Olimpijac Miljenić o rekordu i planovima ‘izvan bazena’

Foto: snimka zaslona

Iz dana u dan sve je veći broj hrvatskih sudionika na Olimpijskim igrama u Parizu, a jedan od njih je i plivač Nikola Miljenić koji je u subotu isplivao A normu na 100 slobodno srušivši pri tome rekord Duje Draganje iz 2009. godine. Magistar poduzetništva i inovacija iz skromnih je hrvatskih uvjeta izborio mjesto među svjetskom sprinterskom plivačkom elitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je “sa zvukom sirene” izborio nastup na Igrama u Tokiju, bio je još mlad i neiskusan, no potpuno ga je opčinio duh olimpizma, da je poželio sve ponoviti, mukotrpno je trenirao okružen ljudima od povjerenja i cilj je ostvaren prošle subote u Rijeci novih hrvatskim rekordom na 100 slobodno.

– Kad sam dotaknuo tablu, morao sam dva puta pogledati samo da provjerim je li to stvarno to, da li se to događa, govori Nikola Miljenić, plivački olimpijac.

– Na ovom sam natjecanju nastupio bez presinga jer sam bio na SP i stavio si enorman presing da moram i nisam uspio. Sad sam si rekao da idem bez presinga, idem uživati u tome i mislim da je to urodilo plodom, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti dijelom elitnih sprinterskih disciplina na Olimpijskim igrama fantastičan je rezultat na kojem u drugim plivačkim velesilama rade timovi okorjelih profesionalaca, dok je kod Nikole situacija kudikamo drugačija.

– Ja treniram na bazenu Svetice gdje, moram to tako reći – građanstvo ima prioritet. Ja jednostavno obožavam plivanje i volim što radim i imam strast za time. Imam jako dobar tim oko sebe. Kod mene mama kuha, deda vozi i tako dalje, piše HRT.

Sprinterske su discipline ujedno i najteže.

– Najviše elemenata se mora ukomponirati u najmanje vremena. Mi sve što radimo s nekim ciljem i nikada ne plivamo puno, samo sve što treba da bi se jednog dana, kada dođe ta trka, da bi to bilo odlično, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to poklopilo Duji Draganji u Ateni kada je osvojio olimpijsko srebro i nekim novim klincima rasplamsao snove.

– Taman kada sam se ja krenuo baviti plivanjem Duje je bio na vrhuncu, rušio sve moguće rekorde, ja sam gledao kao na idola, a sad 15 godina kasnije ja rušim njegove rekorde tako da sam jako sretan zbog toga, priča Miljenić.

– Jeste li u kontaktu, je li se javio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
– Nismo, nisam ga nikada upoznao.

Vrijeme je za upoznavanje i pokoji koristan savjet iako je i bez toga jasno da je Miljenić izniman mladić koji uz zavidnu plivačku karijeru ima i velike ambicije izvan bazena.

– Ja sam diplomirao, odnosno magistrirao Poduzetništvo i inovaciju na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu što je jedna od najboljih biznis škola na svijetu, sretan sam s tim, ali htio bih biti odvjetnik.

Neka širenje obrazovnih horizonata još malo pričeka, jer manje od pet mjeseci ostalo je do Igara u Parizu, a na putu do njih uloženo je beskrajno mnogo odricanja.

– Kada uspiješ onda si sretan, a nitko te ne pita kako ti je bilo da dođeš do toga, svi ti treninzi, ne ići na maturalnu, ne ići na ekskurzije, svi zaborave kada sam se dizao u 6 ujutro za treninge, ali mislim da se sve na kraju isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je onima koji vjeruju i naporno na tome rade, a upravo je Nikola jedan od njih kojemu želimo sreću na putu do Olimpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.