Perkovac: Mislim da će nam lakše biti u drugom krugu

rukometaša
Fah

Dan nakon remija s Austrijom u 2. kolu Europskog prvenstva s novinarima su se družili izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Goran Perkovac te igrači Marin Jelinić i Luka Lovre Klarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon furioznog otvaranja europske smotre i čak deset razlike protiv Španjolske, hrvatski rukometaši u drugom kolu skupine B odigrali su 28:28 s Austrijom.

– Vidjeli ste utakmicu, totalni kontrast u odnosu na utakmicu protiv Španjolske. Počeli smo jednako furiozno kao protiv Španjolske, izvanredno igrali, imali perfektnu tranziciju, vodili 5:1, 6:3 i uz to promašili nekoliko stopostonih šansi. Problem je bio da u obrani nismo bili dovoljno čvrsti, previše smo golova dobili na lijevoj strani, tu nismo dobro reagirali. Ostalo smo imali pod kontrolom, ali imao sam osjećaj da u napadu nismo imali tu protočnost kao protiv Španjolske, i to je dosta ometalo ritam igre.

Inače nisam ljubitelj statistike, ali kad kažem da su lijevi bekovi šutirali 10-2, a srednji bekovi 7-3, onda će vam sve biti jasno, znači 17-5, od toga sigurno šest preko gola, znači da koncentracija pri šutu nije bila na visini i to je bio najveći problem, rekao je izbornik Perkovac osvrnuvši se na dvoboj s Austrijancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Martinović je za nas veliki gubitak”

Osvrnuo se na ozljedu Ivana Martinovića, koji je nezgodno pao u utakmici protiv Austrije i teško ozlijedio rame.

– To je najveći gubitak. Mi i dalje imamo situaciju u svojim rukama, možemo biti prvi u grupi ako dobijemo Rumunjsku, ali najgore što se dogodilo je što smo izgubili Ivana Martinovića koji ima težu ozljedu ramena i vrlo vjerojatno će morati na operaciju. Sigurno je ‘out’ nekoliko mjeseci. Žao mi ga je sa sportske strane, ali još više sa ljudske jer je to izuzetan mladi momak koji bi nam sigurno jako pomogao. Želim mu brz oporavak i da nam se što prije vrati.

O pozivanju novog igrača

– Ja vjerujem u ove momke sto posto, to je ekipa koja ima karakter i kvalitetu. Mi imamo na tom mjestu dva mlada igrača koji su i u pripremnom periodu odnosno kvalifikacijama odrađivali jako dobro. Dat ću im svoje puno povjerenje, oni su to zaslužili i neka to pokažu na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rumunjsku se ne smije podcijeniti”

Posljednji protivnik hrvatskim rukometašima u prvom dijelu natjecanja je Rumunjska, koja je u prvom kolu izgubila od Austrije (24:31), a u drugom kolu od Španjolske (24:36).

– U prvoj utakmici protiv Austrije igrali su dobro, ali su puno promašili, austrijski golman obranio im je puno lopti. Međutim, nisu za podcijeniti, igraju jako agresivno, u obrani čak do grubosti i tu se mora obratiti pažnja. Imaju isto dobru tranziciju. Bez obzira što su obje utakmice izgubili, jednu sa deset, jednu sa sedam golova razlike, moramo se jako dobro pripaziti i koncentrirati. Ne smije im se davati lopta jer oni to znaju kazniti.

Imaju jako dobrog vratara koji je obranio dosta lopti, i ako se to desi u našoj utakmici, bit će nam sigurno teško. Ali nemam straha, mi smo bolji od njih, naši momci će to sigurno odraditi korektno i dobro. Ako dobijemo tu utakmicu, opet smo na onom putu koji smo zacrtali. Najgore što nam se desilo, opet ponavljam, je ta ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rumunji imaju Španjolca na klupi, koji će sigurno htjeti pomoći Španjolskoj.

– Noćas sam o tome razmišljao, on će sigurno pripremiti ekipu tako da igra na sto posto, da nas dobiju, jer njemu je u interesu da njegovi prijatelji iz Španjolske budu ispred nas.

Španjolska u zadnjem kolu igra protiv Austrije.

– Ne mogu se Španjolcima desiti u tri utakmice dva kiksa, to je nemoguće, to je preiskusna ekipa. Vraćaju im se i vratari, kad oni imaju dobar dan, to je vrlo teško, a i poznato je da oni te slabije ekipe, odnosno ekipe malo niže kvalitete, rješavaju vrlo jednostavno. Za razliku od nas, koji protiv jakih ekipa igramo izuzetno dobro, a protiv slabijih se malo opustimo i onda nam to na kraju malo fali. Ali nema veze, izabrali smo teži put, malo si zakomplicirali, ostajemo na tom tragu o kojem smo na početku govorili. Idemo u drugu rundu i prenosimo dva boda.

O vratarima u dvoboju s Austrijom

– Ide na bolje, Mandić je imao deset obrana, to je relativno dobro, sigurno da je mogao još koju tu i tamo obraniti. Ali mlad je, kao i većina naših igrača, oni uče iz utakmice u utakmicu i bit će sve bolji. Svi imamo ogromno povjerenje u vratare, da će pružiti svoj obol u svakoj utakmici i ako brane tih 12,13 lopti, nama je to dovoljno da pobijedimo. Da ne kažem, ako Matej obrani kao što je branio u Ligi prvaka 17,18 lopti, onda bi nama bilo puno lakše. Doći će sigurno i to, ali hajdemo mi odigrati dobru obranu pa će i vratarima biti lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da će nam lakše biti u drugom krugu”

Pogled prema drugom krugu, protivnici Francuzi i Nijemci?

– Nisam nešto previše gledao, ali najgora situacija bi bila da igramo zadnju utakmicu s Nijemcima, a da ta bude odlučujuća jer to je onda teško. Suci, sigurno i puna dvorana u Kölnu… tad bi sigurno bilo navijanje u korist Nijemaca, jer bi dvorana bila puna njemačkih navijača, ali nećemo gledati toliko daleko. Ono što je fascinantno na ovom Europskom prvenstvu, barem meni, je da vrhunske ekipe gube bodove od tzv. malih ekipa. Nikad prije ovog turnira ne bih rekao da Farski otoci mogu protiv Norveške uzeti bod, nikad ne bih rekao da Švicarska može igrati neriješeno s Francuskom ili da mi možemo igrati neriješeno s Austrijom, ali dešava se.

Možda je to baš taj put u kojemu te jake ekipe još uvijek nisu na sto posto, možda i malo čuvaju igrače, štede energiju i žele dati sve od sebe u drugom krugu, ali to se često može osvetiti, jer činjenica je da su te manje ekipe, manje poznatije ekipe jako napredovale. Igraju jako dobar rukomet, ova pravila im odgovaraju, jure po terenu. Neće nikome biti lako, čak mislim da će nama biti lakše u drugom krugu kad prođemo jer su sve teški protivnici, a mi igramo dobro protiv teških protivnika. Uvjeren sam da protiv svih imamo šanse, zaključio je izbornik Goran Perkovac, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.