Opcije za nastavak: Kada će krenuti Prva hrvatska nogometna liga?

Foto: fah

Prema svemu sudeći, naravno, sve to će ovisiti o situaciji s pandemijom koronavirusa, Hrvatska nogometna liga trebala bi se nastaviti u lipnju. Naime, mnogi u Hrvatskom nogometnom savezu smatraju da je realan ponovni start HNL 13. lipnja. Ako doista tako bude stvari bi se vrlo brzo mogle vratiti u normalu. Međutim, postoji i nekoliko scenarija ako tako neće biti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Morali smo napraviti određene planove na temelju odluka UEFA-e, razumijem ljude koji misle da je pretjerano optimistično očekivati da će se igrati po prvoj varijanti od 16. svibnja, ali nitko od nas ne zna kako će se situacija odvijati i zato imamo tri opcije”, rekao je za Sportske novosti Josip Brezni, povjerenik za natjecanje 1. HNL.

”Do 20. travnja ćemo kazati hoće li se igrati od 16. svibnja. Igrače nećemo dovesti u situaciju da izađu iz dnevne sobe i za tri dana moraju igrati.”

Sve je zapravo na Nacionalnom stožeru civilne zaštite koji na neki način upravlja državom, neki će reći pod dirigentskom palicom Andreja Plenkovića, s obzirom da se na presicama Stožera sve više hvali predsjednika Vlade, a sve manje govori o sadržaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema trenutačnom odredbama Nacionalnog stožera Civilne zaštite nogometni klubovi, kao ni drugi sportaši, nemaju pravo na kolektivne treninge. To je prva mjera koja se mora promijeniti da bi se vratili na travnjak.

To je pod broj jedan, no isto tako nama je potrebno da rade hoteli i restorani jer momčadi negdje trebaju spavati, a negdje i jesti kad su na putu. Mjere se moraju spustiti na razinu da zadovoljavaju pretpostavke za igranje nogometnog prvenstva. Prijedlozi koje smo dali usklađeni su s Državnim središnjim uredom za šport”, kazao je Brezni.

Možda se odrediti u svakom gradu hotel koji bi bio za nogometne momčadi, čak i ako ostali ugostiteljski objekti ne bi radili? Na pitanje je li bio u komunikaciji s Nijemcima da se vidi kada oni planiraju pokrenuti ponovno Bundesligu Brezni je jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ne. To što se događa u Njemačkoj nema veze s drugim zemljama, mi se moramo koncentrirati na Hrvatsku. Stanje u svakoj državi se gleda zasebno, prema mjerama kakve su na snazi u njoj. To što njemački klubovi sada treniraju u skupinama, njihova je interna odluka kakva kod nas ne postoji.”

Što će se dogoditi ako se ne uspije krenuti ni tog 13. lipnja? Jesu li u HNS-u o tome razgovarali?

”Naravno da je krajnja mjera trenutna tablica, ako UEFA u konačnici kaže da se po njoj smije dati klubove za europska natjecanja. No, to je sada daleko od nas. Isto tako moram reći da te tri opcije nisu Sveto pismo. Ukoliko se u nekom času otvori mogućnost za treninge, možemo ubaciti nastavak sezone u nekom četvrtom terminu, recimo da ne čekamo 13. lipnja nego startamo tjedan dana ranije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ”krajnje mjere” i konačne tablice takva opcija ide na ruke Rijeci, koja se trenutno nalazi na 2. mjestu i drži u svojim rukama kvalifikacije za Ligu prvaka

Što kažu nogometni klubovi?

”Nitko ovog časa ne inzistira da prekinemo prvenstvo. Prerano je o tome razmišljati. Za očekivati je da će se stanje u neko doba ipak smiriti.”

Uskoro će se promijeniti Zakon o sportu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U saborskoj je proceduri da se izglasa dopuštenje da se sustav natjecanja mijenja odmah, ne kao dosad godinu unaprijed. To je bitno za slučaj da moramo intervenirati, da se ne može odraditi kompletan program.”

UEFA još nije objavila plan kako će završiti Ligu prvaka i Europsku ligu, niti kako i kada krenuti u sljedeću sezonu.

‘UEFA će sigurno modificirati sustav kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu. Skratit će rokove. To je definitivno. Neće se igrati kao prijašnjih godina. O tome još nisu donijeli odluku, kao i kako će se završiti aktualna sezona u europskim natjecanjima. Međutim, moguće je da će se pretkola igrati na jednu utakmicu. Na stolu su sve opcije, pa i da trenutačna natjecanja skrate na jednostruki kup-sustav.”

Kako pišu Sportske novosti u Njemačkoj su pronašli model kako održavati treninge. U manjim skupinama, bez nedopuštenih socijalnih kontakata. Dobro ili ne vrijeme će pokazati. A kada bi tako nešto bilo dopušteno i hrvatskim klubovima u Gradskom vrtu bi tako nešto bilo moguće provesti. Terena i svlačioničkih prostora, pa i drugih prostorija koje bi se mogle staviti u tu funkciju, ima dovoljno. Osijek ipak neće ništa učiniti na svoju ruku, strpljivo i razborito u njemu čekaju odluku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Životi ljudi i njihovo zdravlje su ispred svega.

Ako krene HNL bit će to bez gledatelja, barem za početak?

”Razradili smo taj plan bez publike, iako odluka da se igra pred praznim tribinama još nije donijeta. Ona će biti ukoliko u danom trenutku to bude nužno, a tijekom sezone se može promijeniti”, rekao je Brezni za Sportske novosti.

Nijemci su dopustili da na stadionu bude točno 239 osoba?

”Mi ćemo mnogo manje. U zapisniku neće biti 23 igrača kao sada već 18. Bit ćemo restriktivniji nego kad se igra pod kaznom bez gledatelja. Umjesto 15 predstavnika klubova na tribini vjerojatno ćemo dopustiti samo pet.”

Hoće li prije novog starta HNL-a svi igrači morati biti testirani na koronavirus?

”To će biti najmanji problem ako Nacionalni stožer bude inzistirao i ukoliko ćemo imati testove. Oni će kazati što moramo napraviti.”

 Opcija br. 1.

Početak natjecanja 1. HNL:

16. svibnja 2020.

Početak natjecanja 2. HNL:

23. svibnja 2020.

Završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

18. srpnja 2020.

Rok za objavu:

20. travnja 2020.

Opcija 2.

Početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

30. svibnja 2020.

Završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

25. srpnja 2020.

Rok za objavu:

4. svibnja 2020.

Opcija 3.

Početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

3. lipnja 2020.

Završetak natjecanja 1. HNL:

2. kolovoza 2020.

Završetak natjecanja 2. HNL:

1. kolovoza 2020.

Rok za objavu:

18. svibnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.