Po čemu ćemo pamtiti sportsku 2020. godinu?

Foto: Fah

U godini u kojoj je koronavirus utjecao na sva područja društva otkazana su najveća natjecanja, nogometni Euro i Olimpijske igre. Ipak, ima sportaša, rezultata i uspjeha zbog kojih ćemo 2020. pamtiti i po dobru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukomet je obilježio godinu, a za uspješan kraj su zaslužne kraljice šoka

Izabranice Nenada Šoštarića malim čudom došle su do povijesnog uspjeha za hrvatski rukomet, bornce na Euru u Danskoj i tako su osigurale direktan nastup na svjetskoj smotri, koja će se održati u prosincu iduće godine.

– Ako stojiš u mjestu nazaduješ. Ne mislimo slaviti previše, jer svi rade i napreduju i bit će dostab izazova na Svjetskom prvenstvu, rekao je Nenad Šoštarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na početku 2020. godine oduševljavali su nas njihovu muški kolege. Izabranici Line Červara digli su naciju na noge, koštali mnoge mnogo živaca te predvođeni kapetanom Domagojem Duvnjakom postali viceprvaci Europe.

Duvnjak je proglašen igračem turnira, no mala mu je to bila utjeha kad nije odveo momčad do zlata.

– Slomljen sam, kako neću, još ovakav turnir. Žao mi je ove ekipe, dali smo zadnji atom snage, možda je na kraju i snage nedostajalo, rekao je Duvnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak 2021. donosi nova velika uzbuđenja kod rukometaša, SP u Egiptu, a Hrvatska je u skupini s Japanom, Katarom i Angolom.

– Imamo dosta ozlijeđenih igrača, jedan od njih je i Luka, koji sigurno neće na SP, kaže Igor Vori.

Nogometni Euro je odgođen, pa nas taj spektakl očekuje dogodine. Prekinuta su najveća klupska prvenstva, pa i prestižna Liga prvaka. Sve je stalo i na domaćim travnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je nakon povijesnih rezultata u Europi ostao bez trenera. Zbog sukoba s upravom otišao je Nenad Bjelica, no Modri su osvojili naslov prvaka, a Rijeka Kup nakon što je u finalu pobijedila Lokomotivu. Bjelica se vratio i preuzeo Osijek, koji u polusezoni ima isti broj bodova kao i jesenski prvak Dinamo.

Treba pohvaliti momčad Zorana Mamića i za rezultate u Europskoj ligi, u kojoj su bez poraza prošli u šesnaestinu finala te ih na proljeće očekuje dvoboj s Krasnodarom.

– Dinamo može i mora biti bolji nego što je bio u ovom dijelu natjecanja, iako smo bili dobri, no možemo i moramo biti bolji da bi egzistirali u toj utakmici, smatra trener Dinama Zoran Mamić.

Ligu prvaka uvjerljivo je osvojio Bayern u završnici odigranoj u Portugalu, Europsku ligu Sevilla, a Roberta Lewandowskog FIFA je proglasila najboljim igračem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostankom Eura najteži reprezentativni izazovi bili su u Ligi nacija. Hrvatska se tamo nije proslavila, ali je i s jednom pobjedom osigurala ostanak u najvišem rangu natjecanja. Sada joj slijede pripreme za Euro, u kojem igra u skupini s Engleskom, Škotskom i Češkom, ali i odigravanje kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Sve bez Ivana Rakitića, koji se oprostio od igranja za Vatrene.

– Ostali smo u elitnom razredu, ne svojim rezultatima, nego su se stvari tako poklopile, realno je priznao izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

Nakon dugo godina Hrvatska ima predstavnika za sam svjetski vrh u skijanju. Filip Zubčić pokazao je prošle sezone kako se može boriti s najboljima u veleslalomu. U Adelbodenu je bio drugi, slavio je japanaskoj Naebi, a sveukupno je bio treći u svojoj najboljoj disciplini. U novoj sezoni osvojio je prvo i treće mjesto u Santa Caterini. Prva postaja skijaša u 2021. tradicionalna je sljemenska utrka. 3. siječnja natjecat će se žene, a 5. siječnja muškarci. Taj spektakl ne propustite pogledati na Hrvatskoj televizji.

Među onima koji su se ove godine okitili medalja su gimnastičari. Rekordna tri odličja, sva tri srebra s Europskog prvenstva iz turskog Mersina, Tin Srbić na preči, Filip Ude na konju s hvataljkama, a Aurel Benović na parteru.

Iako su navikli na zlata, srebrom s EP-a morala su se zadovoljiti braća Sinković. Taj rezultat žele popraviti na najbolji mogući način, novim zlatom na Olimpijskim igrama.

– Vjerujem da nismo psihički to odradili kako treba, ali nadam se da će nam to dati još jedan pogon za drugu godinu i Olimpijskeigre, rekao je Valent Sinković.

Vrlo dobre rezultate u 2020. upisali su jedriličari. Brončani na Svjetskom prvenstvu laseraša bio je Tonči Stipanović, dok su medalju istog sjaja na Europskom prvenstvu osvojili Mihovil i Šime Fantela u 49-eru.

Hrvatski tenisači istaknuli su se u igri parova. Mate Pavić i Burno Soares sezonu su završili kao prvi par svijeta, dok je Nikola Mektić s Nizozemcem Koolhofom slavio na završnom Mastersu.

Vaterpolisti nisu nastavili niz medalja s velikih natjecanja, na Europskom prvenstvu s početka godinezavršili su četvrti bolnim porazom od Crne Gore.

Košarkaši nisu imali velika natjecanja, ali su na sjajan način odradili kvalifikacije za EP. S četiri pobjede u nizu taj plasman su ostvarili. U godini koja slijedi prvi cilj im je plasman na Olimpijske igre. Prva stepenica bit će turnir u Splitu u lipnju.

– Imamo jedan veliki cilj koji držimo između nas u svlačionici i nadam se da ćemo ga ostvariti, najavio je izbornik Veljko Mršić.

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović i dalje je neporažen. Godinu je završio s 12 pobjeda, bez poraza. U 2021. ga očekuju sve teži izazovi.

Ovu godinu će po dobrom pamtiti judašice Barbara Matić i Karla Prodan te taekwondoašica Matea Jelić. Matić je rezultatima zaslužila nagradu za najbolju sportašicu u izboru Sportskih novosti, a Prodan je podijelila nagradu za najbolju sportašicu u izboru HOO-a s Mateom Jelić.

Olimpijci su trebali imati godinu za pamćenje, a ne za zaborav. No OI bi trebale biti vrhunac sporta u 2021.

– Ja sam siguran da hoće. Koliko sam bio rezerviran prije godinu dana, sad sam siguran da hoće. Sad se razrađuju scenariji zaštite sportaša u Olimpijskom selu, dolazaka i odlazaka, najavio je prvi čovjek HOO-a Zlatko Mateša, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.