Nogomet se igra ”punom parom”: Zašto u Bjelorusiji imamo višestruko manje oboljelih od koronavirusa nego u Hrvatskoj?

Foto: Snimka zaslona

Kako smo već pisali u Bjelorusiji se, unatoč pandemiji opasnog koronavirusa, nogomet igra, na stadionima ima tisuće navijača, a zbog svega bjeloruska je liga dospjela u sve svjetske medije, što inače, u normalnim okolnostima, ne bi.  Podsjetimo, nedavno je odigran i derbi u Minsku, na kojem je bilo oko 3000 navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bjelorusiji su trenutno pozitivne na koronavirus  163 osobe, uz dva smrtna slučaja, što je daleko manje nego u Hrvatskoj, a da ne spominjemo Italiju, Španjolsku, Francusku, Njemačku i ostale države Europe. Bjelorusija ima, podsjetimo, dvostruko više stanovnika od Hrvatske.

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, tvrdi kako još uvijek sve drži pod kontrolom, što je na neki način i točno, ako je vjerovati brojkama. Naime, u Hrvatskoj su mjere restriktivne, možda i među najrigoroznijim u Europi, pa ipak rušimo neslavne rekorde. Samo u posljednja 24 sata 96 ljudi je pozitivno na koronavirus i našoj domovini.

I uglavnom, kao što je to potvrdio. legendarni bivši bjeloruski nogometaš, Aljaksandr Hleb, Bjelorusi su prihvatili politiku i ”traktor terapiju” svog predsjednika. Kako će to utjecati na razvoj pandemije tek će se vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javile su se i neke navijačke skupine u Bjelorusiji, uglavnom se radi o navijačima prosječnih klubova, koji drže srednju i donju zonu ljestvice bjeloruske lige.  Primjerice, navijači kluba Neman Grodno, koji je trenutno sedmi na ljestvici, šalju poruke da se ”ostane doma”, što je, dakako, pametna poruka, no, nema nikakve ”revolucije” u Bjelorusiji, kao što se može zaključiti prema načinu pisanja nekih ekstremnih ”hrvatskih” portala, a čiji su vlasnici pravomoćno osuđeni za gospodarski kriminal, a istovremeno traže pomoć od Vlade.

“Zaštitimo sebe i svoje najdraže. Ostanimo kod kuće i smanjimo rizike povezane sa širenjem koronavirusa”, poručili su, navijači spomenutog kluba iz Grodna u svom današnjem priopćenju.  Navijačima spomenutog kluba pridružili su se  i navijači Šahtar Soligorska

Zasad se ne očekuje reakcija navijača vodećih bjeloruskih klubova, iako se i u toj zemlji situacija mijenja iz sata u sat, a informacije koje iz nje dolaze nisu baš najtransparentnije.  Tko zna što donosi sutra…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.