Podignuta nova optužnica protiv Zdravka Mamića: Izvukao iz Dinama 16,7 milijuna kuna?

Foto: Snimka zaslona

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je pred osječkim Županijskim sudom podiglo novu optužnicu protiv Zdravka Mamića, tereteći ga da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne navodeći ime optuženika ni kluba, DORH je objavio na svojim internetskim stranicama da je optužnica podignuta protiv 60-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predlaže da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred Županijskim sudom u Osijeku zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Mamića sada terete da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba, okrivljenik je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.

Terete ga da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

U optužnici je predloženo da se od okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 16,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je u lipnju nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, te danas živi u Međugorju pa nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Pred osječkim Županijskim sudom u tijeku je postupak potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića i još šestorice okrivljenika za izvlačenje novca iz tog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.