‘Velika igra’ – slučaj Livaja podsjetio na neke sportske sabotaže i njihov utjecaj na sportaše

livaja
Foto: fah

Prije nekoliko dana, nakon odlaska Marka Livaja iz reprezentacije zbog napada pojedinaca na Rujevici, izbornik Zlatko Dalić spomenuo je ‘veliku igru’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo sve što se događa nakon toga je jedna velika igra. Opet se pokušava stvari vratiti na početak, kao što je bilo prije 6-7 godina. Ja se u to neću uvući kao izbornik, a neće niti igrači reprezentacije. Za nas je ta priča gotova. A vi znate moj stav, da je Hrvatska iznad svega i za Hrvatsku moraš puno toga istrpjeti”, zaključio je Dalić tada, time podsjetivši na nikada riješeni slučaj svastika, koji je jako loše utjecao na ne samo na reprezentaciju, nego i na navijače i ugled Hrvatske u svijetu.

> Dalić otkrio nove detalje oko Livajinog odlaska: Hrvatska je iznad svih nas i za Hrvatsku moraš puno toga istrpjeti

Prilika je ovo da podsjetimo na neke slučajeve iz svijeta sporta, bilo da je riječ o sportskim sabotažama, bilo da je riječ o atmosferi ususret velikim sportskim događajima, kako se preko sličnih događaja pokušavalo utjecati na psihu igrača. Sve je to neki oblik ‘specijalnog rata’.

Napad na Livaju pokvario je atmosferu, a to je nešto što protivnici rade drugom timu kada mu žele naškoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad Harding na Kerrigan

Jedan od možda neetičnijih, nesportskih i odvratnijih trenutaka u povijesti sporta. Tonya Harding i Nancy Kerrigan obje su bile sjajne klizačice, očito suparnice na klizalištu, ali nikad se nije sumnjalo da imaju manje od punog poštovanja prema postignućima druge.

Ipak, 1994. godine muškarac je udario Kerrigan metalnom šipkom po nozi neposredno prije američkog prvenstva u umjetničkom klizanju. Nije se sumnjalo da Harding ima veze s napadom, a nastupila je na prvenstvu. Ipak, pojavila se sumnja da su se Harding, njezin sada već bivši suprug i njezin tjelohranitelj urotili i unajmili čovjeka da joj slomi nogu.

Harding je prvo zabranjeno klizanje, ali kako je prijetila tužbom ponovno joj je dopušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sljedećim Olimpijskim igrama, Harding je zauzela osmo mjesto dok je rehabilitirana Kerrigan osigurala srebrnu medalju.

Španjolska paraolimpijska košarkaška reprezentacija 2000.

Užasan događaj se pamti iz 2020. na Paraolimpijskim igrama. Španjolska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na košarkaškom turniru i neko vrijeme se to smatralo poštenom i dobrom pobjedom. Ipak, španjolski novinar otkrio je voditeljima turnira da većina igrača u španjolskoj momčadi nije imala mentalne poteškoće, čak njih 10 od 12, piše Bleacher Report. 

Nelson Piquet Jr. Crash

Poznat je i “Crashgate”, nesreća Nelsona Piqueta Jr.-a. Naime, u utrci 2008., Piquet je imao prilično veliki sudar s protivnikom. Nije se činilo kao velika stvar, jer su u Formuli 1 (gdje se Nelson utrkivao) sudari bili sve samo ne rijetkost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nešto kasnije, nakon što se Nelson povukao iz svog tima (Renault F1), pojavile su se tvrdnje da je nesreća bila namjerna, isključivo u svrhu pobjede Fernanda Alonsa u utrci. Nelson je izašao i razgovarao s FIA-om i ustvrdio da ga je njegov trener doista zamolio da iscenira nesreću.

Skandal Black Sox iz 1919. godine

Postoje slučajevi gdje su igrači sabotirali svoju momčad kako bi dobili novac. Skandal Black Sox iz 1919. godine, gdje su članovi Chicago White Soxa optuženi za gubitak Svjetskog prvenstva u zamjenu za novac od kockara.

Nekoliko igrača Chicago White Soxa namjerno je igralo loše, omogućivši Cincinnati Redsima da osvoje Svjetsko prvenstvo. Igrači su imali dogovor s nekoliko kladioničara da će namjerno izgubiti utakmice i da će im biti isplaćene velike svote novca.

> Slučaj svastika, zbog kojeg navijači prozivaju policiju: Iako je Milanovićev ministar obećavao slučaj nije riješen

Utjecaj na sportaše

Ovakve stvari, iako su neke neusporedive s događajem koji se odvio na Rujevici, negativno utječu na atmosferu, pogotovo kad je riječ o timskim sportovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Suočavanje s negativnom okolinom je razorno i iscrpljujuće. Uspjeh ne može živjeti unutar oblaka negativnosti. Možda će postojati mali odsjaji, ali oni neće biti održivi. U sportu je opasno kada negativnost vodi u kulturu gubljenja”, piše Eli Straw, savjetnik za sportsku psihologiju.

“Kultura gubljenja počinje u umu. Od vrha prema dolje, postoji sveobuhvatno uvjerenje (ili nedostatak vjerovanja) koje je dovelo do okruženja temeljenog na gubitku. To će ovisiti o tome koliko je vaš način razmišljanja trenutno snažan i jeste li prirodno skloni negativnijem raspoloženju. Ali bez obzira na to koliko vam je jak um, kada ste dio takve gubitničke kulture, morate paziti da ne prihvatite određene izazove mentalne igre koji će vam smanjiti performanse i isisati radost igranja”, piše on.

“Teško je prevladati nedaće, zadržati pobjednički način razmišljanja i ostati usredotočen tijekom igre kada ste izgubili svu radost za svoj sport”, ističe on.

Kako je događaj s Livajom utjecao na reprezentaciju?

“Ne čudi me da se i dalje o tome piše i priča. Pričat će se o tome još dva tjedna… Ne, ne smeta me. Vaše je da pitate, naše da odgovorimo”, rekao je Nikola Vlašić o situaciji u kojoj se reprezentacija našla.

“Tužan sam zbog toga kako se to sve odvilo. Poštujem njegovu odluku, ali mi je žao što ga nema. Ostali smo bez najboljeg igrača HNL-a i čovjeka koji je zabijao i asistirao na Svjetskom prvenstvu. Osuđujemo ispad, animozitet treba ostaviti sa strane. Ovdje smo svi s istim ciljem, da predstavljamo domovinu i ostvarimo najbolji rezultat”, rekao je Mario Pašalić.

“Sa svih strana se puno toga napričalo što se dogodilo, pokušajmo to ostaviti sve iza sebe za dobrobit Marka, nas, sjevera i juga, navijača i “nenavijača”, pokušajmo gledati prema naprijed. Ne vjerujem da bi moja reakcija bilo mnogo drukčija da kažem osobi koja se tako ponaša da napusti tribine. U nekim trenucima ti se nakupi i u nogometu, kao i u svim poslovima, ima nepravde i nekad ti se nakupi pa doneseš odluku koju misliš da je ispravna za tebe. To moramo podržati jer je Marko jedan od bitnih igrača reprezentacije i sigurno ga očekujemo u budućnosti”, poručuje Bruno Petković.

Ipak, najbolju poruku svima koji se trude uništiti atmosferu u reprezentaciji poslao je Petar Musa: “Atmosfera je super od prvog dana. Vidi se na treninzima. Tu smo da uživamo, igramo nogomet, radimo ono najbolje što znamo i pripremimo se za ono što nas čeka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.