Podigli ustašku zastavu: Podmetanje, namjerno nanošenje štete reprezentaciji ili nešto treće?

ustašku zastavu
Foto: HNS, UEFA, fah, montaža narod.hr

Općinski sud u Rijeci obavijestio je Hrvatski nogometni savez kako je donesena presuda protiv dvojice okrivljenika za prekršaj, u kojem su podizali ustašku zastavu, na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije. Ali postupak prema trećoj uključenoj osobi traje, kao i kriminalističko istraživanje koje za cilj ima rasvijetliti sve okolnosti povezane s ovim događajem. Puno je nepoznanica u ovom slučaju, ali sve upućuje na to da je ponovno netko htio naštetiti hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog’rasizma i diskriminacije’

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1.300 eura, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine, izvijestio je HNS, koji je i objavio fotografiju koja dokazuje protupravno ponašanje i isticanje ustaške zastave, zabranjene zakonom Republike Hrvatske. Kao što je vidljivo, u gornjem lijevom kutu zastave nalazi se zabranjeni, ustaški simbol.

Foto: HNS
> HNS izvijestio o presudi dvojcu s ustaškom zastavom: Evo kakve su kazne dobili

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić komentirao je disciplinski postupak protiv HNS-a jer su na utakmici na Rujevici trojica izgrednika donijela ustašku zastavu.

“Prošli put smo dobili uvjetnu kaznu, odnosno poruku da će nam zatvoriti stadion na bilo kakav idući incident. Mi radimo sve sa svoje strane da se to ne dogodi. Šanse su deset posto da će nam stadion ostati otvoren. Ono što mi moramo naglasiti je da će se Savez uvijek boriti protiv diskriminacije i rasizma. Ovo na Rujevici nije slučajno ispalo”, rekao je Kustić za Novu TV.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustić: Definitivno nam podmeću

Zatim je naglasio:

“Ovo se nije dogodilo slučajno. Ova tri pojedinca su naštetili hrvatskoj reprezentaciji, ali i Republici Hrvatskoj. Definitivno mislim da je riječ o podmetanju. Nadam se da ćemo saznati tko stoji iza toga. Puno toga se izdogađalo. U par navrata se dizala zastava po 3-4 puta i upravo taj jedan pojedinac je slikao tu zastavu, baš taj detalj, taj ustaški simbol koji se nalazi u katalogu FARE-a. Baš da to zna vidjeti sa 60 ili 70 metara i da to slika. To nije slučajno. Pustimo da tijela odrade svoj posao, ali mi sigurno nećemo stati na ovome. Hvala policiji i redarima koji su dobro odradili svoj posao”, dodao je.

Kada se može očekivati odluka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Vjerujem da će odluka biti brza jer svi dokazi su tu, a mi kao savez ćemo sigurno pokrenuti i privatne tužbe za naknadu štete”, rekao je Kustić.

 

Tko su ‘navijači’ koji su naštetili reprezentaciji podižući ustašku zastavu?

Mladići s ustaškom zastavom sa sjevera su Hrvatske iz sela koja se nalaze u okolici Čakovca na pravcu prema Varaždinu, hrvatski državljani, Hrvati po nacionalnosti, najmlađi od trojice koje je policija privela na stadionu je 2000. godište.

Prema evidenciji o prodanim ulaznicama za nogometne utakmice, u posljednjih 13 godina nisu na svoje ime kupili niti jednu kartu za niti jedan susret Hrvatske, Dinama, Hajduka niti Rijeke. Za ogled na Rujevici također nisu imali ulaznice na svoje ime, prema onome što znamo neslužbeno iz policijske istrage kazali su kako su ih dobili, ali nisu htjeli otkriti od koga. Branili su se tezom kako nisu znali da je to zabranjene zastava, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FARE se ovaj put brani – navodno nisu bili na utakmici

Delegat UEFA-e je u Rijeci u izvještaju napisao kako mu je predstavnik FARE-a poslao SMS poruku o ustaškoj zastavi, dodajući kako je on nije vidio, ali FARE-e će dati dodatan izvještaj. Iz HNS-a kažu da im je Zoran Stevanović, kao glavni čovjek hrvatskog ogranka FARE-a, rekao kako nitko iz hrvatskog FARE-a nije bio na utakmici. Navodno, bio je netko drugi tko surađuje s UEFA-om. Nije se javio HNS-u, nisu ni znali da je na stadionu, piše isti list.

HNS priprema očitovanje, ali šteta je nanesena

HNS priprema očitovanja UEFA-i u kojem će navesti da je na tribinama bilo 8151 gledatelj i nije se dogodio nikakav drugi incident. Smatraju da, kako su svi počinitelji jedinog incidenta pronađeni i procesuirani, nema razloga da se kazne svi ljubitelji nogometa. HNS je najavio da će počinitelje tužiti za naknadu štete.

> ‘Velika igra’ – slučaj Livaja podsjetio na neke sportske sabotaže i njihov utjecaj na sportaše

Podmetanje, namjerno nanošenje štete reprezentaciji ili nešto treće?

Mnogi se pitaju što stoji iza ovog čina koji nas je podsjetio na slučaj svastika iz 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Luka Modrić i Vatreni su do splitskog skandala bili uvjerljivo prvi u skupini u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016., ozračje oko reprezentacije bilo je sjajno, mediji su bili puni hvale za izbornika Niku Kovača. No, zbog kukastog križa UEFA je Hrvatskoj oduzela bod, fenomenalna atmosfera je raspršena. Igrači su se razočarani počeli pitati ”za koga mi to zapravo igramo”, uslijedile su loše igre, smjena izbornika Kovača. Tek dolaskom Ante Čačića situacija se stabilizirala i Vatreni su izborili Euro u Francuskoj.

Tko su autori svastike na Poljudu i je li to zapravo bio napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pokušaj da se uoči velikog derbija protiv višestrukog svjetskog prvaka Italije nanese hrvatskom nogometu nepopravljiva šteta, obezglavi Hrvatski nogometni savez, a Vatrene na duže vrijeme izbaci sa svjetske nogometne pozornice? To nikada nismo saznali unatoč obećanjima tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara.

Radi li se u ovom slučaju o podmetanju, namjernom nanošenju štete reprezentacije ili nečem trećem? Je li to jedna ‘velika igra’, baš kako je takve poteze nazvao izbornik Zlatko Dalić u lipnju nakon odlaska Marka Livaja iz reprezentacije zbog napada pojedinaca na Rujevici?

“Ovo sve što se događa nakon toga je jedna velika igra. Opet se pokušava stvari vratiti na početak, kao što je bilo prije 6-7 godina. Ja se u to neću uvući kao izbornik, a neće niti igrači reprezentacije. Za nas je ta priča gotova. A vi znate moj stav, da je Hrvatska iznad svega i za Hrvatsku moraš puno toga istrpjeti”, zaključio je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.