Petar Fileš i Dorja Blažić prvaci Hrvatske u floretu

Foto: fah

Proteklog vikenda u Zagrebu je održano prvenstvo Hrvatske u floretu, a naslove seniorskih prvaka osvojili su Petar Fileš iz MK Dubrave, te Dorja Blažić iz Rapira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstvo je održano na Zagrebačkom velesajmu u ukupno 18 kategorija, od djece od 10 godina, do seniora.

Najbolji hrvatski mačevalac na putu do nove titule stigao je s devet pobjeda, a u finalu je porazio Lea Lija iz Intera sa 15-9. Očekivalo se kako će se Fileš u finalu boriti protiv klupskog kolege Ivana Komšića, ali je Komšić loše odradio natjecanje u skupini, pa su snage odmjerili već u polufinalu. Komšić je poveo 7-3, ali je Fileš okrenuo rezultat i ostvario pobjedu 15-10. Osim Komšića broncu je osvojio i Antonio Gojak iz Karlovca.

Fileš je osvojio zlato i u momčadskoj konkurenciji zajedno s klupskim kolegama Ivanom Komšićem, Lovrom Prosolijem i Tonijem Despalatovićem nakon što su u finalu bili bolji od ekipe Zagrebačke škole mačevanja (Noa Nikolić, Vigo Lašič, Leo Smrekar, Borna Špoljar) sa 45-26. Bronca je otišla u Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fileš je očekivano prvak, jedino je iznenađenje što Komšić nije ušao u finale,” kazao je za Hinu izbornik hrvatske reprezentacije Darko Limov koji je rekorder s 10 titula prvaka Hrvatske u floretu.

Fileš i Komšić su već danas otputovali na Grand Prix u Šangaj, a uskoro ih očekuju i Europsko prvenstvo u Dusseldorfu u šestom mjesecu, te svjetsko prvenstvu u Budimpešti u srpnju. Fileš će koncem petog mjeseca nastupiti i na Europskom U-23 prvenstvu u bugarskom Plovdivu.

“Fileš u Bugarsku putuje kao prvi na europskoj ljestvici floretaša do 23 godine i nadamo se medalji,” dodao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do travnja iduće godine Fileš i Komšić će skupljati bodove na svjetskoj rang listi u borbi za olimpijsku vizu, no teško je očekivati plasman u Tokio preko svjetske ljestvice. Kao posljednja prilika za plasman na OI ostat će kvalifikacijski turnir u travnju iduće godine, na kojem može nastupiti samo jedan hrvatski predstavnik.

“Do travnja će biti desetak turnira, te europsko i svjetsko prvenstvo. No, malo je šansi da po plasmanu na ljestvici netko izbori OI, pa će odlučivati turnir u travnju na kojem može nastupiti samo jedan naš predstavnik, a Fileš je za sada u prednosti i on je naš najizgledniji olimpijski kandidat,” dodao je Limov.

Hrvatska je nakon proglašenja neovisnosti na olimpijskim igrama u mačevanju imala samo jednog predstavnika, Bojana Jovanovića koji je nastupio u Londonu. Inače, Jovanović nije prvi Hrvat koji je sudjelovao na OI. To mjesto je zauzeo prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama Milan Neralić, koji je sudjelovao na OI 1900. u Parizu gdje je osvojio brončano odličje u sablji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je Filešova pobjeda bila očekivama u ženskoj konkurenciji iznenađujuće je slavila Dorja Blažić iz Rapira pobijedivši u finalu Marcelu Dajčić iz Dubrave sa 15-8. Bronce su osvojile članice Zagrebače škole mačevanja Tia Sakač i Barbara Rismondo.

Za Blažić je to bilo treće pojedinačno zlato na prvenstvu jer je bila najbolja i u juniorskoj, te kadetskoj konkurenciji.

“Dajčić, koja trenira u Austriji, je bila favorit ali je Blažić bila odlična i zasluženo je pobijedila,” zaključio je Limov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.