Pandemija uzela svoj danak: Raspada li se europski Dinamo?

Foto: fah

Pandemija koronavirusa, kako stalno ponavljamo, zaustavila je sve, uključujući i sportska natjecanja, cijeli svijet je na neki način paraliziran, iako iz Austrije dolaze najave o postupnoj normalizaciji stanja. U Hrvatskoj je zasad sve kao i prije tjedan dana, iz dana u dan raste broj zaraženih, ali linearno, što stručnjaci smatraju uspjehom. I dok se ”uspješno” nosimo s koronom nismo tako uspješni kad je gospodarstvo u pitanju, pa čak i kad su u pitanju klubovi poput Dinama, koji je samo od europskih natjecanja, Europske lige i Lige prvaka, u prošle dvije sezone dosta toga zaradio, a na krilima igrača, navijača trenera Nenada Bjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pišu Sportske novosti početak ovog tjedna obilježen je početkom očekivanih pregovora Dinamovih igrača i sportskog direktora Zorana Mamića oko kriznih mjera štednje, smanjenja ugovora u sljedećih šest mjeseci za 66%, pa vraćanja 33% unutar sljedećih šest mjeseci po nastavku natjecanja. Naravno, očekuju se pregovori s Nenadom Bjelicom, koji je još uvijek Dinamov trener, iako je smijenjen čitav njegov stručni stožer. S Bjelicom će se pregovarati o sporazumnom raskidu ugovora, očito Dinamovi čelnici i Bjelica više ne mogu zajedno.  Dinamo će i nekim igračima ponuditi sporazumni raskid ugovora, pandemija je izgledala uzela svoj danak i kad je u pitanju najtrofejniji hrvatski nogometni klub te aktualni prvak države.

”U međuvremenu je i Fifa, Međunarodna udruga nogometnih saveza, objavila ‘mjere i preporuke’ u kriznoj situaciji, koje su kompatibilne s Dinamovima, a usuglasila ih je posebno za tu svrhu oformljena radna grupa u kojoj su bili Fifini administrativci, predstavnici nacionalnih federacija, Europske klupske asocijacije (ECA), igračkog sindikata FIFPRO i Foruma svjetskih liga.

Prema Fifi, dakle, kao što se već špekuliralo u medijima diljem svijeta, a sad je i službeno, ugovori koji su potpisani zaključno s 30. lipnjem 2020. trajat će dok sezona ne završi, dakle do posljednjeg kola, za koje je Uefa trenutno dala rok 2. kolovoza. Prije kraja lipnja igrač može otići samo u sporazumu s klubom. Isto tako, tko već ima potpisan ugovor s novim klubom nakon lipnja, novi će mu ugovor početi teći tek po svršetku aktualne, produžene sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno za Modre to znači da će Théophile-Catherine, kojem ugovor ističe baš 30. lipnja, biti Dinamov igrač i nakon tog datuma, dok ne završi HNL, ako se klub i igrač u međuvremenu ne dogovore, a po svemu sudeći rastanak je vrlo izvjestan jer reprezentativni stoper Martinika ionako nije htio potpisati novi ugovor, kalkulirao je i može se očekivati da će postati slobodan i prije nastavka HNL-a”, pišu Sportske novosti.

Dakle, prijedlog sporazumnog raskida ugovora mogao bi se odnositi na igrače kojima ugovori ističu iduće godine, to su Gavranović (siječanj), Dilaver (lipanj) i Hajrović (prosinac).

‘Igrači na posudbama igrali bi do kraja sezone za svoje trenutne klubove, primjerice Kastrati za Lokomotivu, Atiemwen za Goricu, a Andrić za Inter-Zaprešić, inozemci (Pinto, Knežević, Menalo) također.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, pak, smanjenja ugovora tiče, Fifa kaže da ovisno o zakonodavstvima pojedine države dok nema utakmica svi mogu čak i na minimalac, a nije li moguće postići dogovor s igračima moguće je i jednostrano rezanje, ali s kasnijim objašnjenjem Fifi zašto je to ekonomski opravdano.”

Potpišu li igrači predloženo smanjenje Dinamo je spreman platiti ratu s kraja ožujka, koja je trenutno na čekanju te se oko toga vode pregovori sa sportskim direktorom Zoranom Mamićem i  odvjetnicima.

Nevezano sada uz pandemiju koronavirusa Dinamo je bez najboljeg igrača, Danija Olma, ostao još zimus. Španjolac je napustio Zagreb te se preselio u Bundesligu, RB Leipzig, no, nije se baš najbolje snašao, nakon vrlo dobrog početka gotovo da i ne igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.