(VIDEO) Sabor gotovo jednoglasno podržao sve Vladine mjere: Sporni zakon o elektroničkim komunikacijama otišao u drugo čitanje

Zagreb, 07.04.2020. - Hvatski sabor održao je sjednicu i glasovanje o paketu vladinih mjera pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa u hotelu Westin. Na fotografiji Miro Kovać, Zlatko Hasanbegović. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Hrvatski sabor glasovao je danas Vladinom travanjskom paketu mjera pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa. Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi.

Sjednica je počela u 9.30 sati izjašnjavanjem o podnesenim amandmanima. Rad Sabora nastavit će se 15. travnja.

13.5 sati

Glasovanje je završilo, sslijede slobodni govori zastupnika.

13,10 sati

Na glasanju su se našle i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, no HDZ je predložio da izmjene zakona idu u drugo čitanje. Podsjetimo, radi se o zakonu kojim se bi omogućilo praćenje lokacije mobitela građana kako bi se provjeravalo tko krši samoizolaciju. Oporba je već ranije žestoko kritizirala takvu namjeru.

Lsanje Zakona u drugo čitanje podržalo je 89 zastupnika, dok je 41 zastupnik bio protiv.

13 sati

Vladin travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu posrnulom zbog epidemije izazvane koronavirusom dobio je u utorak snažnu potporu Hrvatskog sabora.

Opći porezni te Zakon o računovodstvu, Sabor je izmijenio jednoglasno, Zakon o izvršenju proračuna, većinom glasova (126 za, 2 protiv i 2 suzdržana).

Uz veliko suglasje, donesen je paket zakona za pomoć turizmu, konkretno dopune zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti do kraja 2021. produžuje se važenje privremenih rješenja za ugostiteljske i objekte u domaćinstvu te na OPG-ovima. Ministar turizma dobio je ovlast da u uvjetima posebnih okolnosti propiše odstupanja od standarda kada su u pitanju obveze ugostitelja, iznajmljivača, članova ili nositelja OPG-ova, a prolongiraju se i rokovi za rekategorizaciju objekata (hotela, kampova, marina i onih u privatnom smještaju).

Sabor je donio paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno ostane doma.

Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana po njenom prestanku. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu.

Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, vlasnicima oružja omogućit će se korištenje ranije izdanih oružnih listova koji će se smatrati valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Građanima će se za trajanja epidemije omogućiti i korištenje putovnice kojoj istekne rok, a najdulje 30 dana od dana po njenom prestanka.

Sabor je dopunio i Zakon o poljoprivredi te glasovanjem potvrdio da postoje opravdani razlozi da neke njegove odredbe djeluju retroaktivno.

12,30 sati

Zastupnik Damjan Vucelić upitao je kada će se održati glasanje o Prijedlogu dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama. Gordan Jandroković najavio je da zakon ide u drugo čitanje.

“Taj Zakon će doći na red i predložen je zaključak da se ide u drugo čitanje”, rekao je Jandroković te dao opomenu Vuceliću.

12,15 sati

Sjednica Sabora se nastavila, a Božo Petrov ističe da Vladine gospodarske mjere ne uključuju sve građane.

“Treba pomoći svim građanima i gospodarstvu, a ove mjere ne uključuju svima miran Uskrs, već samo nekima.”

11,15 sati

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk upitao je o Prijedlogu dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, a koji bi obvezao teleoperatere da Vladi dostavljaju podatke o lokaciji i kretanju građana korisnika mobitela.

“Na rasporedu je i glasanje o Zakonu o elektroničkim komunikacijama, a zastupnici se nisu očitovali o amandmanima”, no Radin je izbjegao odgovor i sazvao stanku do 12 sati.

11 sati sati

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o lokalnim izborima kako bi se i formalno stvorili uvjeti da se, zbog pandemije koronavirusa, odgode prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka koji su se trebali održati 19. travnja.

Zastupnik Marko Sladoljev istaknuo je:

“Tražimo da se glasa o amandmanu i smatramo da se odluka o izborima treba donijeti 2/3 većinom, jer se ne tiče samo vladajuće stranke. Radi se o suspenziji demokracije. Isto tako tražimo od hrvatske Vlade da se omogući elektronsko glasanje, a vidi se da se to sada može, što je bio jedan od zahtjeva i referendumske inicijative Narod odlučuje, kojoj ste zapravo ukrali referendum. Demokratska prava i prava ljudi u Hrvatskoj se suspendiraju, a donosimo takve odluke većinom vladajuće stranke. Smatramo da je to nedemokratski i tražimo glasanje.”, upozorio je Sladoljev.

Nikola Grmoja je također istaknuo da je potrebno uvesti elektroničko i dopisno glasovanje.

“Predložite Saboru da se izglasa takvo glasovanje kako bismo mogli provesti izbore. Riskirali ste s izborima u HDZ-u, tražimo da sada hrvatskim građanima omogućite dopisno i elektroničko glasovanje. Vrijeme je da se hrvatska digitalizira i da se građanima omogući ostvarivanje biračkog prava. Nažalost ste ukrali referendum Narod odlučuje, sad je prilika da se iskupite.”

10,20 sati

Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi.

“Posljedice će se u turističkom sektoru osjećati i 2021. godine.”, naveo je predlagatelj.

9,50 sati

Zastupnik Ivan Lovrinović predlaže da se održi potrošnja te se svim građanima i umirovljenicima isplati iznos od četiri tisuće kuna u čemu bi sudjelovala središnja banka. Amandman nije prihvaćen, a Lovrinović je poručio:

“Odbijate da se Hrvatska može zadužiti od Hrvatske narodne banke koja bi mogla spasiti gospodarstvo. Ključno mora biti spašavanje gospodarstva i građana. Ova odluka govori da ne želite koristiti monetarnu suverenost i našu kunu. Zaduživanje kod središnje banke košta Hrvatsku 0 posto, a zaduživanje kod stranih banaka plaćat će hrvatski porezni obveznici.”

9,35 sati

Zastupnik Nikola Grmoja ne podržava prekid zasjedanja do 15. travnja.

“Apelirao bih da Sabor nastavi sa zasjedanjem, naši građani zaslužuju miran Uskrs. Vlada u svojim prijedlozima nije uzela u obzir poljoprivrednike, umirovljenike, nezaposlene. Imamo puno problema o kojima Sabor treba raspravljati. Puno je problema s e-propusnicama, zatvorene su tržnice.”, naveo je Mostov Nikola Grmoja.

“Plan je da se ujutro krene s izjašnjavanjem o amandmanima, u podne će se glasovati, slijedit će slobodni govori, pa SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu i završetak zasjedanja. Nastavit ćemo 15. travnja, nadam se u zgradi na Trgu svetog Marka”, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković prenosi Večernji list.

Travanjski paket mjera posrnulom gospodarstvu Vlada je razradila kroz izmjene Općeg poreznog, zakona o izvršavanju proračuna, o računovodstvu. Odlučila je povećati potpore za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3.250 na 4.000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1.460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5.460 kuna. Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a mogu je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.

Vlada se odlučila i za više mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. U tom je paketu i mjera po kojoj će svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Do sada su tako PDV plaćali samo mali poduzetnici. Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna, omogućit će se državi da se u novim okolnostima, na domaćem i inozemnom tržištu, zaduži i iznad iznosa od 26, 8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi

Očekuje ga i glasovanje o paketu od četiri zakona kojima se produljuje rok važenja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostane doma.

Izmjenit će i Zakon o lokalnim izborima te tako i formalno stvoriti uvjete da se, zbog pandemije koronavirusa, odgode prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka koji su se trebali održati 19. travnja.

Sabor, koji je od potresa koji mu je oštetio zgradu na Trgu sv. Marka, zasjedao u staroj Ininoj zgradi, zasjedat će u hotelu Westin kako bi svi zastupnici mogli glasovati i poštovati mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr