Pilić: Disciplinu i karakter sam stekao u obiteljskom domu u Splitu!

Foto: fah

Nikola Pilić koji je kao trener s tri reprezentacije osvajao Davis cup, uočio tenis mladog Borisa Beckera i Novaka Đokovića, te otkrio talent kod Martine Hingis kad je imala samo 14 godina, kaže da je za uspjeh u “bijelom sportu” potrebno uz talent imati disciplinu i “karakter” kakav je imao on dok je bio aktivni igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam Nijemac, ali su me zvali Prus s Balkana. Te osobine nisam stekao u Njemačkoj gdje sam dugo živio nego u Splitu, u roditeljskoj kući, kod svog oca koji je cijeli život radio”, kazao je Pilić u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

“Kad ste jednom u organiziranoj državi koja poštuje rad, onda je sve lakše”, kazao je nekoć proslavljeni tenisač, a sada uspješni trener koji ima tenisku školu u Opatiji.

On kaže da je u Njemačkoj usvojio i mnoge dodatne osobine koje krase Nijemce, kao što su radišnost, upornost i želja za uspjehom, te da ne prihvaća treniranje mladih igrača ako nemaju darovitosti i želje za radom, bez obzira na ponuđeni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Do mene su dolazili i bogati Rusi, ali njihovu djecu nisam uzeo jer nisu bili talentirani”, rekao je Pilić uz napomenu da ni inače ne dopušta da se u rad s njegovim pulenima miješaju njihovi roditelji.

“Roditelji se ne smiju miješati u rad trenera, to loše završi i nijedan takav ne postane vrhunski igrač. Neki treneri dopuštaju takve gluposti i to samo zbog ponuđenog novca”, kazao je Pilić.

“Bez radnih navika i discipline ne može se uspjeti, a u tenisu su uz to potrebni moral, disciplina, mirnoća i velika želja za uspjehom”, rekao je Pilić za slovenski dnevni list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetio se i kako ga je Novak Đoković nagovorio da preuzme treniranje srbijanske reprezentacije koja je onda osvojila Davis kup, što je u Srbiji, navodi list, izazvalo dosta prašine jer je Pilić Hrvat.

“Nazvao me je Đoković koji je od mene naučio igrati tenis. Možda ne znate da je njegova majka Hrvatica. A ja sam profesionalni trener, ne zanima me tko je Hrvat, Srbin, Amerikanac ili Rus, moj posao je treniranje”, kazao je Pilić.

“Za mene je normalno da sam 80-ih godina, kad je Njemačka igrala s Jugoslavijom, navijao za Njemačku, koju je tada trenirao iako je u vrijeme meča Goran Ivanišević stanovao u mojoj kući u Muenchenu”, kaže Pilić koji je po svojim podacima u 36 godina trenerskog rada na ljestvice 100 najboljih tenisača u svijetu doveo 41 igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.