Plenković poručio da ga BBB nisu pitali o odlasku u Grčku: Je li ga itko pitao za odlazak u Zambiju?

plenković
Foto: fah, snimka zaslona, montaža Narod.hr

Premijer Andrej Plenković je početkom mjeseca najavio ‘dobre vijesti’ za navijače pritvorene u Grčkoj koje će se ‘uskoro objaviti’, ne otkrivši tada više detalja. Na to su reagirali roditelji i obitelji navijača poručivši da im ne odgovara na mailove i nije ih još uvijek primio na sastanak. Zanimljivo, na sjednici Vlade poručio je kako Vladu nitko nije pitao o odlasku u Grčku. A o odlasku u Zambiju jest?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatsku vladu nije nitko ni pitao treba li se ići u Grčku, ali svejedno pomažemo hrvatskim državljanima”, rekao je Plenković.

“Na grčkoj strani su u tijeku određene aktivnosti koje će uskoro, uvjeren sam, završiti pozitivnim ishodom. Molim roditelje i druge za strpljenje, uvijek skrbimo o hrvatskim građanima, bilo da se radi o Zambiji ili o ljudima koji su uhićeni prije utakmice AEK-a i Dinama”, istaknuo je.

> Plenković tajanstveno oko BBB-a u Grčkoj: ‘Očekujem zaista velike pomake’

Ta briga je „identična u svim situacijama“, iako dio aktera na političkoj sceni tvrdi drugačije kako bi „politizirali“, što je najdraži sport brojnih ljudi u Hrvatskoj koji ga „možda čak vole i više od nogometa“, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To znači da su u tijeku određene aktivnosti na grčkoj strani koje će rezultirati, po mom dubokom uvjerenju s obzirom na sadržaje naših razgovora, pozitivnim ishodom za hrvatske državljane“, rekao je premijer, pa zamolio za strpljenje „roditelja i svih koji o tome brinu“.

> Roditelji BBB-a u grčkim zatvorima: Premijer nam se ne javlja niti nas želi primiti na sastanak

Podsjetimo, predstavnici obitelji pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima pred Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom (NSK), upitavši Plenkovića na „što je konkretno mislio kada je u dva navrata” govorio o dobrim vijestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što za premijera znači ‘uskoro’, s obzirom na to da su naši dečki sada već tri puna mjeseca u zatvorima?”, upitala je Marina Kos koja je govorila ispred pedesetak okupljenih članova obitelji navijača.

Inače, navijači Dinama uhićeni su u kolovozu u Ateni, na gostovanju koje je UEFA ranije zabranila. U neredima uoči potom otkazane utakmice s AEK-om u ubijen je jedan grčki navijač. Mediji su tijekom četvrtka pisali kako je uhićen navijač AEK-a osumnjičen za ovo ubojstvo. Ranije se doznalo kako je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhićenih hrvatskih državljana, no njih 102 još uvijek se nalazi u grčkim zatvorima, više od tri mjeseca.

> Rezultati DNK analize u Grčkoj: Na noževima nisu nađeni otisci uhićenih BBB-a?

Što je radila diplomacija u aferi Zambija?

U aferi Zambija, gdje je osmero hrvatskih državljana uhićeno je u prosincu 2022. pod optužbom za trgovinu djecom iz DR Konga, da bi zatim bili oslobođeni zbog nedostatka dokaza, u izvlačenje hrvatskih državljana aktivno je bio uključen hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak, kao i Dario Klasić, drugi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Južnoj Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Bošnjak je stigao na prvo ročište na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji u ulozi prevoditelja. No, da sam veleposlanik putuje u drugu zemlju kako bi prevodio s engleskog jezika, u najmanju je ruku neobično, što nam je potvrdio i izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Naš izvor kazao je da do sada nije čuo za situaciju da veleposlanik leti u drugu državu kako bi bio sudski tumač, posebno s obzirom na činjenicu da se na zambijskom sudu govori engleskim jezikom koji je službeni jezik, stoga prevoditelja ne bi trebalo biti teško naći.

>Hrvatskog veleposlanika u Egiptu poslali u Zambiju na sud; izvor iz MVEP-a: Vrlo neobično

Uz to Hrvatska je u Zambiju optuženoj osmorki slala službenika hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi. Bio je u Nadoli kasnije i sam veleposlanik hrvatski veleposlanik u Južnoj Africi Ante Cicvarić, a upravo je to hrvatsko veleposlanstvo, među ostalim afričkim državama, zaduženo i za Zambiju, dok veleposlanstvo u Egiptu – nije.

Koliko se Republika Hrvatska angažirala oko zambijske osmorke pokazuje i dramatična ispovijest Darija Klasića, drugog tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Južnoj Africi, koji je redovito obilazio optužene hrvatske državljane. Kazao je da je ovaj šestomjesečni slučaj najteži slučaj u konzularnoj povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Neobična je to konstatacija ako se prisjetimo otmice Tomislava Salopeka u Egiptu 2015. kojeg su teroristi kasnije i smaknuli.

>Diplomat Klasić tvrdi da je izvlačenje zambijske osmorke najteži slučaj u povijesti: Sjeća li se on otmice i smaknuća Tomislava Salopeka?!

Zanimljivo je i da su vladajući hrvatskim državljanin “priredili i doček” prilikom slijetanja u Ljubljani. Naime, po osmero hrvatskih državljana i četvero djece iz DR Konga, u Ljubljanu su došli kombiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova. Kako je javio HRT dočekao ih i veleposlanik RH u Sloveniji, te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, ”kako bi ponudili podršku i pomoć, posebice za djecu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo također da je premijer Andrej Plenković ponavljao kako se optuženima pruža sva pravna pomoć kao i da su djeca su hrvatski državljani, kao i da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman isticao da je njihova “obveza zaštita hrvatskih državljana gdje god bili i za što god bili optuženi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.