Proglas tzv. Povorke ponosa: Najavili zauzimanje ulica; traže za ‘trans’ osobe pravo na roditeljstvo i ‘promjenu spola’ preko HZZO-a

trans
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

U subotu 10. lipnja u Zagrebu se održava tzv. Povorka ponosa. Uoči ovoga, što je nekoć bila homoseksualna povorka, organizatori su izdali proglas iz kojeg je jasno u kojem smjeru ide ovogodišnje događanje – u trans smjeru. Riječ je o trendu sveprisutnom u zapadnim zemljama gdje su, nazovimo ih, tradicionalne seksualne manjine (homoseksualci, lezbijke i biseksualci) istisnuti s trans agendom. Ta pojava ne odgovara svima koji sebe svrstavaju pod LGBTQI kišobran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proglasu (zanimljiva terminologija) ‘povorke ponosa’ koja se ove godine održava pod sloganom ”Zajedno za trans prava!” najavljuje se zauzimanje ulica i trgova. Tonom i vokabularom kakvog boljševičkog pamfleta, detektiraju navodnu žrtvu, detektiraju navodne tlačitelje i najavljuju borbu protiv istih.

”Zauzimamo ulice i trgove”

”Mi – trans žene, trans muškarci i sve rodno raznolike osobe; interspolne, kvir, arodne, aseksualne, panseksualne, biseksualne osobe; gejevi i lezbijke – zauzimamo ulice i trgove našega grada kako bismo obranili_e društvo slobode, empatije i jednakosti”, stoji na početku proglasa.

Nadalje navode da svjedočimo ”jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama. Na meti smo raznih političkih aktera_ica koji_e svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv kapitalizma, a agendu im promoviraju korporacije

Ovaj uradak nastavlja se prozivkom ‘kapitalističkog društva’ iako njihovu agendu promoviraju veliki trgovački lanci, poput američkog Targeta koji je u vlasništvu najvećih investicijskih fondova ili pak Disneya.

”U kapitalističkom društvu raznim su samoproglašenim stručnjacima_kinjama i transfobima_kinjama – u potrazi za lakim klikovima – usta puna naših života. Kad im ponestane reklama, senzacionalistički nas mediji koriste za podizanje čitanosti”.

Protiv radikalnih feministkinja

Nadalje se osvrću na ”radikalne feministkinjke’, u žargonu ‘terfice’, koje, stoji u proglasu, ”svoj pokret grade na transfobnoj retorici”. Ono što nativaju transfobnom retorikom je i pozivanje feministica da ‘trans žene’ nisu žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Znamo da je transfobija kojoj sada svjedočimo šablonski oblik ugnjetavanja kojemu smo svjedočili_e i ranije u dobro nam poznatoj formi homofobije ili mizoginije. Dužnost nam je stoga prepoznati sve načine na koje se fašizam manifestira i uvijek mu pružati otpor. Kao LGBTIQ zajednica poručujemo da smo ujedinjeni u obrani trans prava!
Fašizam neće zavladati!! Ne preko naših leđa!!”.

Crkva pokušava degradirati njihove identitete?!

Dalje navode da su politika, institucije i crkve, te javni i medijski prostor ”ispunjeni transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati njihove identitete i dokinuti im temeljna ljudska prava”.

”Prijedlozi zakonskih smanjenja naših izborenih prava i ograničenja dostupnosti javnog zdravstva samo su neki od poteza kojima nam se poručuje da nismo jednaki_e u društvu i da naši životi ne vrijede”, piše u proglasu. Što pod time korektno misle ne piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mi smo tu da se borimo za sebe i za one čiji se glas ne čuje, kojima je mogućnost slobode i života oduzeta upravo postupcima anti-rodnog pokreta. Trans osobe često su izložene nasilju i zlostavljanju, uskraćeno im je osnovno pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju, i pravo na privatni i obiteljski život”, tvrde.

Traže ‘promjenu spola’ na teret HZZO-a, pravo na obiteljski život i roditeljstvo 

Potom nabrajaju za što se bore. Tu je pravo na ‘obiteljski život, postupke ‘promjene spola’ na teret HZZO-a, ‘pravo na samoodređenje roda”, društveno prihvaćanje, educirane institucije i medije, sveobuhvatne zakonske zaštite kao i inkluzivne politike i prakse.
”Trans osobe moraju imati pravo na obiteljski život i roditeljstvo, i njihove obitelji trebaju biti prepoznate, jednakovrijedne i zaštićene kao i sve obitelji, uz podršku institucija i zakona koji će takve obiteljske zajednice poštovati”, smatraju organizatori tzv. Povorke ponosa.

Antifašizam za kraj

I za kraj malo ‘antifašizma’. ‘Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Ovdje smo za nas i sve one koji nemaju mogućnosti javno se kretati dok god se društvo i sustav petljaju u naše rodove. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!”.

Tko je među organizatorima?

”Povorku ponosa” ove godine organiziraju udruga kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb, Zbeletron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne zaboravimo, sve to pod pokroviteljstvom Grada Zagreba na čijem je čelu Tomislav Tomašević.

Udruga Trans Aid, danas kolekTIRV, čiji je suosnivač Noah Kraljević, jedan od aktera afere Zambija, deset godina lobira preko hrvatskih institucija i medija za trans agendu, olakšavanje tzv. ‘promjene spola’ i uvođenje konstrukta roda. Udruga među čijim su donatorima i Otvoreno društvo Georga Sorosa te Grad Zagreb, preko raznih projekata sudjeluje u donošenju pravilnika te sudjeluje u edukaciji o tzv. promjeni spola i u hrvatskim školama.

>RTL-ova Pastorčić i udruga Kolektirv u hajci: ‘Stat ćemo na kraj Markić i Vukušiću’

Možda će vas zanimati

Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

Na mrežnim stranicama udruge kolekTIRV navedeni su donatori. Tu je Otvoreno društvo koje je najveći donator

‘Drag queer’ skupina ‘House Of Flamingo’ ‘proslavila’ se nakon svog nastupa na otvorenju gay bara u Dubrovniku prošle godine gdje su izveli svoju verziju pjesme ‘Program tvog kompjutera’ pod nazivom ‘Herpes tvoga utora’. 

K-zona ”kroz nezavisnu medijsku i kulturnu djelatnost približava javnosti rodne i kulturno-umjetničke teme, a posebno potiče poduzetničke inicijative žena, te permakulturne, zelene, ljudsko-pravaške, holističke te inicijative za zaštitu prava životinja”, kako sebe opisuju. Ova udruga nakladnik je portala Vox feminae.

Dugine obitelji udruga je koja u fokusu ima istospolno, očito i trans roditeljstvo. Izdaju slikovnice za djecu s dvije mame i dva tate.

>U Sisku predstavljanje LGBT slikovnice unatoč protivljenju roditelja!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.