Pokretač Indexa Matija Babić, pravomoćno osuđen zbog utaje poreza – moralizira Zdravku Mamiću

Matija Babić mržnje
Foto: fah

Matija Babić, formalno-neformalni vlasnik Indexa, ovisno o tome gdje daje izjavu/iskaz o tome, jučer je objavio komentar u kojem još jednom relativizira pokušaj ubojstva Zdravka Mamića te pucanje na članove njegove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona

“Ovo što se dogodilo Mamiću moglo se dogoditi svakom od nas. Pod uvjetom da uzimamo novac iz proračuna kojim potom financiramo vlastitu nogometnu agenciju u koju tjeramo igrače iz javnog kluba koji tretiramo kao da je privatni, s kojima potom potpisujemo kamatarske ugovore i izvlačimo novac iz javnog kluba, te pritom kao zaštitu koristimo zločinačku organizaciju HDZ i najbolju prijateljicu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, i da nam potom treba metak u koljeno kako bi odgodili suđenje. Ljudi, nitko od nas nije siguran!“, napisao je Babić, na svom Facebok profilu.

Objavljujući mjesto gdje se nalazi, na sjeveru Francuske, u njemu svojstvenoj malograđanskoj maniri hvaljenja putovanjima, Babić vezano za Zdravka Mamića moralizira o novcu poreznih obveznika i prijateljima u politici.

Pomračenje uma: Indexov Matija Babić čestitao huliganima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matija Babić već se na Facebooku ”proslavio” uvredljivim i ponižavajućim komentarima na račun hrvatskih branitelja, hrvatskih sportaša, poput Blanke Vlašić, čestitao je i huliganima koji su prekinuli utakmicu Hrvatska – Češka 2:2 u St. Etienneu prošle godine na Europskom prvenstvu. Utakmica je prekinuta zbog pokušaja sabotaže nekoliko huligana kod vodstva hrvatske nogometne reprezentacije.

Objava bi bila tek još jedna u nizu neumjesnih Babićevih objava da se ne radi o čovjeku koji je pravomoćno osuđen zato što nije uplatio poreze (dio prihoda Indexa) u proračun Republike Hrvatske, već je taj novac zadržao.

Naime, Babić je pravomoćno osuđen 2014. godine da je zajedno sa suradnicom Vanom Šalov Violić fiktivnim ugovorima tvrtku Prva stranica d.o.o oštetio za skoro 2,8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epilog zamolbe: Čitatelji poslali stotine poruka s poveznicom na blog čije je postojanje Matija Babić negirao na sudu

Dobio je godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, a izrečena mu je i novčana kazna od 300.000 kuna. Prema presudi, Babić i Šalov Violić su zajedno u državni proračun morali uplatiti oko milijun kuna, a tvrtki koju su oštetili oko 600.000 kuna. Matija Babić na zagrebačkom je Županijskom sudu priznao nedjelo te je temeljem nagodbe s tužiteljstvom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Pogledajte koji mediji su dobili financijsku potporu Grada Zagreba u 2017. godini! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, iako Babić nije plaćao zakonom obavezan dio prihoda u zajedničku kasu svih poreznih obveznika – redovito dobiva novac poreznih obveznika za financiranje Indexa. Tako je Grad Zagreb portalu Index.hr ove godine donirao 150 000 HRK.

Uskoro odluka suda o tužbi UiO protiv Indexa za diskriminaciju katolika u Hrvatskoj 

Podsjetimo, uskoro se očekuje odluka suda o tužbi udruge U ime obitelji (UiO) kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Tužba je podignuta protiv Index.hr-a i novinara tog portala i prva je ovakve vrste u RH. Podignuta je zbog niza tekstova koji su diskriminirali i vrijeđali katolike u Republici Hrvatskoj, uzevši kao povod dolazak tijela sv. Leopolda Mandića u Zagreb u travnju 2016. godine.

Osim toga, podsjetimo da nakon što je gotovo dvotrećinska većina birača na referendumu o braku kao zajednici žene i muškarca izglasala ustavnu zaštitu braka – Babić je objavio hrvatsku zastavu sa kukastim križem zbog čega je bio na obavijesnom razgovoru u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je pokušano ubojstva Zdravka Mamića kraj Tomislavgrada nakon mise zadušnice za svog pokojnog oca. Pokušaj atentata na Mamića izveden je, prema zadnjim informacijama, kratkocjevnim oružjem. Pogođen je u natkoljenicu te je, srećom, izvan životne opasnosti.

Mediji su vrlo oprezni kada komentiraju pokušaj ubojstva Zdravka Mamića, čak i oni mediji, poput portala Index, koji se donedavno vodili bjesomučnu kampanju protiv kapetana Vatrenih Luke Modrića, zbog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku, su suzdržani.  Očito su neki naučili lekciju nakon brutalnog napada na Mamića u Bolu na Braču, kada je pripadnik bračke Torcide nasrnuo s leđa na Dinamovog savjetnika, udario ga, nakon čega je ovaj pao u more. Shvatili su neki mediji, ali i političari, da je relativizacija napada na bilo koga, pa onda, naravno, i Zdravka Mamića, zapravo generator novog nasilja i novih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.