Plasman na SP: “Situacija može biti katastrofalna za naš nogomet”

Foto: fah

Sportski novinari Zdravko Reić i Mario Zorko gostovali su u Studiju 4 i komentirali nogometne aktualnosti s naglaskom na hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se Reić prvo na situaciju da Vatreni ponovno moraju do zadnjeg kola strepiti za plasman na Svjetsko prvenstvo.

– Prošli smo mi i bez drame, šest puta smo se plasirali izravno na svjetska i europska prvenstva, pet puta smo zapeli i imali uspješne dokvalifikacije, dva puta nismo prošli, a to je identična situacija kao sada. 2000. godine nam je trebala pobjeda protiv Jugoslavije u Zagrebu, nismo prošli, bilo je 2:2, to je bio veliki kiks. Imali smo 45 minuta da postignemo gol s igračem više i nismo uspjeli. 2010. godine smo s Ukrajinom odigrali 0:0, trebala nam je pobjeda u Zagrebu, a mi smo igrali 2:2. To su kiksevi, a to se može dogoditi i sada. Veliki optimizam je dobar, hrabrenje, ali imat ćemo prvo tešku utakmicu protiv Malte, a onda dolazi Rusija u Splitu. Ona je težak protivnik, i to ćemo teško proći. Ako se to dogodi, idemo u dokvalifikacije i može se dogoditi da se ne plasiramo, a to može biti katastrofalna situacija za naš nogomet, rekao je Reić.

Zorko je komentirao Dalićevu izjavu da će u odlučujućoj utakmici protiv Rusije igrati samo igrači koji su u punoj formi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jedini mogući kriterij za odabir igrača je natjecateljska forma. Igrač mora biti u natjecateljskoj formi u klubu, tamo se potvrditi, reprezentacija nema vremena čekati i vraćati nekoga. Mislim da smo olako shvatili Slovačku, izbornik je odustao od najboljih. Teško je pronaći kriterij zašto u momčadi nije bilo Borne Sose koji je odlično odigrao utakmice prije toga, rekao je Zorko.

Reić nije išao u pojedinačne analize oko igrača, ali ističe da je Livaja trebao igrati umjesto Kramarića i Sosa da je morao biti u prvih 11.

– Remi protiv Slovačke kod kuće mora se označiti kao kiks, dobili smo dva gola što je dokaz slabosti obrane, gol Modrića bio je slučajan, on ga više neće moći ponoviti. Kažu da su Slovaci igrali na rubu faula, zašto mi nismo tako igrali jer smo znali da bi dobili komotniju situaciju u završnoj utakmici. Priprema je bila takva kao da su prije rekli da smo pobijedili Slovačku. Nismo bili dovoljno energični, a tako se ne može. Morala se vidjeti trenerska ruka kao protiv Slovenije i Cipra, sada se ona nije vidjela, dodaje Reić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zorko je komentirao podršku koju bi mogla reprezentacija imati u Splitu protiv Rusije.

– Ne dobivaju tribine utakmice, imali smo i u Osijeku podršku. Bit će važnije ozračje u momčadi i igra kakvu će prezentirati igra. Idemo težim putem, moramo dobiti Rusiju, a nju nikad nismo dobili u službenoj utakmici. Rusi su u velikom zamahu s novim izbornikom koji je pronašao pravi faktor, izbacio je najboljeg igrača Dzjubu, našao je nove i u pozitivnom su zamahu.

Na pitanje da Dalić bira igrače s obzirom na to u kojem se gradu igra, Reić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne usuđujem se reći da Dalić bira igrače po “regionalnom” ključu, ali ne mislim ni da je to loše. No, protiv Rusije moraju igrati najbolji, koji će napraviti rezultat. Ta utakmica će biti i posebno pripremana, kao što je kolega Zorko rekao, igrači dolaze iz klubova, nema vremena, to su osvježavanja, a ne pripreme. Iako mislim da će se za ovu utakmicu spremiti drugačije i bolje. Podsjeća me na onu u Kijevu protiv Ukrajine kada smo izborili baraž i kvalifikacije s Grčkom. Mislim da će biti erupcija na tribinama, objasnio je.

Osvrnuli su se i na mladu reprezentaciju, izbornika Igora Bišćana i sjajnog mladog napadača Roka Šimića.

– Sigurno da je prerano da se on stavlja kao rješenje. Bio bi mu preveliki teret s njegovim godinama, ali mlada reprezentacija treba se koristiti za dokazivanje igrača, vidjeli smo kako je Luka Sučić dobio poziv. Kod Šimića je veći propust kod Dinama, njegov logičan put je trebao biti iz Lokomotive u Dinamo, a sada igra sjajno u Austriji. U Salzburgu očekuju da će biti u kadru prve momčadi već od zime, govori Zorko.

– Mislim da je Bišćan izvanredan trener, ali još je rano pričati o njemu kao Dalićevom nasljedniku. On tek još treba napraviti nešto s mladom reprezentacijom, nije bitno samo napraviti igrača za reprezentaciju, već i rezultat s mladima, dodaje Reić koji se osvrnuo i na pobjedu Igora Štimca s Indijom i plasman u finale Južnoazijskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Raduje me uspjeh Igora Štimca, on je izvanredan trener i izvanredan čovjek. Radujem se njegovom uspjehu, iako kada je odigrao neki neriješeni susret svi su govorili da treba otići i radovali se otkazu. To je hrvatska boljka, radovanje neuspjehu. Što se tiče Igor Štimca, nadam se da će osvojiti prvo mjesto u grupi i nastaviti raditi u Indiji, zaključio je Reić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.