Nezgodan termin: ATP 2020.: Umag u koliziji s olimpijskim turnirom, starta ATP Cup

Foto: fah

Udruga teniskih profesionalaca (ATP) objavila je u srijedu kalendar turnira za 2020. godinu, u kojem je jedini hrvatski ATP turnir, umaški Plava Laguna Croatia Open, smješten u 29. tjedan i njegov se završni vikend preklapa s početkom olimpijskog turnira u Tokiju. Sezona će započeti 3. siječnja novoutemeljenim momčadskim natjecanjem ATP Cupom u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preklapanje termina umaškog turnira (20. – 26. srpnja) i početka olimpijskih natjecanja u Tokiju (25. srpnja . 2. kolovoza) znači da će konkurencija u Stella Marisu biti siromašnija, a dodatna otegotna okolnost je i što će se organizatori Croatia Open u istom tjednu natjecati za igrače sa švicarskim Gstaadom (zemlja) i meksičkim Los Cabosom (beton).

ATP Cup, natjecanje 24 reprezentacije na početku sezone, pozornost ljubitelja tenisa širom svijeta će usmjeriti na Australiju. Osim nagradnog fonda od 15 milijuna dolara i adaptacije na uvjete za prvi Grand Slam turnir sezone u Melbourneu, mogućnost osvajanja 750 ATP bodova također bi trebala djelovati privlačno za većinu vodećih tenisača svijeta.

Tri dana nakon početka tog turnira čija će završnica biti u Sydneyju, započet će i turnir u Dohi, dok će turnir u indijskom Puneu, umjesto u prvom tjednu sezone, biti održan u tjednu nakon Australian Opena, kad su na rasporedu i turniri u francuskom Montpellieru i argentinskoj Cordobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom tjednu se kao domaćin ATP turnira vraća Adelaide, gdje je posljednje ATP natjecanje održano 2008. godine.

Termin je promijenio i turnir u Sofiji, koji će iz tjedna iza prvog Grand Slam turnira u sezoni preseliti u jesenski termin od 28. rujna, zajedno s turnirima u Chengduu i Zhuhaiju, kojima će započeti “azijska turneja”.

Turnir na travi u turskoj Antalyji će ove godine doživjeti treće, ujedno i posljednje izdanje, jer ATP traži europsku destinaciju na koju bi preselila ovo natjecanje na travnatoj podlozi u tjednu uoči Wimbledona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju sezone, u londonskoj O2 Areni sve će biti u znaku proslave 50. godišnjice od prvog završnog turnira odigranog 1970. u Tokiju, koji se danas odigrava pod nazivom NItto ATP Finals.

Još jedna novost je da će od 2020. godine na svim ATP turnirima biti postavljen sat za odbrojavanje vremena koje igrač ima na raspolaganju za servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.