LGBTIQ povorka: Dali upute medijima kako izvještavati

LGBTIQ
Foto: fah, snimka zaslona, Montaža: Narod.hr

Od 2019. mediji koji prate LGBTIQ događaje i osobe dobivaju upute o načinu izvještavanja s povorki i drugih aktivnosti. Te upute objavila je aktivistička udruga Centar za građanske inicijative Poreč, a autori su Silvia Žufić Dujmović, Philippos Paganis, Nataša Vajagić i Thanasis Theofilopoulos. Pridržavanje isključivo uvjeta iz uputa, očito, osigurava da ih aktivisti ne napadaju. Naime, jedna od autorica, Nataša Vajagić, podnijela prijavu Agenciji za elektroničke medije protiv portala Narod.hr zbog načina na koji pišemo o “transrodnim” osobama u kontekstu afere Zambija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ pitanjima” objavljen je u nakladi Centra za građanske inicijative Poreč 2019. Autori tekstova su: Silvia Žufić Dujmović, Philippos Paganis, Nataša Vajagić i Thanasis Theofilopoulos, koji je ujedno i urednik. Priručnik je razvio projektni tim E.T.Ho.S. “s ciljem pružanja praktičnog alata novinarima/kama, ostalim medijskim zaposlenicima/ama, kao i studentima/cama novinarstva, za izbjegavanje (re)produkcije anti-LGBT medijskih stereotipa/predrasuda i osiguranje odgovarajuće medijske pokrivenosti LGBT pitanja”, piše u priručniku.

>Proglas tzv. Povorke ponosa: Najavili zauzimanje ulica; traže za ‘trans’ osobe pravo na roditeljstvo i ‘promjenu spola’ preko HZZO-a

Centar za građanske inicijative Poreč, koji je nakladnik ovog izdanja, opisuje se kao “ljudskopravaška, feministička, mirotvorna i neprofitna organizacija civilnog društva koja, poštujući načela slobode, jednakosti i ravnopravnosti, od 1992. godine štiti i promovira ljudska prava i aktivno građanstvo, pruža direktnu zaštitu, javno zagovara i lobira kod predstavnica i predstavnika javne vlasti, osvještava i educira građanke i građane, pruža potporu u radu i razvoju organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa koje doprinose općem dobru i jačanju građanskog društva. Ovaj Centar koji se opisuje i kao “feministička” organizacija vrši i pritisak na medije upravo kada su u pitanju LGBTIQ osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Mali broj prosvjednika i prostački natpisi: Zaklada Solidarna, CESI, RODA, CROSOL… protiv odluke Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju

>Što znamo o parapolitičkim organizacijama koje u suradnji sa SDP-om sudjeluju u kampanji udomljavanja djece od homoseksualaca?

Za što je Vajagić prijavila Narod.hr?

Tako je jedna od autorica Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, podnijela prijavu Agenciji za elektroničke medije protiv portala Narod.hr zbog načina na koji pišemo o aferi Zambija i o “transrodnim” osobama. Vajagić je priložila 71 članak s portala Narod.hr koji po njezinom mišljenju, “sadrže elemente homofobije i transfobije”.

Ova feministička i LGBT aktivistica pomno je secirala članke koje je portal Narod.hr pisao od početka afere Zambija do 9. veljače. Zaključila je da je Narod.hr do tada objavio 128 članaka na tu temu, od kojih je po njezinom mišljenju 71 s “elementima homofobije i transfobije”. Kazala je također da “lešinarimo” nad političkom pripadnošću i privatnim životom jednog para uhićenog u Zambiji te da bi ona to okarakterizirala kako “javno pozivanje na nasilje i mržnju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijavi je poslala niz poveznica na članke koje smatra problematičnima među kojima su i oni u kojima izvještavamo s tematske sjednice o transrodnosti kod djece održanoj u Hrvatskom saboru, članaka u kojima navodimo izjave saborskih zastupnika, potom intervju s pastorom Vatroslavom Župančićem, članaka u kojima citiramo stručnjake za obiteljsko pravo, članke u kojima prenosimo informacije o ovoj aferi s srednjostrujaških medija… Dakle, gotovo sve.

Možda će vas zanimati

Pokušaj cenzure: Pravobraniteljica Ljubičić prijavljuje Narod.hr zbog izvještavanja o trans-vijećniku Možemo u Zambiji

Ljubičić smeta joj što smo biološku ženu oslovljavali u ženskom rodu i izraz ‘transrodna agenda’

Druga pak autorica u priručniku Silvia Žufić Dujmović, kao i sam Centar za građanske inicijative Poreč, sudjelovala je u osnivanju zaklade Solidarna koju je 2015. osnovalo 55 pojedinaca i udruga “kako bi podržala građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava”. Zaklada Solidarna je skupljala, izmeđuostalog, i novac za usmrćivanje bebe Mirele Čavajda.

Zanimljivo je također kako je ova “ljudskopravaška i mirotvorna” organizacija 2015. organizirala prosvjed protiv inicijative 40 dana za život koja moli protiv pobačaja ispred bolnice u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>VIDEO: Centar iz Poreča prosvjedovao protiv miroljubive molitvene inicijative

Što sadrži priručnik?

Priručnik je nastao suradnjom triju zemalja: Grčke, Hrvatske i Litve, a sadrži opće definicije, kao i slučajeve iz Hrvatske. U priručniku se, između ostalog, definiraju pojmovi vezani uz LGBTIQ populaciju, kao to što je dskriminacija, govor mržnje i zločin iz mržnje. Nadalje upućuje na “načine upotrebe prikladnog jezika i opće smjernice za medijske profesionalce/ke i studente/ice”.

Tako na primjer u osnovnom pojmovniku donose definiciju lezbijke, gejeve, biseksualne osobe, aseksualne osobe itd. Transrodnu osobu definiraju kao “krovni pojam koji uključuje one osobe čiji rodni identitet je različit od spola dodijeljenog pri rođenju. Obuhvaća više rodnih identiteta, poput trans muškarca, trans žene, ne-binarnih osoba, agender osoba, genderqueer, genderfluid, itd.”

‘LGBT osobama omogućiti besplatan promocijski prostor’

Osim osnovnih definicija, u uputama se navode prikladni termina i jezika u konetkstu izvješatavanja o LGBTIQ osobama i događajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako navode da je neprikladno koristiti “Rođen/a kao muško/žensko – Postao/la muškarac/žena – Biološki/Anatomski muško ili žensko”, dok je prikladno reći “Muški/Ženski rod dodijeljen pri rođenju, Trans muškarac/ Trans žena/ Trans ne-binarna osoba”. Navode i da je neprikladno koristiti izraz “homoseksualne osobe”, pa preporučuju termine gej ili lezbijka.

Dalje navode kako je uvredljivo reći “osobe s neodređenim, nejasnim, nepoznatim spolom”, nego je pravilno “interspolne osobe”.

U priručniku se daju i “Smjernice za medijske stručnjake/inje” za “komunikaciju s LGBT osobama” kao i smjernice kako “biti saveznik/ca LGBT osobama”. Pritom navode da treba učiniti “postojanje LGBT osoba vidljivim kroz uključivanje LGBT pitanja u mainstream”, kao i “ako ste medijski poslodavac/ka, LGBT organizacijama koje žele zastupati LGBT ljudska prava omogućite besplatan promocijski prostor” i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.