Radin: Ulazak RH u Vijeće za ljudska prava UN-a je uspjeh, ali i odgovornost

Furio Radin
Zagreb, 22.09.2016 - Nastavak pregovora između predstavnika manjina i HDZ-a u središnjici HDZ-a. Na slici Furio Radin. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin istaknuo je u četvrtak kako se ulazak Hrvatske u Vijeće za ljudska prava UN-a može smatrati uspjehom, ali predstavlja i njenu odgovornost da se nastavi zauzimati za zaštitu i promicanje ljudskih prava, kako u svojim granicama, tako i u državama članicama UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao predsjednik Odbora spreman sam surađivati s nadležnim Vladinim tijelima u ostvarivanju što aktivnije uloge Hrvatske u globalnoj zaštiti ljudskih prava, rekao je Radin na tematskoj sjednici Odbora. Sjednica je organizirana s pučkom pravobraniteljicom povodom 50. obljetnice donošenja dvaju međunarodnih dokumenata ključnih za zaštitu i promicanje ljudskih prava – Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Vijeće za ljudska prava UN-a utemeljeno je 2006., a Hrvatska njegovom članicom po prvi put postaje u trogodišnjem razdoblju od 2017. do 2019., naveo je Radin. Vijeće broji 47 država članica, koje bira Opća skupština UN-a na tri godine.

Radin i Vidović: Hrvatska zaostaje u izvješćivanju tijela UN-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionicima sjednice – predstavnicima nadležnih ministarstva, pravobraniteljstava, nevladinih udruga – Radin je rekao kako je sjednica sazvana s ciljem da se ukaže na važnost provođenja međunarodnih instrumenata, kojih je Hrvatska stranka, te osigura bolje praćenje izvještavanja pred tijelima UN-a. Odbor je više puta upozoren na zaostajanje Hrvatske u izvješćivanju tijela UN-a, naglasio je predsjednik Odbora.

I pučka pravobraniteljica Lora Vidović ‘upire prst’ u isti problem. I dalje je, kaže, prisutan velik zaostatak Vlade u dinamici izvješćivanja. Hrvatska tako, navela je, još nije dostavila Drugo periodično izvješće o provedbi Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, a što je trebala učiniti do 30. lipnja 2006., te Deveto i Deseto periodično izvješće koje se tiče rasne diskriminacije, za što je rok bio listopad 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.