Nestanak zrakoplova u kojem se vozio argentinski nogometaš: Zašto je Salu prevezao pilot bez potrebnih dozvola?

Foto: Snimka zaslona/The Times

Ugledni The Times također prati istragu u vezi nestanka zrakoplova u kojem se vozio i poznati argentinski nogometaš, 28-godišnji Emiliano Sala.  Prema njihovim informacijama nestali pilot David Ibbotson (59), koji je u malom jednomotornom zrakoplovu uz Salu bio jedina osoba, ima samo certifikat za osobnog pilota. Drugim riječima, nije ni smio prevoziti Argentinca na vjerojatno kobnom letu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Times je do te informacije došao jednostavno, naime, uvidom u Ibbotsonovu letačku dozvolu, koju je pilot obnovio prije dva mjeseca kada je i prošao liječnički pregled. No, isto tako ostaje činjenica da mali zrakoplov Piper Malibu nije bio u savršenom stanju, iako piloti koji imaju samo dozvolu osobnog pilota ne mogu obavljati komercijalne letove.  Nažalost, i sam 28-godišnji nogometaš forsirao je odlazak na put za koji se još uvijek ne zna kako je završio, iako svi strahuju od najgoreg. Male su šanse da će ikada Argentinac zaigrati za Cardiff.

Kako je pokazala istraga Emiliana Salu je u Francusku na oproštaj s donedavnim suigračima iz Nantesa trebao je voziti iskusni pilot, 63-godišnji David Henderson, koji ima i sve potrebne dozvole. Let je organizirao Mark McKay, radi se o agentu koji je bio i posrednik u transferu Sale iz francuskog Nantesa u Cardiff. Nažalost, Henderson nije mogao ostati preko noći u Francuskoj te se vratiti dan kasnije, nakon toga je David Ibbotson prevezao Salu iz Cardiffa natrag na oproštaj.

Naravno, krenule su i brojne spekulacije nakon nestanka zrakoplova, pa čak i nagađanja koja ne idu u prilog samoj istrazi. Naime, Sala se po dolasku u Francusku žalio donedavnim suigračima na ”nesiguran let” i navodno im je rekao kako strahuje od povratka, dok je, također navodno, David Ibbotson priznao kako je malo zahrđao.  Koliko u tome ima istine, a koliko se zapravo radi o spekulacijama, teško je reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina iskusni Henderson, koji je, kako smo spomenuli, trebao prevesti Salu, objašnjavao je u dokumentarcu BBC-a, i to na primjeru Piper Malibua, kako bi pilot trebao reagirati kad se na krilima zrakoplova hvata let. Henderson je ustvrdio kako u tom slučaju od kontrole leta pilot treba zatražiti dozvolu da se spusti na manju visinu.  Ibbotson je to tražio usred velikom nevremena koje je bjesnilo nad Engleskim kanalom, no, očito nije bilo pomoći, zrakoplov te pilot i Sala nestali su u ledenom moru.

U to vrijeme, u vrijeme drame nad Engleskim kanalom, kako smo pisali, Emiliano Sala je prijateljima slao poruke te je u njima između ostaloga konstatirao kako zrakoplov izgleda kao da će se raspasti.

Pokrenuta je potraga, trajala je bez uspjeha četiri dana, nakon čega je prekinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.