Odgovor Šukera i ekipe Hajduku: ‘Tribine nisu prazne zbog politike HNS-a već zbog fašističkih pokliča navijača’

Foto: fah

Hrvatski nogometni savez (HNS) reagirao je svojim priopćenjem na reakciju Hajduka nakon što je disciplinski sudac Prve HNL Saša Pavličić-Bekić kaznio splitski klub igranjem jedne utakmice pred praznom sjevernom tribinom na utakmici na Poljudu, a koja je izrečena zbog ponašanja gledatelja, nazvavši Hajdukovo priopćenje “demagoškim i populističkim”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hajduka su optužili HNS da “sustavno vodi politiku koja dovodi do praznih nogometnih stadiona ne samo kada je u pitanju nacionalna reprezentacija, nego čak i u značajnijem obujmu kad se radi o Hrvatskoj nogometnoj ligi”, a na to je HNS odgovorio kako su za prazne stadione krivi “huligani koji fašističkim pokličima, pokušajima prekida utakmice i uporabom pirotehnike prouzročili kazne FIFA-e i UEFA-e igranja utakmica bez gledatelja”.

“Kada igra reprezentacija stadioni nisu prazni zbog ‘politike HNS-a’ već radi ponašanja skupina huligana na tribinama koja fašističkim pokličima, pokušajima prekida utakmice i uporabom pirotehnike prouzroči kazne FIFA-e i UEFA-e igranja utakmica bez gledatelja. Ne zaboravimo niti oslikavanje kukastog križa na terenu na Poljudu, kao niti činjenicu da počinitelji tog sramotnog djela još nisu otkriveni.

HNK Hajduk u svojim priopćenjima ne smatra važnim posebno spomenuti događaje koji su prouzročili ovakvu kaznu, poput sramotnog uzvikivanja dijela gledatelja ‘Mamiću Srbine, čakija ti ne gine’, što je nastavak pozivanja na nasilje prema nogometnom sucu Bruni Mariću koje se dogodilo na jednoj od prethodnih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako s tribine nogometnog stadiona dolazi poziv na ubojstvo i to uz ksenofobni dodatak, za praznu tribinu ne može biti ‘kriv’ disciplinski sudac koji je potpuno autonomno tijelo ili HNS već oni koji su to vikali. Svaki ‘ali’ i ‘međutim’ je samo dodvoravanje i zaštita huligana.

Kada kaznu zbog istih prekršaja na međunarodnim utakmicama izrekne UEFA, tada HNK Hajduk priznaje pogreške i apelira na navijače da više ne čine prekršaje, a kako ne bi bile izrečene još teže kazne. Međutim, kada kaznu, nakon višestrukih upozorenja i brojnih ranijih prekršaja, izrekne HNS za domaće utakmice, tada je to ‘urota’ i ‘željeni scenarij’.

Smatramo priopćenja HNK Hajduk posve deplasiranim i potpuno nepovezanim s povodom kojih su objavljena. Podsjećamo da je HNK Hajduk sudionik Prve HNL i da za njega ne važe drugačija pravila nego za sve ostale klubove. Ako smatra da je odluka nepravilna, postoji redovni pravni put za njeno pobijanje. To je žalba, a ne demagoška i populistička priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, najveći je ‘pucanj u prazno’ tvrdnja iz priopćenja da Savez nogomet uzima onima zbog kojih se i igra.

Ne, nikada nećemo prihvatiti da se nogomet igra zbog huligana i širitelja mržnje i nasilja, a koji su krivci za ovakve kazne.

Nogomet pokušavaju oduzeti oni koji čine prekršaje i ponašaju se na neprihvatljiv način”, stoji u priopćenju HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.