudor.

Nekad je bio derbi, danas je derbi na papiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.