Ovako je Štimac govorio: Kakav bi čovjek bio da se ne veselim Dinamovim uspjesima u Europi

štimac
Foto: Drago Sopta, HNS, fah, montaža narod.hr

Riječi od prije nekoliko godina o međusobnim klupskim relacijama i navijanju za naše klubove kad igraju s europskim protivnicima u europskim kupovima koje je izrekao Igor Štimac, bivši izbornik i bivši reprezentativac te bivši sportski direktor Hajduka i bivši igrač tog kluba, pokazuju kako bi trebalo razmišljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmišlja li tako i Velimir Zajec?

Kako sada stoje stvari u Dinamo ulazi bivši nogometaš, bivši čelnik i bivši trener tog kluba Velimir Zajec, koji je sa svojom listom “Dinamovo proljeće” “pomeo” listu Otte Barića mlađeg. 10. ožujka s aktualnim predsjednikom Mirkom Barišićem natjecat će se za mjesto predsjednika najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Iako je Zajec nakon pobjede podsjetio na svoju izjavu od prije 24 godine, kada je pri povratku imena Dinamo rekao pred navijačima “Imamo Dinamo”, ne treba zaboraviti da je on bio trener Croatije i jedno vrijeme tijekom 90-ih čelnik tog kluba.

No, ono što je najavilo povratak Zajeca u Dinamu bila je jedna njegova kontroverzna izjava, kada je rekao da bi u utakmici Europskog kupa između Hajduka i Panathinaikosa navijao za spomenuti grčki klub jer mu je ovaj dao kruh. Kao potencijalni predsjednik Dinama i bez obzira što je sportska ikona Panathinaikosa Zajec, i svi ostali, trebao bi znati da uspjesi hrvatskih klubova u Europi zapravo “daju kruh” čitavom hrvatskom nogometu, svim hrvatskim klubovima, ne samo kroz financijsku dobit već i kroz jačanja koeficijenta hrvatske lige te promocije same lige koja uspjesima naših klubova u Europi stječe i veći ugled.

Zajec je tom izjavom podsjetio, te se na nju i referirao, na izjavu još jednog hrvatskog nogometnog velikana Roberta Jarnija koji je rekao kako bi u utakmici, a koja se nedavno odigrala, navijao za Betis. Jarni je to rekao kao izbornik U-17 reprezentacije Hrvatske i kao “istinski hajdukovac”. Jarni je dobio otkaz poslije toga, a Zajec bi mogao postati novi predsjednik Dinama. Nadamo se da će tada biti oprezniji u svojim izjavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li sličnosti između ‘Dinamovog proljeća’ i udruge ‘Naš Hajduk’?

Neki se boje da će ulazak “Dinamovog proljeća” u Dinamo polučiti isto ono što je i ulazak udruge “Naš Hajduk” u Hajduk. Pokazat će vrijeme. Kako je o tim međusobnim klupskim relacijama i navijanju za naše klubove kad igraju s europskim protivnicima u europskim kupovima govorio prije nekoliko godina Igor Štimac, bivši izbornik i bivši reprezentativac te bivši sportski direktor Hajduka i bivši igrač tog kluba:

“Nije tajna koliki sam ja navijač Hajduka, ali isto tako nije tajna da je meni na srcu prvo hrvatska reprezentacija, hrvatska država a onda i svi njeni klubovi sportski. I kakav bi ja onda bio čovjek da se ne veselim Dinamovim sportskim uspjesima u Europi. Što bi to govorilo o meni kao sportašu i odgoju u mojoj kući da ja navijam za strani klub koji igra protiv Dinama?…

> Štimac za Narod.hr o Hajduku, Jarniju i Petkoviću, (ne)dočeku hrvatskih vaterpolista…

Glupe su usporedbe sa npr. Engleskom gdje navijač Uniteda nikad neće navijati za City. U Engleskoj svaki kvart ima prvoligaša, druga je tamo kultura, drugi su animozetiti, sve je drugačije. Mi smo ovdje ipak mali, mi smo ovdje toliko strahota prošli u bliskoj prošlosti da se moramo držati zajedno…Da se neki Hajdukovac veseli Dinamovom porazu ili neki Dinamovac Hajdukovom porazu, ma treba nas biti sram…Moramo stati na kraj takvom ponašanju koje nas dijeli…”, rekao je ranije Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Štimac u najmanju ruku nije simpatizer udruge Naš Hajduk, barem ne onoga u što se ona pretvorila, odnosno u ovakvog “narodnog upravljačkog” modela kluba koji egzistira već godinama, koji je puno toga obećavao, a polučio nije gotovo ništa u rezultatskom smislu. Nije polučio ništa, ali je takav model s vremenom dodatno pojačao tenzije u hrvatskom nogometu što vidimo posljednjih dana kada je Hajduk ostao gotovo sam u takozvanoj “aferi VARleaks”.

Štimac je za udrugu Naš Hajduk rekao da su to “ortodoksni bivši članovi SDP-a i Antifa”. Koliko je to točno sami prosudite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.