Pedesetak mladih sportaša sudjelovalo na HOO-ovoj radionici o raspolaganju novcem

Foto: fah

U sklopu Erasmus+ projekta Obrazovanje kroz sport – oblikovanje uzora za budućnost (Education through sport – Shaping role models for the future), Hrvatska olimpijska akademija (HOA) priredila je u zagrebačkom hotelu Westin radionicu o financijskoj odgovornosti i financijskom planiranju profesionalnih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je projekt namijenjen za uzrast od 15 do 19 godina, odazvalo se 55 mladih sportašica i sportaša iz boksa, hokeja na ledu, karatea, nogometa i rukometa, većinom iz zagrebačkih klubova. Radionicu je vodio financijski stručnjak iz Slovenije i suradnik Slovenskog olimpijskog odbora Miha Urek, a gost-predavač bio je istaknuti hrvatski boksač i olimpijac Željko Mavrović. Osim Slovenskog i Portugalskog olimpijskog odbora, HOA-in partner u ovome projektu je i Fakultet za sport Sveučilišta u Ljubljani.

Nakon uvodnih riječi o samoj radionici i olimpizmu općenito ravnatelja HOA-e Saše Ceraja i voditeljice HOA-ina Odbora za promociju olimpizma Ane Popovčić, Miha Urek je sjajnom prezentacijom podsjetio na svjetske sportske velikane koji su uslijed lošeg raspolaganja zarađenim novcem “dotaknuli dno” ili – jednostavno bankrotirali (Becker, Rodman, Graf, Thorpe…). Potom je podsjetio i na domaće sportske zvijezde koje su lošim investiranjem ostali bez većih novčanih iznosa, poput Balića, Kukoča, Ivaniševića, Majoli… Sve to popraćeno je vrlo poučnim porukama o oprezu pri raspolaganju novcem, kao i smjernicama za pametno ulaganje u vlastitu budućnost (obrazovanje, osiguranje, mirovinski fondovi…).

Proslavljeni boksač Željko Mavrović istaknuo je kako svaki sportaš mora imati osviještenu činjenicu da slava kratko traje. Upozorio je da uvijek treba izbjegavati investicije koje donose bogatstvo “preko noći” jer se gotovo u pravilu radi o prijevarama, a narodnom mudrošću “nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba”, aludirao je na činjenicu da velika količina novca mladom čovjeku može stvoriti i velike probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko mladih sudionika radionice ustvrdilo je nakon skupa da su na ovoj radionici dobili koristan putokaz za racionalan odnos prema novcu otpočetka do kraja karijere, pri čemu je vrlo bitno osigurati se za slučaj ozljede i nikako ne zaboraviti da sportska karijera nije vječna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.