Dossier: Benčić je za vrijeme studentskih dana, pod palicom SDP-ove vlade, dobila mjesto u ovom Povjerenstvu

Benčić
Foto: Montaža: Narod.hr; izvor: Fah

Saborska zastupnica stranke Možemo i njihova ‘kandidatkinja za premijerku’, Sandra Benčić, nakon ukupno 18 godina studiranja, diplomirala je pravo 2014. u svojoj 36 godini. Prije nego je aktivno ušla u politiku bila je između ostaloga i programska voditeljica Centra za mirovne studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Buduća premijerka iz Možemo: Sandra Benčić pravo je diplomirala 2014. godine, u 36. godini života

2012. godine na prijedlog organizacija civilnog društva, organizacija stručne javnosti i nevladinih organizacija Benčić je predložena Hrvatskom saboru kao kandidatkinja za članicu Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Studentica Benčić postaje članica Povjerenstva za rad po pritužbama u MUP-u

Sandra Benčić je tada još uvijek bila studentica prava, bez stručnih kvalifikacija kakve su poželjne za to mjesto. No Sandra Benčić je usprkos tome imenovana od strane saborskog Odbora za ljudska prava i nacionale manjine, čiji predsjednik je tada bio Furio Radin, članicom Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova.

”Saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine na svojoj 11. sjednici donio je odluku kojom se programska voditeljica CMS-a Sandra Benčić imenuje za članicu Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova. Uz Sandru, ispred organizacija civilnog društva imenovana je i Lidija Grčić, na prijedlog Udruge 108. brigade ZNG RH i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Što je Povjerenstvo za rad po pritužbama?

Povjerenstvo za rad po pritužbama osnovano je Zakonom o policiji (Narodne novine, br.34/11) i prvotno je nosilo naziv ”Povjerenstvo za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova”.

U Hrvatskoj je građanski nadzor nad policijom uspostavljen 2011. godine preko sustava odlučivanja o pritužbama građana na rad policije (Povjerenstvo za rad po pritužbama). Ovakvim rješenjem Republika Hrvatska je omogućila participaciju građana u posebnom obliku građanskog nadzora nad radom policije.

Do navedenih izmjena i dopunama Zakona o policiji iz 2011. godine pritužbom se smatralo ukazivanje na nezakonitu ili nepravilnu radnju policijskog službenika ili drugog zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova kojom su povrijeđena nečija prava ili je prekršen zakon, nije postojalo vremensko ograničenje za podnošenje pritužbe, niti su postojala sadržajna ograničenja, a na temelju prigovora podnositelja na odgovor o utvrđenom činjeničnom stanju, predmet se dostavljao na razmatranje izravno Povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Dossier: Sandra Benčić i njezin suprug - neuspješni poduzetnici koji vrlo uspješno troše državni novac

Sandra Benčić, saborska zastupnica koju je Možemo prošlog tjedna predstavio kao svoju kandidatkinju za predsjednicu vlade na izborima 2014., nije se dokazala poslovnim uspjesima, ali jest uspješnim trošenjem državnog novca

Odluka Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Odluka Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o imenovanju članova Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova dostupna je na stranicama Hrvatskog sabora – ovdje.

ODLUKU

1. Za dva člana Povjerenstva za postupanje po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova koje, sukladno članku 5. stavku 3. Zakona o policiji („Narodne novine“, broj 34/2011), imenuje Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na prijedlog organizacija civilnog društva, organizacija stručne javnosti i nevladinih udruga imenuju se:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

i. Sandra Benčić, na prijedlog Centra za mirovne studije,

ii. Lidija Grčić, na prijedlog Udruge 108. brigade ZNG RH i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom

2. Članovi Povjerenstva imenuju se na četiri godine.

3. Odluka o imenovanju dva člana Povjerenstva o postupanju po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova objavit će se na Internetskim stranicama Hrvatskoga sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Kandidatkinja za premijerku Sandra Benčić htjela je zabraniti medijske nastupe Željki Markić

Donesen je pravilnik i upućen javni poziv nevladinim organizacijama

Iz gore navedenog dokumenta sa stranica Hrvatskog sabora može se iščitati da je prije samog imenovanja članova građanskog nadzora nad policijom donesen pravilnik, a potom upućen javni poziv organizacijama civilnog društva, organizacijama stručne javnosti i nevladinim organizacija da predlože neke dvije osobe za koje smatraju da će biti kompetentne za taj posao u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Pravilnik o načinu rada i postupanja po predstavkama i pritužbama, vođenju evidencije predstavki i pritužbi te o radu povjerenstva, koju potpisuje tadašnji ministar MUP-a, Ranko Ostojić, možete vidjeti – ovdje.

Naime zanimljivo je da kod javnog poziva za taj natječaj od strane Hrvatskog sabora čiji je predsjednik tada bio iz redova SDP-a, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, nije bilo navedeno da se na to mjesto traže osobe određenih kvalifikacija.

>(FOTO) Kumrovec: Ljubitelji Josipa Broza Tita na proslavi totalitarnog režima  došao Ranko Ostojić, Vili Matula

>Rugala se sova sjenici: Jovanović o korupciji…

Visoko kvalificirani članovi današnjeg Povjerenstva za rad po pritužbama MUP-a

Danas na su na ovoj poziciji visoko obrazovani i kvalificirani ljudi. Pa su tako članovi Povjerenstva za rad po pritužbama: dr. sc. Teo Giljević, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; mr.sc. Marijan Šuperina, diplomirani kriminalist i magistar kaznenopravnih znanosti; Dubravka Grozdanović, diplomirala na Filozofskom fakultetu poljski jezik i književnost i informatologiju; Milan Jurković, diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Tonči Majica, diplomirao pravo u Zagrebu; dr.sc. Aleksandar Maršavelski, izvanredni profesor na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nenad Rukavina, diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; Evelin Tonković, diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu  i Tibor Varga, diplomirao 1991. na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji Sveučilišta u Rijeci i stekao stručnu spremu VII/1 stupnja i stručni naziv diplomirani ekonomist.

Svi ovi članovi ne samo da su visoko obrazovani već imaju i bogato radno iskustvo, a među njima ima i hrvatskih branitelja.

Izvješće o radu Povjerenstva za rad po pritužbama:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.