(FOTO) Kumrovec: Ljubitelji Josipa Broza Tita na proslavi totalitarnog režima – došao Ranko Ostojić, Vili Matula…

Foto: Fah

Oko šest tisuća poklonika lika i djela Josipa Broza Tita (Kumrovec, 7. V. 1892 – Ljubljana, 4. V. 1980). okupilo se u subotu u Kumrovcu na “Danu mladosti – radosti” na obilježavanju njegovog 125. rođendana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> ‘Dan mladosti’ – Dan kada pojedinci slave rođendan komunističkog vođe i diktatora

Zastave bivših republika, slike Tita, kape, titovke, marame sve je to i danas bilo dio ikonografije koja je dominirala Kumrovcem, ali i tvrdnje da se borba protiv fašizma nastavlja i danas od čega, po riječima govornika, prijeti velika opasnost.

> (FOTO) Do kada će Hrvatska tolerirati isticanje zastava i simbola pod kojima su počinjeni strašni zločini u Domovinskom ratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Jovan Vejnović, naglasio da se u Kumrovec ne dolazi radi prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti. Kazao je kako je budućnost ta za koju je zabrinut jer je, po njegovim riječima, BDP niži nego prije 30 godina kao i kupovna moć dok je socijalna i ekonomska sigurnost na sve nižoj razini.

> Bleiburg i Križni put: Što europske i hrvatske institucije kažu o zločinima komunizma?

Posebno ga zabrinjava što danas u Hrvatskoj, kako je ustvrdio, “marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje dok vlast to ignorira i govori da je demokratsko pravo i sloboda da svatko izražava svoje stavove”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Inicijativa EU 1481 o Vijeću za suočavanje sa totalitarnom prošlošću: Nema mjesta otvorenim apologetima lika i djela Josipa Broza Tita

“Još gore je što se neofašizam vraća kapilarno u obrazovanje, visoko školstvo pa čak i institucije”, izjavio je Vejnović pozivajući odgovorne da se “suoče sa stvarnošću i realnošću”. Na kraju je stari partizanski pozdrav modificirao u “smrt sadašnjem fašizmu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Franjo Habulin u svom se govoru osvrnuo na mlade koji su, po njegovim riječima, Titu uvijek bili na prvom mjestu. Naglasio je da su mladi nekada bili nositelji društvenog razvoja, a danas im se “isključivo nude vjera i nacionalizam, zavod za zapošljavanje te minimalna plaća” zbog čega se sve više njih odlučuje na napuštanje zemlje. Smatra i da živimo u vremenu “revizije prošlosti i iznošenja laži bez ikakvih sankcija”.

> Lustracija je uvjet bez koga nema demokratske Hrvatske

“Ako se nećemo suprotstaviti, oni koji lažu će prevladati”, istaknuo je Habulin. Mišljenja je i da se ne smije prihvatiti teza “dosta je i partizana i ustaša” sve dok se stvari jednom zauvijek ne postave na svoje mjesto. Zaključio je da su ustaše bile na strani zla, a antifašisti na strani dobra. Završio je da se borba protiv fašizma nastavlja i danas i da bi bilo loše, da oni koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu, budu poraženi danas nakon 72 godine.

> Vilim Matula – glumac, građanski aktivist, Frljićev obožavatelj, nekadašnji član CK SKH

U Kumrovcu je na svečanosti “Dan mladosti – radosti” bio i glumac Vili Matula. Prije nego što je okupljenima pročitao zapise Miroslava Krleže o Josipu Brozu uputio je kritiku bivšim lijevim vladama jer, kako je rekao, nikada javno nisu dale podršku ovom skupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tito na svim listama najvećih zločinaca 20. stoljeća!

Podsjetimo, Vlada susjedne Slovenije zabranila je proslavu i obilježavanje Dana mladosti iz razloga jer se totalitarni režimi ne mogu slaviti i jer se nove naraštaje mora obrazovati u duhu Ustava, pa jedan dio Slovenaca dolazi u Kumrovec na proslavu istog.

Tko je bio Josip Broz Tito?

Josip Broz Tito bio je jugoslavenski državnik i komunistički vođa. Na čelo komunističke partije Jugoslavije došao je nakon Staljinovih čistki tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojima je i sam sudjelovao.

Na vlast dolazi 1945. godine i bio je doživotni predsjednik komunističke Jugoslavije i vođa komunističke partije te propale države. Umro je 1980. godine.

Tito je jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća. Smatra se da je Titov režim odgovoran za smrt oko 570 tisuća ljudi.

Pamti ga se po poslijeratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji – pokolj na Bleiburgu, pamte se križni putevi, pamti se Huda jama, pamte se koncentracijski logori poput Golog otoka, pamte se progoni i ubojstva emigranata. Nažalost, jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća i danas u Hrvatskoj ima svoje sljedbenike, doduše malobrojne.

Hrvatski sabor je 10. srpnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine u kojoj ističu kako su: “Jedinstveni u osudi svakog pojedinačnog i svih zločina koji su se doista dogodili u vrijeme totalitarnog komunizma u današnjoj Republici Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.