Petar Benčić pobjednik 47. Trke na prstenac

Foto: snimka zaslona

Pretposljednji vikend u kolovozu u Barbanu je rezerviran za tradicionalnu Trku na prstenac, konjaničko natjecanje koje privlači brojne goste u taj dio Istre. U konkurenciji 15 konjanika pobjedu je odnio Petar Benčić s osam punti. Podrške publike nije nedostajalo, kao ni želje da se pogodi u sridu. Ove je godine u lovu na Štit predsjednika Republike bilo 15 konjanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ukupno se deset konjanika kvalificiralo za finale. Tijekom druge utrke dogodio se manji pljusak, ali nije narušio atmosferu. Nakon dvije pandemijske godine se ova 47. trka na Prstenac odvija u sjajnoj atmosferi. Nakon utrke gledatelje očekuje bogat glazbeni program uz dobru gastronomsku ponudu. Slavodobitnika očekuje štit predsjednika Republike, ali i novčana nagrada, izvijestila je iz Barbana Petra Neuner Geržinić.

Oštro oko, mirna ruka i savršena preciznost. Presudno je to pri zbrajanju punata za 15 konjanika, čiji zadatak nije nimalo lagan – u punom galopu moraju prijeći stazu dugačku 150 metara u 12 sekundi i kopljem pogoditi prstenac.

Trka se prvi put održala u 17. stoljeću. Obnovljena je 1976. i pravi je mamac za posjetitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pogotke u sridu, trk konja i zveket koplja – sve to čini čar viteškog nadmetanja u srcu Istre.

Ujedno i važan dio turističke ponude.

Trka na prstenac svoje je punte zbrojila kao jedan od najsjajnijih bisera hrvatske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočili su utrci.

Trka na prstenac u Barbanu je prvi put održana 1696. godine, kada je u vrijeme mjesnog sajma Franjo Loredan organizirao viteško nadmetanje u gađanju prstenca. Manifestacija je obnovljena 1976.godine, a od tada se održava svake godine pretposljednjeg vikenda u kolovozu, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.