Pandemija koronavirusa izazvala kaos i u sportu: Je li sezona već sad neregularna?

Foto: fah

Pandemija opasnog koronavirusa, koja se rasplamsala diljem svijeta, najteže je u ovim trenucima u Italiji, SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj..., uzrok je brojnih problema u ”normalnom” životu čovjeka. Naime, mnogi političari konstantno ponavljaju kako više ništa neće biti isto nakon ove pandemije, što se potvrđuje i po mjerama koje poduzimaju, a koje idu i na uštrb nekih ljudskih prava. Više ili manje cijeli je svijet pod nekim izvanrednim mjerama, zasad se kaosu ne nazire kraj. Sve su se prognoze o završetku pandemije pokazale pogrešnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, odrazilo se to i na sport, otkazana su brojna sportska natjecanja, pa tako i veliki teniski turniri, drugi Grand Slam turnir sezone, Roland Garros, trebao bi se održati u rujnu. No, što ćemo s Wimbledonom, čije je održavanje također neizvjesno? Navodno postoji mogućnost da se najveći teniski turnir definitivno otkaže te bi, ako se tako nešto dogodi, a održe se US Open i nakon njega Roland Garros, imali tri Grand Slam turnira u jednoj godini. Dakako, nismo zaboravili Australian Open, koji je u Australiji održan još u siječnju. Odrazit će se to i na ATP ljestvicu tenisača, po mnogima sve je više onih koji cijelu sezonu proglašavaju neregularnom, ne samo kad je tenis u pitanju.

Primjerice, odgoda Europskog nogometnog prvenstva, nakon Olimpijskih igara najvećeg sportskog događaja koji se ove godine trebao održati, uzrokovala je potpuni poremećaj kad su termini nogometnih natjecanja u pitanju. Što će biti s Ligom nacija, koji posljednjih dana nitko i ne spominje? Dakako, i to, novo natjecanje pod UEFA-inim okriljem, bit će pomaknuto, kao što je neizvjesna sudbina Lige prvaka, Europske lige, nacionalnih prvenstava, iako UEFA još uvijek inzistira da se sve održi najkasnije do kolovoza, kako bi se na koliko je moguće normalan način završila sezona. Nije nerealno očekivati da se cijela sezona jednostavno poništi. Kako će u tom slučaju reagirati klubovi koji su stigli nadomak naslova u svojim ligama, poput Liverpoola u Engleskoj? Liverpool po prvi puta nakon tridesetak godinama ima otvoren put prema naslovu engleskog prvaka.

Kako smo već pisali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i Olimpijske igre u Tokiju. Najveće sportsko natjecanje godine odgođeno je za iduću godinu. Prema svemu sudeći dobili smo i točan termin otvaranja Olimpijskih igara, one bi trebale biti otvorene 23. srpnja, a zatvorene 8. kolovoza. Objavila je to japanska nacionalna televizija NHK, koja se pozvala na neimenovani izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, japanski premijer, Shinzo Abe,  nakon velikog pritiska, koji je dolazio sa svih strana, a posebno od sportaša, objavio je u utorak da se Olimpijske igre odgađaju zbog pandemije na otprilike godinu dana. Tada se nije znalo kada bi se on trebale igrati, a čak se spominjala mogućnost da se one definitivno otkažu ukoliko neće biti moguće održati ih ni iduće godine. Brojni sportaši i reprezentacije još uvijek nisu ni odradili kvalifikacije. Kako to uskladiti s natjecanjima iduće sezone? Hoće li, primjerice, za hrvatsku košarkašku reprezentaciju moći nastupiti NBA zvijezde, bez kojih Hrvatska nema nikakve šanse plasirati se na OI?

Tokio je tako postao prvi grad u 124-godišnjoj povijesti modernih Igara u kojem natjecanja nisu održana prema ranije predviđenom terminu. Olimpijske igre u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata su morale biti otkazane.

Naravno, Olimpijske igre ujedno su i veliki posao, Japan je, primjerice, uložio samo u pripremu Igara 12 milijardi dolara, ovogodišnji gubitak planiranog prihoda navodno se ne bi trebao odraziti na japansko gospodarstvo s obzirom da će i rashodi biti manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako su rashodi prebačeni na sljedeću godinu, to znači da ćemo taj novac imati na raspolaganju ove godine. To ćemo uzeti u obzir”, rekao je za NHK japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura.

Da se opravdano može govoriti o neregularnosti natjecanja u brojnim sportovima potvrđuje i podatak sa samog početka pandemije. Naime, otkazane su ključne utrke Svjetskog skijaškog kupa te je najbolji hrvatski skijaš, Filip Zubčić, ostao bez mogućnosti da se do kraja bori za Mali kristalni veleslalomski globus. Bila je to sjajna sezona za hrvatskog skijaša, šteta što nije dobio priliku završiti je u istom stilu. Naravno, pogrešno bi bilo reći da je samo ostao zakinut. I drugi skijaši bi imali svoju priliku.

Takvih je primjera, kako se pandemija rasplamsava, sve više, ako se doista definitivno prekine cijela sezona mnogi će ostati zakinuti, nekima će, naravno, ići i na ruku. No, sada je, tvrde mnogi, ipak najvažnije preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.